Víkendová lákadla: retro sněžné závody a labužnické chutě

Zábava 25. ledna 2013

Mrzne, až praští, tak se pořádně oblečte, případně si dejte něco ostřejšího, ale zábavu na sněhu si nenechejte ujít. Vytáhněte boby nebo lyže (klidně i prapodivné) a hurá na svah! Nebo si naopak vezměte něco elegantního a vydejte se ochutnávat.

Frymburk sviští na ruském bobu

Pátráte-li v mysli, co že to je ruský bob, a nemůžete si vzpomenout, neděste se, není to skleróza, ale nedorozumění. Ruský bob totiž neexistuje! Ve skutečnosti je to kryt od pouliční lampy. Takový ten červený, vzpomínáte? Podle místní legendy si je ruští závodníci v minulém století spletli se skutečnými boby.

Milovníci adrenalinu a recese by měli o víkendu zamířit do Frymburku. Desítky otrlých borců opět nastoupí na bobové dráze na Martě k závodu na neovladatelných krytech z pouličního osvětlení. Mistrovství světa v této recesistické jízdě se pojede v ženské a mužské kategorii a kromě doprovodného programu bude k dispozici i dopingový stan s voňavým grogem a šťavnatými klobáskami. A hned po závodě vypukne v nedalekém hotelu Kupec afterparty s diskotékou! Snad nebudou hrát jen staré fláky v ruštině…

KDY A KDE: v sobotu, Frymburk, https://frymburk.info/kalendar.php

víkend

Tak takhle vypadá to, na čem se bude o víkendu opravdu jezdit. To už stojí za to jet se na ty magory podívat, ne?

foto:

Praha holduje dobrému vínu (a jídlu)

Praha opět patří vínu! Nevím jak vás, ale mě to rozhodně těší. Po roce se vrátil už pátý ročník festivalu Prague Wine Week. Ještě máte poslední dva dny na to ochutnat něco mimořádného, protože tahle paráda pro labužníky se koná už od pondělka.

Po celý týden nabízejí pražské restaurace, bary a vinotéky menu s víny a degustační ochutnávky. Už potřetí jsou principem festivalu úspěšné „Wine & Food tandemy“. Nejlepší vinařství a dovozci, kteří získali medaile v největší české soutěži vín Prague Wine Trophy, se spojili s vybranými podniky, a navíc se dohodli na cenách, které jsou rozhodně nižší než obvyklé.

Tříchodové menu se třemi víny nabízejí ze 450 Kč, degustace tří až pěti vín s malým občerstvením ve vinném baru přijde na 250 Kč a degustace tří až pěti vín ve vinotéce na 150 Kč. To jde, ne? Už máte jen dva dny! Například Restaurant Bar Bílkova 13 nabídne „tandemy“ hned dva. S dovozcem La Caoba připravil tříchodové menu s burgundskými, španělskými a argentinskými víny, a s ryzlinky i červenými víny moravského vinařství Spielberg se bude snoubit další degustační menu.

KDY A KDE: v sobotu i neděli, Praha, www.praguewine.cz

víno

Klidně stihnete přes den lyžovat a večer hodovat: rychle se podívejte, jestli mají v nějaké festivalové restauraci ještě volno.

foto:

Zásada jede na pralyžích

„U pánů závodníků jest vyžadován dobový úbor k lyžím připravený, dámy nechť se dostaví v sukni, klobouk jest vítán," praví se v pozvánce pořadatelů Zásadské pralyže. A je to myšleno vážně, protože tady se lyžuje vskutku tak jako kdysi.

Je to samozřejmě legrace, ale taky opravdové závodění, tedy pohyb na čerstvém vzduchu a toho není nikdy dost. Hlavně v zimě. Takže lyžování v Zásadě byste se už ze zásady měli zúčastnit!

Pánové i dámy budou závodit v běhu na 100 metrů krokem telemarským a na 1 kilometr krokem klasickým. První tři v každém závodě si vyslouží i nějakou tu peněžitou odměnu. Startovné obsahuje i občerstvení a činí 80 korun. Na trať se vyráží v sobotu v jednu odpoledne. A chybět nebude ani Pán hor Krakonoš.

KDY A KDE: v sobotu, Zásada, https://fotbalzasada.webnode.cz/

lyže

Nějak takhle by měl o víkendu vypadat svah v Zásadě, pokud závodníci dorazí opravdu v retro kostýmech. Akorát to bude v barvě!

foto:

Deštné závodí s pejsky

Nejdelší, nejtěžší, nejznámější, to všechno na tenhle závod sedí. Šediváčkův long je jeden z nejobtížnějších závodů psích spřežení v Evropě. V Deštném v Orlických horách se letos běží už posedmnácté. Musheři a jejich psi musejí zvládnout trať dlouhou celkem 222 kilometrů.

Závod se jmenuje Šediváčkův long podle sibiřského huskyho Šediváka, který se měl zúčastnit prvního ročníku. Bohužel však den před startem utekl do vzdálené vesnice, kde ho jeden z místních zastřelil.

Od roku 2002 je jedním ze série čtyř extrémních závodů psích spřežení o titul Iron Sled Dog Man a Ice Dog. Ostatní tři prestižní závody se konají v alpských zemích. Z toho vyplývá i široká mezinárodní účast – na Šediváčkův long jezdí závodníci ze dvanácti evropských států.

KDY A KDE: v sobotu, Deštné v Orlických horách, www.sedivackuv-long.cz

pes

Tihle pejskové jsou tak sladcí, že by si je člověk nejradši vzal domů jako postelové mazlíčky. Jenomže to by se jim nelíbilo, mají radši přírodu.

foto:

Brno to rádo ostré

Všichni milovníci chilli, wasabi a zatraceně pálivých papriček nechť spěchají do Brna. V rámci akce Pikantní týden vás v restauraci Leporelo čeká něco ostřejšího, než bývá běžné. A to včetně pikantních dezertů a nápojů. Jak vám zní třeba čokoládové brownies s wasabi zmrzlinou či mango sorbet s limetkou a cayenským chilli?

Já si tedy, když mně hoří pusa, zrovna nepochutnám, ale zas na druhou stranu jedna malá paprička v omáčce na špagety dělá divy. Znalci pikantní kuchyně i zvědaví gastronomičtí průzkumníci určitě ocení možnost ochutnat jídlo okořeněné jednou z nejpálivějších papriček na světě - naga jolokia. Zatímco u nás nejčastěji používané kulaté feferonky mají maximálně tak 1000 SHU, což jsou stupně pálivosti, tak tyhle naga jolokia mají 30 000 až 50 000. Jauvajs!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Brno, www.leporeloplus.cz

paprika

Jestli máte "plechovou hubu", tak se můžete vydat na speciální dobroty pro drsné. Nebo se jen dívejte, jak se tváří ostatní.

foto: