Barbora Poláková: Politika je cirkus plný psychotiků a maniaků

Zábava 25. září 2012

Upozornila na sebe písní Kráva či politickou parodií Blonďatá bestie coby poslankyně Kristýna Kočí. A víte, čím jí uděláte bezpečně radost? Upřímností.

Než se vrhneme na povídání, tak pro připomenutí hitovka s příznačným názvem Kráva: „Nedal mi kytku na Valentýýýna...“

A závěrečná píseň ze scénického čtení Blonďatá bestie v A studiu Rubín:

Myslíte si, že fanoušci vaší písňové tvorby, především tedy klipu Kráva, zaregistrovali, že jste „ta blondýnka“ – asistentka ze seriálu Dokonalý svět?

Jů, nevím. Haha! Mám spoustu důležitějších starostí než se zamýšlet nad tím, kdo mě zná, kdo ne a proč. (smích)

Kráva je pro mladé, Dokonalý svět pro nepatrně starší, politické parodie pro dospělé… Řekl bych, že jste taková širokospektrální umělkyně.

Ano, také jsem si toho nedávno všimla. Má poslední písnička Pas se zas nejvíc líbí dětem a pár rodičů už mi psalo, že ji musí pouštět pořád dokola.

Kdy jste naposledy, třeba jen v duchu, sama sobě řekla: Bože, já jsem ale kráva!

Občas mi to ujede. Ale určitě bez toho Boha. To neříkám.

poláková

Blonďatá bestie alias Bára jako Kristýna Kočí

foto:
poláková

Na prknech Vinohradského divadla ve hře Mocná Afrodité s Václavem Vydrou

foto:

Zahrála jste si v Krásce v nesnázích, v Okresním přeboru… Nemrzí vás, že do širokého povědomí jste se dostala především díky hrám, v nichž si děláte ze současné politiky legraci?

Cítím nespravedlnost u spousty věcí, ale zrovna tohle mi je jedno. Nemám žádný životní plán. Hraju od dvanácti let před lidmi a vždycky jsem se snažila být 120procentní. A zrovna tvorbu, kterou jste uvedl, bych nepovažovala za nějaké mega role. Jestli divák zrovna mrknul, když jsem byla například v Krásce v nesnázích, stoprocentně mě propás. To mám za sebou spíš pár divadelních rolí, u kterých by mě to mohlo mrzet. Ale nijak mě to netrápí. Vlaju si tak tím, co přichází, a odrážím od sebe práci, u které cítím, že bych měla výčitky ze „zaprodání se“. Kdykoliv se za sebou otočím, nechci se stydět sama před sebou, a to je pro mě podstatné. To je asi tak všechno, o co mi jde. Myslím také, že nezáleží na tom, kde si nás lidi najdou. Důležité je, aby člověk neustrnul a neházel odpovědnost za vlastní neúspěch či neschopnost na druhé.

Nesnažil se vás někdo zastrašit, abyste například Blonďatou bestii vůbec nehráli?

To ne. Myslím, že my jsme pro ně docela malý píva.

Jaký tlak je správný

  • Herečka, zpěvačka, skladatelka a textařka.
  • Narodila se 3. října 1983 v Kolíně.
  • Vystudovala poděbradské EKO Gymnázium a pražskou DAMU. V dětství se věnovala krasobruslení, gymnastice, hudbě a herectví, do kterého se pustila v 10 letech a které nakonec vyhrálo, i když dodnes zpívá a hraje na klavír.
  • Má za sebou malé role v Krásce v nesnázích, Okresním přeboru, Soukromých pastech, Dokonalém světě nebo pohádce Micimutr. Od září s ní běží seriál Základka. Právě dotočila film podle scénáře M. Viewegha Definice lásky.
  • Je držitelkou několika cen pro mladé herce, v poslední době o sobě dává vědět hlavně svými videoklipy jako Kráva, Pas nebo duet Sami s Davidem Kollerem.

Máte nějaký recept, co by bylo třeba udělat, aby národ nebyl naštvaný na současnou politickou scénu? Co byste udělala vy sama, pokud byste měla tu moc?

V divadle všichni vědí, že jsou v divadle. Herci i diváci. A když skončí, všichni jdou domů. Ale politika je cirkus plný psychotiků posedlých mocí a maniaků s mediálními bičíky a my jsme diváci a zároveň cvičená zvířata. A je to principál s majiteli, jejich přáteli a dalšími řediteli dalších národních i nadnárodních cirkusů, kdo se baví. A domů nikdo nejde, protože to nekončí. Reforma nastane, až se změní něco jiného, hlubšího v každém z nás. Až ten, kdo krade, přestane přemýšlet nad tím, jak si ukrást co nejvíc, aby ho někdo nenačapal, ale bude cítit zodpovědnost za svůj čin. A uvědomí si, že když to udělá, ztratí sám před sebou morální hodnotu. A s touhle špínou všude na těle bude umírat.

Co nevidět vás nově uvidíme jako hvězdnou polovinu soutěžícího páru v další řadě StarDance. Co vás přesvědčilo, že jste souhlasila do této taneční soutěže vstoupit?

Nechodila jsem do tanečních a vždycky jsem si myslela, že tančit moc neumím. A už vůbec ne s partnerem. Neznám tance a jejich kroky a ráda se je naučím. A těším se, až budu umět nést své tělo na podpatcích. Za což se trochu stydím, že to dosud ještě neumím.

CO NA BÁŘINU KARIÉRU ŘÍKÁ JEJÍ PŘÍTEL A PROČ SE O NI BOJÍ? DOZVÍTE SE V ROZHOVORU LUBOŠE NEČASE VE VLASTĚ 39/2012.