BABÍ LÉTO V ČESKU: Hrad Sloup vytesaný do skály

Zábava 6. září 2012

Tedy zčásti a zčásti vystavěný na 32 metry vysokém skalním suku. Romantici, rodiny s dětmi či romantici s dětskou duší budou u vytržení.

Tenhle podivuhodný útvar na Liberecku je tak zvláštní, že je škoda ho nikdy v životě nevidět.

Sloup by mohl být dokonalou inspirací mnohé romantické duši.


Nalaďte se tímto videem:

Bydlení nahoře na hoře

První pozůstatky osídlení tu zanechali už lidé eneolitu. Eneolit je pozdní doba kamenná. Takové závěrečné období společnosti s kamennými nástroji trvající dvě staletí: 5. - 3. př. n. l. Je to doba objevení a počátku zpracování mědi, zavedení orby pomocí háku taženého dobytkem a užívání vozu. Pro feministky: volně se plíží patriarchát - v období eneolitu výrazně posílila úloha muže ve společnosti.

Ve středověku, asi na počátku 14. století, zde dal někdo z rodu Ronovců vytesat a postavit největší ze severočeských skalních hradů. Prostě na vrcholu skály vytesal obydlí - napadlo by vás to?!

Nejvíce se tu ale stavělo v období baroka. Hrabě Ferdinand Hroznata z Kokořova zahájil koncem 17. století velkolepou přestavbu opuštěného a zanedbaného hradního torza s úmyslem vytvořit tu významné poutní místo v péči katolického bratrstva terciářů.

Po jeho smrti se stavba zastavila a další, kdo znovu obnovili dostavbu, byli Kinští. No a pak tahle prazvláštní stavba vplula do doby romantismu a jeho lidé v něm začali hledat staré dobré rytířské časy.

Vše, co chcete

Dnes je celý výšlap (je to všechno nahoru na horu) barevnou procházkou plnou roztodivných pohledů a zákoutí a figurín poustevníků a skalních kleneb a lidských stavení... Když vydržíte a vystoupáte a podíváte se dolů, tak jsou tu čtyři různobarevná skla, která vám obarví krajinu čtyřmi ročními dobami.

A kde jinde propadnout barevné melancholii než utahaní nahoře na hoře...?

Tip redakce

Prácheň

Nedaleko odtud, v Práchni, je úkaz přímo vyrostlý ze země. Říká se mu Panská skála, ale také čedičové varhany. Je to unikátní skalní útvar, který obestupuje průzračně čisté jezírko. Určitě vám celá tahle scenérie bude něco připomínat... Ano! Točila se tu Pyšná princezna. A nelitujte, že je tu zákaz koupání - upřímně řečeno ve vašem vlastním zájmu. Jezírko je totiž příšerně studené!

prácheň
zdroj: www.luzicke-hory.cz

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!