BABÍ LÉTO V ČESKU: Český Krumlov je krásný ze všech stran

Zábava 13. září 2012

Dokonce tak krásný, že si ho vybralo UNESCO. Je tak tajemný, že se sem stěhují umělci. A je tak proměnlivý, že rok co rok jezdíte do jiného města.

Výlet do Českého Krumlova je vhodný vždy a pro všechny: pro milovníky památek, kaváren, zákoutí i velkých sportovních výkonů.

Tohle město vás prostě pohltí na den, týden nebo na celý život. Podívejte se proč:

Původně to bylo městečko maličké - v roce 1374 tu bylo jen 96 domů. I přesto se mu dostalo od Rožmberků významných výsad. A Krumlov rostl a sílil. Velkou ránu mu zasadila třicetiletá válka, kdy ho obsadili Švédové. Po jejich odchodu zůstal jen provinčním městem.

Sotvaže se v předminulém století začal vzpamatovávat, přišlo století minulé a s ním války a odsun původní německé části obyvatel a výstavba panelových domů po obvodu města a chátrání vší té nádhery.

Tip redakce

KLEŤ

Pokud byste měli dost času a nadšení, vyběhněte na sousední Kleť. Pokud se na nejvyšší vrchol Blanského lesa vydáte po svých, určitě ucítíte každý metr z těch 1084. Odměnou vám bude výhled z druhé nejstarší rozhledny u nás. Pro línější máme dobrou zprávu: nahoru jede lanovka.

Za poslední léta se ale město vylouplo do nové podoby. Vedou do něj cesty ze všech světových stran a ze všech má co ukázat.

Je tu pětipatrový most i krásný zámek. Ze zámeckých skvostů je určitě nejznámější Maškarní sál, který dnes slouží ke koncertům a jiným uměleckým setkáním. Po stěnách jsou malby z commedií dell’arte (prý dokonce se zednářskými znameními) malíře Lederera, který sám sebe na zdi vymaloval jako pijáka kávy.

krumlov

Pohled na Krumlov z vody je opravdu nádherný. Lodě jsou tu k půjčení.

foto:

Kolik stojí krabičkový život?

  • Zajímavostí krumlovského zámku je fakt, že jeho obyvatelé i obyvatelé sousedního kláštera mohli přejít suchou nohou z klášterní kaple až do barokního divadla.
  • Vedle kláštera křižovníků (do jehož kaple šlo zámkem také projít suchou nohou) byl klášter ženský. Mezi oběma kláštery byly tarantule. Proč asi?
  • V jednom domě hned vedle ateliéru místního umělce uvařil barvíř svého učedníka v kádi. Každá doba má svá plus i minus...
  • Opravdovou perlou zámku je unikátní barokní divadlo. Kompletně zachován je tu dokonce i divadelní fond s jevištní technikou.

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!