Prolomené tabu: žvýkat před lidmi se prý smí

Zábava 29. ledna 2013

Když mě dědeček jako malou viděl žvýkat, spustil vždycky: „A to tele hubou mele…“. Ale časy se mění a guru etikety Ladislav Špaček tvrdí, že žvýkat před lidmi se může!

„Z hlediska etikety není žvýkání žádným pokleskem, naopak společensky zcela nepřijatelný je jen zápach z úst,“ tvrdí exprezidentův exporadce.

Zuby si čistíme jen ráno a večer, ovšem žvýkačku můžeme použít třeba desetkrát během dne. Tím se totiž udrží v puse hygiena - když si vyberete nějakou vhodnou. No ale i tak má žvýkání pravidla, ne že ne. Mlaskání a velké přežvykování k nim ani teď nepatří.

  1. Žvýkačku vkládejte do úst nepozorovaně. Nejde sice o nic skandálního, ale ve společnosti s ústní dutinou veřejně nepracujeme. Nejlepší je odvrátit hlavu a nenápadně a rychle žvýkačku vsunout do úst.

  2. Nezačněte žvýkačku okamžitě drtit stoličkami. Jemně ji válejte po jazyku a počkejte, až přijme tělesnou teplotu.

  3. Jakmile žvýkačka zvláční, můžete ji lehkými stisky mezi stoličkami i řezáky víc promnout a užít si aromatické látky. Důležité je, aby se to odehrálo za zavřenou pusou.

  4. Po dožvýkání vytáhněte žvýkačku nenápadně z pusy a dejte do připraveného obalu, který pak někde vyhodíte. Pokud to nejde jinak, můžete žvýkačku spolknout, není to škodlivé.

žena

Při obchodním jednání na žvýkačku raději zapomeňte.

zdroj: www.thinkstock.cz

Tip:

  • Ať už jste ženich, nevěsta, svědek, nebo jen host, na svatbě prostě nežvýkejte. Stejně tak žvýkačka nemá co dělat na pohřbu, v soudní síni, při obchodním jednání, v kostele a na hřbitově.