Naučte se trsat nebo fotit. A přitom nemusíte opustit svůj byt

Zábava 10. ledna 2013

Přemýšlíte o tom, že byste si rozšířili své znalosti či schopnosti? Vyzkoušejte nový trend a pozvěte si lektora až do bytu.

Odtáhněte pohovku a srolujte koberec. Uvolněte si kuchyňskou linku. A nezapomeňte se objednat u kadeřnice, ať na fotkách vypadáte dobře. Už brzy k vám dorazí vaši učitelé a začnou kurzy doma.

Blýskněte se na svatbě

Chodili jste za taneční a teď se bojíte, že si v nastávající plesové sezoně, nebo dokonce na své vlastní svatbě uříznete ostudu? Zavolejte tanečnímu mistrovi Pavlu Mrázovi. Zachrání vás přímo ve vašem obýváku.

Jak se dostala do Ordinace?

  • Nejčastěji se doma učíme světové jazyky. Určitě i proto, že soukromé hodiny angličtiny a němčiny probíhaly v tuzemských domácnostech už za totality.
  • Řadu kurzů nabízejí slevové portály. Například dvouhodinový kurz výtvarného umění přijde osobu starší 12 let na 500 korun.
  • Na zvládnutí umění tvorby sushi by vám měly stačit pouhé tři hodiny. Ve dvou vás to bude stát 3200 korun + doprava kuchaře (8 korun za kilometr).
  • Nejste se svým počítačem kamarád? Pokud bydlíte v Berouně a okolí, vyškolí vás zdejší výjezdová jednotka. Cena 8hodinového kurzu je 1060 korun.

  

Stačí si na jeho webových stránkách vybrat tanec, kterým se chcete blýsknout, a napsat mu adresu, kde hodláte do tanečního mistrovství proniknout. A pak už jen zvolit termín akce. Minikurzu se mohou zúčastnit nejvíce tři páry, ale klidně do toho můžete jít jenom vy a vaše drahá polovička.

A nezapomeňte u toho fotit! Že to moc neumíte a zas budou mít všichni červené oči a useknuté vrcholky hlav? Tak to se vám bude hodit čtyřhodinový kurz, ve kterém vás zkušený fotograf Jan Rybář naučí tajům svého řemesla. Náplň kurzu, jehož maximální kapacita jsou čtyři studenti, přitom záleží jen na vás a na vašich dosavadních znalostech.

Mně se moc líbí možnost naučit se fotit akty přímo na terase vlastní vily (v mém případě na balkoně paneláku). Lektor prostě dorazí, kam se vám uráčí. A abyste se zbytečně nezatěžovali maličkostmi, nabízí Jan Rybář na svém webu internetový šestidílný minifotokurz pro úplné začátečníky.

Naučte se vařit

Pořadatelé se přitom postarají o všechno. Třeba ti z Kurzu vaření u Vás doma si vše potřebné přivezou. Vaším úkolem je pouze zajistit dost místa na kulinářskou výuku, vybrat si jednu ze šesti druhů kuchyní (v případě Prahy) či jedno ze čtyř předem určených menu (pro kuchařky z Brna) a pro jistotu mít připravenou vypranou zástěru. No a za tři hodiny máte navařeno.

Trochu výjimečná je v tomto případě „zapálená kuchařka“ Lenka Požárová. Maximálně čtyři adepty kulinářského řemesla totiž zve do své domácí kuchyně na „bublající dýchánky aneb kurzy vaření jinak“: „Nemám sice přepychovou kuchyň naplněnou hvězdnou technikou. Ale když je třeba, vylovím ze skříně něco, co prostě musíte bezpodmínečně ochutnat.“

foto

S profíkem zvládnete fotoaparát „raz dva“.

zdroj: www.thinkstock.cz

Děrovaný trh

Proč získávají kurzy doma na takové oblíbenosti? Náklady jsou nižší, takže se finančně vyplatí oběma stranám – klientovi i učiteli. A pak taky je to celé takové osobnější, což uvítají hlavně trémisté.

Tenhle byznys je pořád tak trochu v plenkách. Možná i vy byste našli něco, co byste mohli vyučovat. Popřemýšlejte o tom, třeba objevíte onu pověstnou díru na trhu, která zalepí tu na vašem bankovním účtu.

Vlasta 2/2013 čtverec

Jak se na domácí kurzy dívají naše celebrity? Vyzkoušely by třeba kurz vaření ve vlastní kuchyni nebo hodinu vášnivého tanga v předsíni? Přečtěte si v nové Vlastě 2/2013 s Heidi Janků na obálce.