Názor: Miss se nemusí jenom usmívat a mlčet

Zábava 6. ledna 2013

K soutěžím typu Miss jsem vždycky přistupoval s lehce pohrdlivým odstupem.

Jejich organizátoři vám sice budou donekonečna opakovat, že nejde o krásu těla, ale když o tom budete chvíli přemýšlet, ať to vezmete z jakékoli strany, zjistíte, že to prostě o těle je – a basta.

Tím spíše mě překvapilo, co se stalo před nedávnem na Miss Earth na Filipínách. Když se reprezentantky Ruské federace Natálie Pěrevěrzevové, modelky a Miss Moskvy 2010, zeptali, je-li hrdá na svou zemi, odpověděla, že rodné Rusko nadevše miluje, a vyzdvihla i obrovský kulturní odkaz, který její vlast světu dala.

Kromě těchto otřepaných klišé ale prohlásila, že současná Ruská federace je také zemí, která velmi trpí, protože ji nemilosrdně plundrují nenasytní, chamtiví a nepoctiví lidé.

Ve své eseji na webových stránkách soutěže doslova napsala: „Rusko je tepna, ze které odčerpává bohatství skupinka vyvolených.“ A otevřeně a bez velkých skrupulí mluvila i o dalších problémech současného Ruska – o odlivu inteligence do zahraničí, o sílícím nacionalismu, o válkách na Kavkaze...

Za své vystoupení sklidila ostrou kritiku. Většina ruských komentátorů i veřejnosti je toho názoru, že Natálie zostudila Rusko před celým světem a že to, co provedla, je trestuhodné.

Já musím říct, že mě tahle krásná brunetka velmi příjemně překvapila. Svou inteligencí, přímostí a odvahou. A trochu upravila i mé mínění o soutěžích krásy.

Ukázala, že i tyhle podivné, nicméně velmi populární show mohou sloužit také něčemu smysluplnému. Třeba aspoň na chvíli přimět obrátit pozornost na věci, které jsou opravdu důležité.

Jsou pro vás modelky a královny krásy jen „lepší ramínko na šaty“? Nebo si myslíte, že opravdu mají možnost svou krásou přivolat pozornost k různým palčivým tématům, tak jako Natálie? Souhlasíte s jejím projevem? Váš názor nás zajímá. Podělte se o něj v diskuzi pod článkem.