Zapomeňte na pejsky a kočičky, dneska frčí prasátka

Zábava 3. ledna 2013

Inteligentní jako psi, čistotná jako kočky, zvědavá jako opice. Přesně taková jsou miniprasátka, která se během pár let stala celosvětovým fenoménem a mnoho rodin si je pořizuje domů.

Samozřejmě nemluvíme o vykrmených „zabijačkových“ selátkách, ale o druzích původně speciálně vyšlechtěných pro vědecké pokusy. Pokud se rozhodnete pořídit miniprasátko domů, můžete si být na 85 % jisti, že bylo vyšlechtěno na univerzitě v německém Göttingenu, odkud pochází i jeho název – göttingenské prasátko.

Tento roztomilý bílý, černý nebo puntíkatý čuník dorůstá váhy 15 až 30 kilo (zhruba tolik váží anglický buldok) a přijde vás na 2000 až 4000 korun.

Sedni! Lehni Aport!

Miniprasátka jsou velmi bystrá a také hravá. Stejně jako psa, tak i čuníka můžete naučit základním povelům. Na rozdíl od psa však prasátko nevyžaduje dlouhé a pravidelné procházky.

Když si dáte tu práci a naučíte ho chodit na záchod na jedno místo, třeba na kočičí mísu s kočkolitem, rázem máte venčení z krku.

Na druhou stranu dokáže být ale miniprasátko pěkný nezbeda, když se nudí, přestěhuje vám nábytek, rozkouše boty nebo rozžvýká knížky. Proto je na místě pořídit mu nějaké hračky, pamlsky a samozřejmě vlastní pelíšek.

A jestli jste alergická na psí či kočičí srst, máme pro vás další dobrou zprávu – kůže prasátek je velmi podobná té lidské, takže alergie nezpůsobuje.

Co jste (možná) nevěděli:

  • Göttingenské Nejrozšířenější druh miniprasátek v Česku i jinde po světě. Když ho nenaučíte chodit na kočičí záchod, musíte s ním 3x denně na procházku. Ideální stravou je pro něj zelenina a granule.

  • Šálkové Všimla jste si na internetu videí, kde mají miniprasátka stejnou velikost jako hrnek a kde je napsáno, že se vejdou do kapsy u saka? Rovnou vám říkáme, že to je blbost! Jedná se totiž o miminka těchto miniatur. Ve skutečnosti takto malé dospělé miniprasátko nikde na světě nekoupíte.

  • Royal Dandie Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Americe ve státě Oregon a v dospělosti váží zhruba 15 kilogramů. Jeho cena je však enormní – několik set až několik tisíc eur!

Návštěvy u „obvoďáka“

Vzhledem k tomu, že ne každý veterinář má na tato chrochtající zvířátka praxi, budete při výběru toho správného doktora asi víc pátrat. Až se vám poštěstí a svého zvěrolékaře konečně najdete, připravte se, že budete s miniprasátkem chodit dvakrát ročně na očkování, pravidelné odčervování a určitě nevynechejte ani kastraci.

Hollywoodská mánie

Miniprasátkovská vlna pohltila nejen nás „obyčejné smrtelníky“, ale také celebrity. Svého čuníka (nebo vlastně spíš „čunici“) Maxe, který zemřel v osmnácti letech, doslova zbožňoval herec George Clooney, prasečí slečna Miss Pigelette byla nějaký čas netradičním doplňkem dědičky hotelového impéria Paris Hilton a dva roztomilé miničuníky si pořídil i slavný pár Victoria a David Beckhamovi.

Ale nemluvíme jen o zahraničí, hrdé majitele hrdě venčící svého čuněcího mazlíka potkáte i mezi českými paneláky. Takže pozor, jdou k vám prasátka!

čuník

S miničuníkem budete středem pozornosti.

zdroj: www.thinkstock.cz

vlasta 1/2013 čtverec

Co říkají na chrochtající mazlíky naše celebrity? Pořídili by si jedno takové domů? Přečtěte si v nové Vlastě 1/2013 s Kateřinou Brožovou na obálce.