Nuda vás o víkendu nečeká: můžete lyžovat, pít a jíst dosyta

Zábava 18. ledna 2013

Sněhu je konečně všude dost, takže můžete lyžovat a sáňkovat dle libosti. Anebo taky ne. Zrovna tak můžete popíjet vínečko nebo pálenku, případně se pokochat pohledem na pány muzikanty - a samozřejmě přitom poslouchat i to, co hrají.

Annaberg lyžuje v retro stylu

Nejspíš si pomyslíte, že máte vlčí mlhu. Ale nebojte se, nemáte! To jen lyžařské středisko Annaberg u Bruntálu se v sobotu vrací s nostalgií do starých dobrých časů. Tehdy to možná zas taková švanda nebyla, ještě si pamatuju, jak mě na lyžích pekelně zábly nohy!

Každopádně teď o víkendu tady bude rozhodně veselo - na trať vyjedou závodníci v kostýmech a vybavení z osmdesátých let minulého století. Vytáhněte šponovky, kulichy, okuly, svetry, botasky, artistky a přijďte se pobavit na Retro závody! Výherce závodu získá zlaté trenky, proběhne i soutěž o nejstylovějšího lyžaře.

Závod se pojede v kategoriích muži a ženy. Přijďte si zavzpomínat na dobu vašeho mládí anebo dětství a na prkýnka ze dřeva a kožené šněrovací lyžáky. Ačkoli to byly spíš sedmdesátky. Ale neva. Závod startuje v sedm večer.

KDY A KDE: v sobotu, 19 hodin, www.annaberg.cz

víkend 1

Jasně, tohle je trošku starší než lyžařská výbava než z 80. let. Vy prohrábněte skříně a dojeďte na Annaberg ve starých šponovkách.

foto:

Mikulčice koštují kysané zelí a pálenku

Máte rádi kysané zelí? Pak naberte směr Mikulčice. O víkendu se tu budete moct na vlastní kůži – nebo spíš jazyk - přesvědčit, co všechno dobrého se dá z takového kysaného zelí vyrobit. Bude se koštovat nejen zelíčko, ale také škvarky ve všech podobách plus doušek něčeho ostřejšího na zahřátí.

Čeká vás pravá slovácká zelňačka, škvarkové pagáčky a pomazánka, zelné placky a zelňáky, zelné ondráše a tvarůžkové koláče. Zapíjet se bude ovocem v tekutém stavu, přičemž kromě klasiky, jako jsou třešně, meruňky anebo švestky, tady v chutnou pálenku přeměnili i různé netradiční exotické druhy, jako je třeba durancie či mirabelka.

KDY A KDE: v sobotu, Mikulčice, www.palenkymikulcice.cz

víkend 5

V Mikulčicích budete ochutnávat všecko možné z kysaného (a nejen kysaného) zelí. A zapíjet pálenkou. Samé zdravé věci!

foto:

Nový Šaldorf swinguje u vína

Když je venku nevlídno, pak je lepší zalézt si do sklepa. Tedy do vinného. Tady v jemném vinném oparu rázem zapomenete, že je venku zima. V Šaldorfských vinných sklípcích to o víkendu bude vonět zvlášť lákavě. Vinaři tu pro vás připravili degustaci vín tradičních, mladých, ale také speciálně vybraných, lehce ohřívaných ve vodní lázni – právě aby vynikla jejich vůně a chuť.

Ochutnat můžete minimálně stovku vzorků vín od šestnácti vinařů, dostanete na ně degustační skleničku s nosičkou a degustační kartu. Taky tady proběhne recesistické zápolení družstev v kopání písku, a to přímo v podzemních chodbách Modrých sklepů. Jde o to připomenout si, jak tyhle kouzelné prostory vznikaly, proto se kope replikami starodávných ručních nástrojů. A do toho všeho bude hrát swingová kapela.

Součástí sklepného jsou dva kupony v hodnotě sto korun, abyste si nějakou tu lahvinku mohli odnést domů. Cena je 500 korun v předprodeji, 550 korun při zakoupení v Infocentru v den akce.

KDY A KDE: v sobotu, Nový Šaldorf, www.modre-sklepy.cz

víkend 4

Na víno není nikdy zima, i když to není svařák. V Novém Šaldorfu vás místní produkce zaručeně rozehřeje i ve studeném sklepě.

foto:

Harrachov ukáže "Škodovku" a Nightworky

Tohle bude nejspíš něco pro pány. Napěchovaná moderními technologiemi, větší než předchozí generace, ale stále se skvělými jízdními vlastnostmi. Taková je prý nová "Škodovka" podle reklamy. No zajímavé to asi bude.

V sobotu ji v Harrachově budete moct poprvé spatřit naživo. Kromě toho budete mít možnost zkusit si jízdu autem Rapid či dalšími vozy 4x4. Taky se tu bude soutěžit v nasazování sněžných řetězů, bude se chytat Yeti a podobné legrácky.

K tomu všemu bude hrát kapela Nightwork, která vyráží na první šňůru s novým albem. Což bude zase něco pro dámy... Moderují Adéla Gondíková společně s Martinem Dejdarem.

KDY A KDE: v sobotu, Harrachov

víkend 2

Kdyby vám byla nová "Škodovka", co se bude ukazovat v Harrachově, šumák, pořád je tu ještě koncert skupiny Nightwork. A to bude sranda.

foto:

Česko odmítá jíst blbě

A je to tady zase: oblíbený gastronomický svátek všech labužníků Grand Restaurant Festival 2013. Po úspěšném loňském ročníku, který navštívilo přes 22 000 hostů, se akce rozšiřuje do celé České republiky, restaurací je víc a prodlužuje se i doba konání až do 28. února.

Ve vybraných TOP 100 podnicích z gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant vás čekají lahůdky jako filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, kanadský humr na mainský způsob nebo úplně klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem. Motto festivalu zní: „Nejezte blbě!“.

Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Těšit se můžete i na speciální „Mňam balíčky“, „Mňam Busy" a "Mňam Vlaky“. Ceny jsou od dvou do šesti set korun.

KDY A KDE: celé Česko, www.grandrestaurantfestival.cz

víkend 3

Milovníky dobrého jídla čekají rajské požitky ve všech restauracích zapojených do akce Grand Restaurant Festival. Vlastní vidličky netřeba.

foto: