Nevíte, co o víkendu? Oslavujte podzimní úrodu!

Zábava 14. září 2012

Polovina září je úrodná doba, a tak se slaví všechno možné: krásné dýně, krásné víno a krásné brambory. A taky třeba pohádky.

Jičín se mění v pohádku

Každý ví, že v Jičíně v krámku pod věží prtačil švec Rumcajs, co později proslul jako slavný loupežník. Taky asi skoro každý ví, že se každý rok v Jičíně pořádá festival Město pohádky. No a letos je to už podvaadvacáté a zrovna teď o víkendu. Slavit se taky bude sto let od narození Jiřího Trnky a devadesát let narození Marie Kubátové.

Oba dva dny tady budou v celém centru města k vidění pohádky všeho druhu, k slyšení hudba, k zábavě pro všechny věkové kategorie soutěže a herny. V sobotu se končí ještě v jedenáct v noci filmem Koralína a svět za tajnými dveřmi na velkém zámeckém nádvoří.

Kdy a kde: sobota a neděle, Jičín, www.pohadka.cz

Nechte se nalákat znělkou festivalu, kterou připravili studenti Filmové školy ve Zlíně:

Hanfthal láká na dýně

Tohle místo sice není v Česku, ale je fakt za rohem. Přesně kolem řeky Laa, což je asi tak pod Znojmem, řekněme. Můžete stihnout dýňovou slavnost nebo taky slavnost vína a kultury.

To první ve vesničce Hanfthal. Budou tady k vidění dýňové postavičky, a k ochutnání dobroty nejen dýňové. Mimochodem tahle vesnice je proslulá pěstováním technického konopí, jak také její jméno v překladu naznačuje – Konopné údolí. V sobotu v šest večer bude třeba krojovaná módní přehlídka a v neděli ráno polní mše.

A kousek odtamtud, ve Falkensteinu, bude přes víkend otevřeno přes 40 vinných sklípků, a k nim příslušná zábava. Akorát se musíte dohodnout, kdo bude řídit domů.

Kdy a kde: sobota a neděle, Rakousko – region Land um Laa, Hanfthal a Falkenstein, www.landumlaa.at

program 15 rakousko

Dýňové slavnosti u nás ještě nemají tradici, i když taky pěstujeme moc pěkné. Na jednu velkou oslavu si můžete zajet k řece Laa.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Tvrdonice zvou na farmu

Farmářské slavnosti už jsme si stačili určitě všichni oblíbit, protože čerstvé produkty zemědělců se nedají srovnat s nabídkou supermarketu za rohem. A děti tam uvidí kozičku nebo koníka, což je pro mnohé z nich vzácnější zážitek než let do Egypta.

Tentokrát zve vinařství Kosíkových, takže na programu bude taky ochutnávka vína a burčáku, a děti si můžou namíchat hroznovou limonádu. Vystoupí pěvecký sbor, čeká vás farmářská naučná stezka a případně workshop na téma Jak být kamarádem svého dítěte.

Kdy a kde: sobota, 10 až 16 hodin, Vinařství Kosíkových, Tvrdonice na Břeclavsku, www.farmarskeslavnosti.eagri.cz

program 15 dite hrozny

Děti samozřejmě nemůžou na vinařské oslavě pít víno, ale můžou se naučit, jak se pěstují hrozny, nebo si z nich udělat zdravou limonádu.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Třebíč vykopává brambory

A nejenom vykopává, ale taky vaří, smaží, peče, dusí a jí a taky s nimi dělá různé vylomeniny, jako třeba soutěž o tu největší. Koná se totiž slavnost Bramborobraní, což je příležitost se především dobře najíst, napít a pobavit.

Jíst se budou pochopitelně především bramborové záležitosti všeho druhu, od kroket přes bramboráky po bramborové koláče. K tomu všemu navíc ještě bude patřit folklórní zábava.

Kdy a kde: sobota, Třebíč – Karlovo náměstí, www.tkl-trebic.cz

program 15 brambory

V Třebíči se bude nejenom soutěžit o největší bramboru, ale taky ochutnávat všechno, co se z ní dá uvařit. Třeba placky nebo polívka.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha slaví vinobraní

V Praze opravdu moc vinic nemáme, ale když už, tak jsou krásné. Ta trojská patří k botanické zahradě hlavního města a má rozhodně nejkrásnější polohu i výhled. Celý víkend se tady bude ochutnávat burčák i víno, a taky poslouchat muzika.

Když už tady budete, můžete si rovnou projít celou botanickou, i když už klepe podzim na dveře, pořád je na co se koukat. A jestli třeba víno nemusíte, klidně si k tomu dejte kafe nebo čaj. Ale víno odtud je fakt dobré, vždyť bylo taky nominováno do soutěže Vinař roku 2012.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 11 hodin, Botanická zahrada v Troji – Praha, www.botanicka.cz

program vinice

Pražská botanická zahrada má vinici a na té vinici se chystá vinobraní. Jestli to máte blízko, nechte se pozvat na burčák nebo vínečko.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz