Názor: Bajajová a Zlatovlas

Zábava 26. ledna 2013

Máte rády pohádky? Já ano. Milovala jsem je jako malá a pak jsem je s chutí četla dětem.

Ale až do teď jsem netušila, že mě asi doživotně zkazily. Uvědomila jsem si to poté, co na půdě Evropské unie jakási politička začala hlásat, že příběhy pro děti a mládež, a pohádky obzvlášť, jsou pro tu drobotinu škodlivé, protože ukazují naprosto špatný model rodiny.

Tedy tak, že většinou je matka přikovaná u plotny a stará se o děcka, kdežto otec chodí do práce a zažívá různá dobrodružství.

Že žena jen odevzdaně čeká, až se objeví nějaký chlapák a vezme si ji za ženu. Dorazila mě německá ministryně Kristina Schröder, která za sexistickou označila většinu pohádek bratří Grimmů.

Začala jsem si představovat, jak by asi pohádky vypadaly, kdyby byly přepsány do genderově vyvážené podoby. Jak si Rumcajs stoupne k plotně a Manka s pistolí u pasu vyrazí na knížete pána. Jak slečna Bajajová jde sekat hlavy nějaké dračici. A princezna Jiřina hledá svého vysněného Zlatovlase.

Nevím, pokládám se za normální ženskou, která bere jako samozřejmost, že se třeba doma s manželem o všechny práce dělíme. Někdy vařím já, jindy on. Jednou jsem brala děti ze školky já, podruhé je vyzvedl on.

Ale třeba se jen špatně vidím a ve skutečnosti jsem uťáplý myší kožíšek, oběť špatných pohádek. Najednou si nějak nejsem jistá...

kateřina bílá

Jak to chodí u vás doma? Dělíte se o práci, nebo to máte "tradičně" - žena se stará o domácnost a muž vydělává? Diskutujte pod článkem.