Ani oblečená, ani nahá, trochu na vodě, trochu na suchu: dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko 6
<p>Trogir je právem na seznamu UNESCO.</p>
Zábava 8. srpna 2012

Ta první pohádková podmínka znamená, že na sobě budete mít hlavně plavky. Ta druhá, že pojedete kololodí.

Ještě kololoď neznáte? Jde o to, že sice cestujete chorvatskou lodí, na které spíte a jíte, ale s sebou máte vlastní kolo. A když se zastaví v přístavu, hop na kolo a hurá poznávat a objevovat.

Vydáte-li se s kololodí nejnovější Pátou cestou, užijete si jak romantiku divotvorné krasové řeky Krka, tak půvab historických měst, jakými jsou Trogir nebo Šibenik, a malebných ostrůvků Murter či Šolta.

Nastupovat, vyplouváme!

Vyráží se z vesničky Zablače a hned první zastávka míří k ostrovu Zlarin. Skočit si do průzračných vod Jadranu přímo z paluby lodi zavání nádechem snobismu.

Následuje plavba k Šibeniku, kterému dominuje goticko-renesanční katedrála sv. Jakuba, právem zapsaná na seznamu UNESCO. Stavba je to nevídaných rozměrů - na délku měří 39 metrů a do výšky 32 metrů, navíc je celá výhradně z kamene. Zdobil ji významný chorvatský sochař a stavitel Juraj Matejević Dalmatinec.

Odtud se ještě můžete vydat postupně ke třem pevnostem – sv. Michala, Šubičevac a sv. Jana. Ze všech se vám naskytne jedinečná vyhlídka na město a na ostrovní labyrint severozápadním směrem.

Chorvatsko 5

Kapitán Ante nechá zájemce řídit loď. Druhý plavčík Bože mu ale musí být pořád k ruce.

foto:
Chorvatsko 7

Vesnička Stromorska se pyšní mnoha malebnými plážemi.

foto:

Orchestr žab na řece Krce

Po noci strávené v kajutách na lodi se vyráží do ústí řeky Krky a pokračuje se proti proudu až do jachtařského přístavu ve městě Skradin. Tady přesednete na loď Národního parku Krka a vydáte se proti proudu řeky Krka k nejkrásnějším vodopádům Evropy – Skradinski buk. Padají přes sedmnáct teras a prochází se kolem nich dokola po dřevěných chodníčcích a lávkách. V rámci vstupného navštívíte i vodní mlýny, v nichž obilí melou mlýnské kameny poháněné vodou.

Určitě vás zaujme také přírodní pračka nebo dvě klepadla na změkčování vlněné tkaniny.

Úžasná je i zdejší fauna. V průzračných vodách řeky Krky uvidíte řadu vzácných ryb. Žije v nich devět endemitů. Orchestr žab přerušuje jen bzukot bleděmodrých vážek... Komu by bylo horko, ať se zchladí přímo pod vodopády.

Než se na kolech vydáte ze Skradinu syrovou a řídce obydlenou pevninskou oblastí na ostrov Murter, ještě si zajděte do některé z místních restaurací a poručte si vyhlášené jednocentimetrové rybky zvané golac. Jsou vynikající!

Chorvatsko 1

Výlet na kole podél moře stojí za to.

foto:
Chorvatsko 3

Loď Tvrdi kotví v jachtařském přístavu města Skradin.

foto:

Unesco skoro povinně

Na malebný ostrov dojedete po novém zvedacím, 37,5 metru dlouhém, mostě. Murter lemují přístavy a pláže, přičemž nejkrásnější s bílým pískem je Slanica, s obvykle velmi teplou vodou. Tady určitě smyjte pot, než opět nastoupíte na palubu lodi, abyste se vydali směr Primošten.

Nasedat na kola a jede se do Trogiru! Cestou po nekonečných stoupáních se zastavte na ochutnávce místních sýrů, sušené šunky a dezertního vína Prošek v rodinné restauraci nad Trogirem. Za túru se odměňte prohlídkou starého jádra na ostrůvku mezi pevninou a ostrovem Čiovo.

Z menší části je obklopeno zbytkem opevnění z 13. až 16. stol., hradbami s pevností Kamerlengo a obrannou věží sv. Marka, Mořskou a Pevninskou bránou. Velice cenná je historická část kolem románské katedrály. Po prohlídce jistě dáte za pravdu, že i Trogir je právem zapsán na seznam UNESCO.

A pokud toužíte po odpočinku na pláži, vydejte se na kole na ostrov Čiovo.

Chorvatsko 2

Goticko-renesanční katedrálu sv. Jakuba v Šibeniku zdobil významný chorvatský sochař a stavitel Juraj Matejević Dalmatinec.

foto:
Chorvatsko 4

Skradinski buk patří k nejkrásnějším vodopádům Evropy.

foto:

A večer žralůček

Plavba končí cyklistickým okruhem na ostrově Šolta. Vesnice ve vnitrozemí ostrova jsou pozoruhodné svou rázovitou lidovou architekturou se starými venkovskými staveními a jejich typickými dvory. Krásné koupání nabízí vesnička Maslinica, anebo na opačném konci vesnička Stromorska. Odpočinek po jízdě najdete na hlavní oblázkové pláži, anebo na divokých skalnatých zákoutích, kde nebudete nikým rušeni.

A co se cestou jí? Chorvatské speciality, jako třeba žralok s lehkým bramborovým salátem. Ochotný plavčík donese čepované pivo Karlovačko a milý kapitán lodi vás nechá kormidlovat, když si budete chtít vyzkoušet řídit loď. A navíc: kdo nechce jezdit na kole, může se jen tak opalovat na lodi. Lepší poznávací dovolenou si lze jen těžko představit.

Užitečné rady

  • Chorvatsko zatím není členem Evropské unie, a proto musíte mít s sebou cestovní pas.
  • Platí se chorvatskými kunami, přičemž kurs je 1 kuna za 3,50 Kč. V bankách vyměňují české peníze, a proto se vyplatí měnit rovnou z českých korun na kuny.
  • Za vstup do Národního parku Krka zaplatí dospělý 95 kun, dítě pak o 20 kun méně.
  • Více na www.kololod.cz.

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ.

banner Překvapení předplatné