U čeho se pobavíte tento týden: slaďárna, detektivka s Dlouhým i drama

Zábava 28. ledna 2013

Ponořte se do pozoruhodných osudů Abrahama Lincolna v knize inspirující nový filmový hit. Připomeňte si poslední vystoupení Vladimíra Dlouhého před kamerou, vyberte si z kolekce romantických filmů plné hollywoodských hvězd nebo prožijte dramatické dobrodružství rodiny, kterou rozdělila hrozivá tsunami.

Do kina vyrazte na…

Nic nás nerozdělí

bavte se 4

Silný příběh tohoto napínavého dramatu vychází ze skutečné události jedné rodiny, která v roce 2004 přežila úder ničivé vlny tsunami v Indickém oceánu. Manželé Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) a jejich tři synové se rozhodli strávit poklidné Vánoce v Thajsku a těší se na několik dnů prožitých v tropickém ráji. Rodinná idylka ale nečekaně skončí dva dny po Štědrém dnu, když jihovýchodní pobřeží Asie zasáhne vlna tsunami. Obrovská masa vody se valí na hotelový komplex, smete vše, co jí přijde do cesty, a rozdělí i prchající rodinu. Ačkoliv všichni členové rodiny přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože nalézt jeden druhého uprostřed pekla je skoro nemožné.

Přečtěte si…

Lincoln - Tým rivalů

bavte se 3

V čase, kdy se pozornost filmového světa obrací k životopisnému filmu režiséra Stevena Spielberga Lincoln, nominovaného na řadu letošních Oscarů, sáhnou nejen zájemci o historii se zájmem po knize americké historičky a spisovatelky Doris Kearns Goodwinové, z níž film čerpá. Abraham Lincoln (1809-1865), přezdívaný Poctivý Abe, je považován za ztělesnění amerického snu. Pocházel z chudé farmářské rodiny, záhy přišel o matku a od čtrnácti se musel postarat sám o sebe. Nevynikal ani bohatstvím, ani podmanivým zjevem, přesto díky přímo legendární houževnatosti, přímočarosti a zásadovosti dokázal oslovit nejvlivnější politiky tehdejší doby, získal si respekt i zapřisáhlých nepřátel a stal se americkým prezidentem. Své veřejné působení spojil s tématem, které se zasloužilo o jeho strmý politický vzestup i tragický konec, s otrokářstvím. Dnes je Lincoln synonymem nejlepších ideálů, na nichž se zrodila novodobá americká demokracie.

Podívejte se na televizi…

Domina

(ČT1, 3.2., 20.00)

bavte se 1

Detektivní příběh režiséra Jiřího Svobody se odehrává v malém moravském městě, kde vražda jedné místní ženy odhalí spletité profesní a milostné vztahy. Poslední svou roli před kamerou zde ztvárnil herec Vladimír Dlouhý, který společně s bratrem Michalem hraje dvojici vyšetřovatelů, kteří pátrají po vrahovi místní podnikatelky Hálkové. Ta provozovala se svým nemocným mužem erotický salón. Samy okolnosti ženiny smrti jsou obskurní – zardoušená podnikatelka byla nalezena v kostýmu dominy na zubařském křesle v ordinaci místní doktorky Kůrkové. Kdo a proč to udělal? Co tím chtěl vzkázat? Šlo o pomstu, vydírání či zastrašování ve zkorumpovaném prostředí radnice a místních podnikatelů? V dalších rolích uvidíme Tomáše Töpfera, Markétu Hrubešovou či Milana Kňažka.

Na DVD si pusťte…

Zamilovaná kolekce

bavte se 2

Tři romantické filmy – všechny se špičkovými hollywoodskými hvězdami - najdete v této kolekci. Hezké vstávání vypráví příběh mladé ambiciózní televizní produkční Becky (Rachel McAdams), která právě dostala vysněnou práci, ale vypadá to, že o ni hned přijde, pokud nezkrotí namyšleného, arogantního a celkově nesnesitelného moderátora své show (Harrison Ford). Další komedie Hlavně nezávazně s Natalií Portman a Ashtonem Kutcherem je příběhem praktické Emmy, doktorky připravující se na atestaci, která bere vztahy s muži jako jakýsi ventil proti stresu. Také Adam je odhodlán jen si nezávazně užívat poté, co ho jeho poslední přítelkyně podváděla s jeho vlastním otcem. Jenže láska je čarodějka mocná…. Třetí film kolekce Lítám v tom je dárkem pro všechny fanoušky George Clooneyho, který v roli „polepšeného“ cynického egoisty bravurně balancuje mezi komedií a dramatem. Příběh muže, který lítá po celém světě, aby na zakázku různých velkých firem propouštěl jejich zaměstnance, je zábavný, dojemný a chvílemi z něj i mrazí.