Víkend bude vonět jablky, vínem i husí pečínkou

Zábava 21. září 2012

V sobotu a neděli se můžete vydat po stopách prince, vinařů nebo husopasky. Nebo rytířů anebo sportovců. Nabízíme pro každou něco.

Hostětín se láduje jablky

Tahle vesnice je proslulá tím, že se na ni přijel před dvěma lety podívat i princ Charles. A ten se přijel podívat proto, že je tahle vesnice proslulá svým ekopřístupem ke světu. Mají tady třeba pasivní dům, výtopnu na biomasu, kořenovou čistírnu a biomoštárnu.

Celý víkend tady bude jablečný především pro odborníky. Pro laiky je v neděli speciální slavnost, prolnutá vůní jablečných moučníků a moštu. Jablka tady prý můžete prožít všemi smysly - čichem, chutí, zrakem i hmatem, a ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu.

A k tomu, pochopitelně, muzika, soutěže, divadlo, putování okolní krásnou krajinou Bílých Karpat a tombola.

Kdy a kde: neděle, od 11 hodin, Hostětín, www.hostetin.veronica.cz

program 22 hostetin

Na jablečnou produkci včetně moštů se předloni do Hostětína zajel podívat i princ Charles. Má poněkud jiný program než synek, co pořádá nahé party u bazénu, že?

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Mělník prolévá hrdlo

Vínem a burčákem. Protože se koná slavné mělnické vinobraní, a to už od pátku. Ale určitě i v sobotu a v neděli bude co pít. Hrát se k tomu bude jazz, folk i rock, objeví se třeba Bluesberry, Anna K., Naďa Urbánková, Janek Ledecký, Nerez a Klára Vytisková, Burma Jones nebo Marta Kubišová.

V sobotu v sedm bude královský průvod a v půl deváté ohňostroj. K tomu pochopitelně staročeský jarmark se všemi tradičními řemesly, abyste si domů kromě kocoviny přivezli taky nějakou památku.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9 hodin, Mělník, www.melnickevinobrani.cz

program 22 mělník

Pít víno se bude v Mělníce nejenom v zámecké vinárně. Vlastně asi těžko najdete v tomhle městě místo, kde se víno a burčák pít nebude.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Nymburk láká sportovní maminy

Nezáleží na tom, jestli máte mrně v kočárku, nebo větší dítě (nebo taky žádné), můžete se aktivně nebo jako divačka zúčastnit dalšího ročníku soutěže Maminy cup.

Pokud se vám chce sportovat, tak máte na výběr disciplíny závodní i nezávodní, a to od rána do večera. Bude tady třeba badminton, stolní tenis, atletika, plavání, cyklistika, lukostřelba, pétanque, dance aerobik, dance jóga, zumba... Taky můžete závodit s kočárkem, svým nebo půjčeným, ale pro jistotu bez dítěte…

Až budete mít sportu dost, objednejte se na masáž nebo kosmetiku. O děti se zatím můžou starat tatínkové nebo přítomné chůvy.

Kdy a kde: sobota, Sportovní centrum Nymburk, www.maminycup.cz

program 22 maminy

V Nymburce budou maminky sportovat, soutěžit a relaxovat. A o děti se budou starat tatínkové, hurá!

foto:
zdroj: maminy cup

Boskovice kejhají

Budou tady totiž zase husí slavnosti, velmi oblíbené. Zámecký skleník se promění v obří restauraci, kde se bude podávat husí pečínka, ale husí dobroty najdete v restauracích v celém městě. Na jarmarku nebude chybět husí sádlo a husí peří a určitě tam najdete taky husičky živé, ještě kejhající.

Navíc bude hrát muzika, třeba Pavel Bobek nebo Jakub Smolík, pro děti jsou tady soutěže, jízda na koních, gastrodílna. K tomu všemu výstava historické i současné zemědělské techniky a taky chovatelů drobného zvířectva. Nejen hus.

A když už tu budete, můžete třeba taky na zámek.

Kdy a kde: sobota i neděle, Boskovice, www.kulturaboskovice.cz

program 22 husy

V Boskovicích to bude o víkendu znít husím štěbetáním. Některé účastnice oslav ale padnou na oltář husí pečínky.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Točník zve Václava IV.

A prý fakt dorazí, myslet si o tom můžete, co chcete. Ale jestli se na tenhle hrad vydáte, asi jste připravená na hru na středověk.

Královská návštěva je součástí celého královského víkendu – dokud je ještě teplo, užijte si hradní zábavy a hodování. O to druhé se postará hradní krčma, o to první skupiny historického šermu, středověké hudby a tance, taky předvádění výcviku královských psů, starobylé tržiště a soutěže pro akční diváky.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 11 hodin, Točník, www.diadem.cz

program 22 točník

Na hradě Točníku světla už nehoří... Teda to je o jiném hradě, na tomhle vás o víkendu čekají rytíři a středověké tanečnice.

foto:
zdroj: Vlasta.cz