Nenechte si zkazit víkend podivným počasím!

Zábava 11. ledna 2013

Paní Zima vládne rukou nepředvídatelnou, takže na víkend si radši udělejte dva plány. Jeden věnovaný zimním radovánkám ve sněhu – pokud bude, a ten druhý někde v teple pro případ, že venku bude nevlídno.

Pustevny sochaří ve sněhu a ledu

Bylo nebylo, v jednom sněhovém království v beskydských Pustevnách vyrostli ledoví giganti. Zní to jako pohádka, vypadá to jako pohádka, ale mezinárodní sochařské sympozium Sněhové království je pravda pravdoucí. Každoročně se tady na Pustevnách tesá, seká a všelijak mlátí do sněhu a ledu, až je z toho krása nevídaná.

Během čtrnácti ročníků už takto vzniklo na 160 úchvatných soch a díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách je tohle království nezávislé na počasí. Sněhové sochy budou vytvářet až čtyřčlenné týmy ze sněhových válců o průměru tři metry, stejně budou měřit i na výšku a vážit budou jedenáct tun.

Sochy ledové budou vznikat z dvaceti kusů ledových bloků o hmotnosti až 1000 kilogramů a pracovat s nimi budou dvoučlenné týmy. Taky tu budou soutěžit školní týmy dětí. Sochaře měnící obyčejné hroudy sněhu a ledu v umělecká díla budete moci pozorovat při práci od 9. do 15. ledna. Sochy budou k vidění až do 20. ledna.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Pustevny

víkend 3

Na Pustevnách vzniknou ledové sochy, i kdyby kolem kvetly petrklíče. Materiál bude totiž z mrazáku.

foto:

Jizerky jedou padesátku

Sedm tisíc běžkařů z 29 různých zemí světa se bude o víkendu prohánět Jizerkami. Už po šestačtyřicáté se tady poběží slavná Jizerská padesátka. Ještě si pamatuju, jak jsem tady v sedmnácti pomáhala krmit vydýchané závodníky pomeranči. Ne na prvním ročníku, ježíšmarjá! Ale i tak je to už pěkná řádka let.

Tenhle lyžařský běžecký závod je součástí závodů světové ligy dálkových běhů Worldloppet a řadí se k nejoblíbenějším běžkařským trasám v republice. Jizerské hory vůbec patří k nejvyhledávanějším cílům milovníků běžek u nás. Nejkrásnější trasy jsou v okolí Kristiánova, Bedřichova, Nové Louky a Jizerky. A právě těmito místy vede i trať závodu, který startuje na stadionu v Bedřichově.

A jestli máte obavy, jak to bude se sněhem, pak vězte, že boj, který organizátoři svedli s nepřízní počasí, byl úspěšný. Všechna kritická místa jsou zakrytá dovezeným sněhem. A navíc předpovědi počasí slibují dobré podmínky.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Bedřichov v Jizerských horách, www.jiz50.cz

víkend 2

Jizerskou padesátku nemusíte samozřejmě absolvovat, ale třeba vás inspiruje k vlastním sportovním výkonům.

foto:

Loučeň je v obležení upírů

Upíři jsou in, takže pokud máte ratolesti v mladším týnejdžerském věku, hurá na zámek Loučeň! Ten totiž s příchodem nového roku ovládli právě krvežízniví tvorové s dlouhými špičatými řezáky. Správa zámku prý pod náporem novinářů konečně musela přiznat, že knížecí rodinka ze zámku Loučeň je příbuzná s hrabětem Drákulou z daleké rumunské Transylvánie.

Netradiční prohlídky o prvních sobotních odpoledních roku začnou varováním komorníka: především se během prohlídky zámku nezdržujte v blízkosti starých truhel. Upírům se přitom nevyhýbají běžné lidské problémy - i oni mají třeba trable s pubertální upíří slečnou, která si nechává upilovat špičáky, aby byla "cool“. Jen jí není šestnáct, ale sto šestnáct. Všem dospělákům dají naši aristokratičtí upíři během prohlídky ochutnat krvavý nápoj. Pečlivě zvažte, zda ho skutečně vypijete. Aby se pak nezačaly dít věci.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, zámek Loučeň, www.zamekloucen.cz

víkend 4

Vezměte si do každé kapsy česnek a do kabelky dřevěný kolík, a pak směle na prohlídku Loučeně.

foto:

České Budějovice bojují s polštáři

Pokud nebude padat sníh, tak peří určitě. O tomhle snil jako dítě určitě každý - přijďte si užít pořádnou polštářovou bitvu! Konečně se nebudete muset bát, že rozbijete lampičku anebo shodíte starožitnou vázu. A co na tom, že vám už není deset a dokonce ani nějakých těch –náct.

Ve 14 hodin startuje na korábu jménem Hopsárium opravdová polštářová vřava. Bojovník s nejoriginálnějším polštářkem se může těšit na pěknou odměnu. Můžete vzít velkou domácí péřovou duchnu nebo malý hedvábný polštářek s výšivkou, na kterém jinak odpočívá vaše čivava.

KDY A KDE: v sobotu, České Budějovice, www.hopsarium.cz

víkend 1

Jestli se vám nechce vylézat z bytu, můžete si polštářovou bitvu uspořádat taky doma. Ale bacha na lampičky.

foto:

Praha plave, jak ji Pán Bůh stvořil

Pokud by náhodou venku bylo opravdu, ale opravdu hnusně, zaplujte do akvaparku. Ale jen pokud máte kladný vztah k nudismu. Tradiční Naturistický Karneval bez plavek v Aquapalace Praha jako každý rok zahajuje sérii pěti naturistických večerů. Noci v rouše Adamově se tady konají už od roku 2009 a sjíždějí se na ně tisíce rodin z celé republiky a zahraničí.

Upřímně řečeno, já takovou kupu naháčů nemusím, ale proti gustu… Znáte to. Mezi nejoblíbenější atrakce večera patří jízda na toboganu bez plavek (au!), ale také závěrečná soutěž v malování na tělo, závody v aquazorbingu, nebo koulení na vodní hladině v obřím aquarolleru. Po celou dobu platí samozřejmě zákaz fotografování.

KDY A KDE: v sobotu, Praha, www.aquapalace.cz

víkend 5

Jste-li naturistka, pak si v sobotu přijdete na své - protentokrát nepotřebujete plavky ani do bazénů.

foto: