Heidi Janků: V padesáti začíná s televizní erotikou

Zábava 8. ledna 2013

Známe ji především jako zpěvačku a herečku. Jako moderátorka nového erotického pořadu teď na obrazovkách odhaluje svoji jinou, o dost intimnější tvář. Heidi Janků si prostě padesátku na krku opravdu užívá.

Oslava padesátin před dvěma měsíci neznamenala pro Heidi žádnou katastrofu. Ba naopak, dostala od TV Barrandov nabídku na erotický magazín Intim Night. Nová pracovní příležitost a zkušenost, ale taky velká výzva, po které bez váhání skočila.

Heidi moderování baví, života si užívá plnými doušky a nad tím, co bude za deset dvacet let, moc nepřemýšlí. A přestože už v životě okusila mnohé a moc dobře ví, co to znamená bolest a smutek, dívá se na svět skrze růžové brýle.

Jako moderátorka erotického pořadu probíráte se svými hosty dost ožehavá a pikantní témata. Jak se během této diskuse cítíte? Jste nervózní?

Zatím jsme natočili jen pár dílů, takže si to ještě sedá. Co se mě týká, jsem vlastně „spojovákem“ mezi jednotlivými bloky. Je ale pravda, že některé reportáže do rubriky „S celebritou v ložnici“ dělám přímo já. Naštěstí jsem zatím vždycky kápla na své kolegyně a kamarádky, například na Ivanu Andrlovou, Světlanu Nálepkovou nebo Hanku Kynychovou, takže to bylo velmi příjemné povídání.

Kromě rubriky „S celebritou v ložnici“ je pořad Intim Night o lidech ze showbyznysu, nebo i o těch obyčejných?

Podle mě je zaměřený hlavně na normální lidi, které by měl poučit, pobavit a vysvětlit jim, o čem všem sex a erotika jsou, a inspirovat je, co by třeba mohli i oni sami vyzkoušet. Ale vzhledem k tomu, že mediálně známé tváře dokážou spíš přitáhnout pozornost, vystupují v reportážích z větší části právě celebrity.

Heidi Janků 5

Jestli někdo z českých celebrit vyhrál boj s časem, pak je to právě Heidi. Padesátku by jí nehádal snad nikdo.

foto:
Heidi Janků 4

Na svých koncertech srší Heidi energií stejně jako před deseti lety.

foto:

Na co byste diváky, kteří váš pořad ještě neviděli, nalákala?

Myslím, že by mohl přitáhnout i lidi, kteří jsou více puritánští, kteří se stydí bavit o sexu se svými kamarády. Tento pořad totiž není jenom o erotice a pikantnosti, ale svým způsobem má i vzdělávat. Většinu reportáží komentují sexuologové a další odborníci, kteří se danou problematikou zabývají. Dozvíte se také, jaké si vzít erotické prádlo, abyste byla pro svého partnera co nejpřitažlivější, a řadu dalších věcí, o kterých jste třeba neměla ani tušení a které byste mohla vyzkoušet, například tantrickou masáž a podobně.

Jak se na moderování připravujete?

Musím si přečíst texty, dostat je nějak do hlavy a do pusy. Uvádění takto zaměřeného pořadu je pro mě něco nového, a i když snad pro každou ženskou je mluvení přirozenost, vyžaduje to přípravu. Zvlášť pozor si musím dávat na svůj ostravský přízvuk, který mi občas naskakuje.

Jste před kamerou nervóznější než na jevišti?

Nervózní ani ne. Spíš postrádám takovou tu zpětnou vazbu, kterou mají živá vystoupení. Na nich podle reakce publika ihned poznám, jestli se jim líbí, nebo ne. Od kamery samozřejmě žádné reakce nemám, což je pro mě něco nového, co se musím naučit zvládnout a pokusit se nějak vycítit, jak budou lidé reagovat.

Užíváte si líčení, oblékání a česání před natáčením? Modely si vybíráte sama?

Když jdu na jeviště, volím oblečení sama, sama se i líčím, protože si myslím, že ze mě tak víc čiší moje přirozenost. Nicméně v Intim Night jsem tak trochu zneužila svého postavení, jako že „hvězdné manýry“, a mám svoji vlastní vizážistku Míšu Ohemovou a stylistu Dušana Chrástka. Vzhledem k tomu, že se jedná o eroticko-sexuální pořad, měla jsem trochu obavy, aby mě nechtěli oblékat do latexových oblečků a podobných věcí. Přece jen už jsem ve věku, kdy ne ve všem vypadám úplně skvěle. A samozřejmě jsem se taky bála, abych nepůsobila vulgárně. Hranice mezi sexy elegantním a sexy vulgárním oblečením je velice tenká, proto jsem chtěla, aby to měli pod palcem profesionálové. Co se mě týká, sice doma pár takových oblečků mám, ale ty by vystačily na jeden, možná dva díly. (smích)

Heidi Janků 1

Zpěvu se Heidi věnovala už od základní školy.

foto:
Heidi Janků 8

V roce 1982, kdy poznala i svého muže, se vydala na sólovou dráhu.

foto:

Co říká na to, že moderujete erotický pořad, váš manžel?

Je rád! Když se to dozvěděl, poznamenal, že se aspoň bude mít v pátek večer konečně na co koukat v televizi.

V listopadu jste oslavila padesáté narozeniny. Změnilo tohle kulaté jubileum nějak váš pohled na život?

Zatím ne. A změny, které se od té doby odehrály, byly jenom pozitivní. Vlastně si tu padesátku docela užívám.

Loni jste vydala písničku, která se jmenuje „Sama“. Připadáte si tak někdy?

Naštěstí ne. Tuhle písničku a ještě jednu, která se jmenuje Mezi námi hráz, jsem nahrála právě kvůli mým narozeninám. Chtěla jsem svým přátelům představit něco nového a také jim tímto způsobem poděkovat za všechno, co pro mě v životě udělali. Napsal a vyprodukoval je Stano Šimor, který pro mě vymyslel i trochu nový hudební směr. Uvažuju, že když se budou tyhle dva songy líbit, natočila bych i album. Ale to jsou zatím pouze spekulace.

Popularita neznamená jen úspěch a peníze, ale také závist a zášť. Zažila jste v této souvislosti něco opravdu negativního, co se vás dotklo, co vás mrzelo?

S takovými věcmi se setkávám dnes a denně. Stačí si najet na diskusi pod článkem, který zrovna vyšel na nějakém bulvárním serveru. Občas si pár komentářů přečtu, a pokud se jedná o konstruktivní kritiku, zamyslím se nad ní a zeptám se sama sebe, jestli na tom není třeba něco pravdy. Ale jinak se podobnými anonymními diskusemi netrápím a neberu je nijak tragicky. Pro mě je důležité, co si o mně myslí lidé, kteří mě znají a které mám ráda. Ti, kteří mě neznají, ať si o mně říkají, co chtějí. Pokud mě rádi nemají, jejich názor stejně nezměním.

Když se řekne „Heidi“, spoustě lidem se vybaví knížka Heidi, děvčátko z hor. Neříkali vám tak kamarádi nebo spolužáci ve škole?

Tahle knížka mě provází odjakživa. Když moje maminka viděla film natočený podle této knížky, tak se do něj zamilovala, že si řekla, že pokud bude mít někdy dceru, bude se jmenovat Heidi. Ale třeba v kapele Supernova mi kamarádi říkali „Hajtka“, což je název i pro část bicí soupravy.

Působíte neuvěřitelně optimisticky a usměvavě. Býváte také někdy smutná? Komu se chodíte vyplakat na rameno?

Myslím, že už jsem toho vyplakala docela dost. Neměla jsme úplně jednoduché dětství, v jedenácti mi zemřela maminka a deset let nato se mi brácha zabil v autě. Krušné životní chvilky jsem si už snad vybrala a vybrečela se až až. Nikdy jsem ale neměla ve zvyku chodit někomu plakat na rameno. Takže i teď když jsem třeba zoufalá nebo smutná, řeším to jen sama v sobě. Možná i proto, že už jsem si toho docela dost prožila, snažím se na život dívat optimisticky a užívat si ho. Problémy nevyhledávám, řeším je až tehdy, když skutečně nastanou.

Heidi Janků 7

Bydlí společně v domečku na okraji Prahy v Uhříněvsi, kde odpočívají a užívají si jeden druhého.

foto:
Heidi Janků 2

S manželem Ivo Pavlíkem je Heidi už neuvěřitelných třicet let a pořád jim to skvěle klape.

foto:

Se svým mužem Ivo Pavlíkem, který je o 30 let starší než vy, máte harmonický a láskyplný vztah. Prozradíte mi svůj recept na šťastné manželství?

Komunikace, tolerance a slušnost. Pokud se vám na vztahu něco nelíbí, měla byste to říct především svému partnerovi a řešit to spolu, a ne o tom klábosit s kamarády u piva.

Nepřijde vám někdy líto, že jste se nestala matkou?

Zatím mě to nemrzí. Žiju plnohodnotný život, mám ze své i manželovy strany velkou rodinu, a i když se nescházíme každý měsíc, můžeme se na sebe spolehnout, kdykoliv si zavolat a opřít se o sebe.

Dala jste si do tohoto roku nějaké předsevzetí?

Každý rok si dávám stejné a pokaždé to stejným systémem opadává a opadává, až na něj někdy v březnu nebo dubnu úplně zapomenu. Totiž začít se sama cítit zdravě sebevědomě, protože i když se někomu může zdát, že nedostatkem sebevědomí netrpím, je to právě naopak.

Vlasta 2/2013 čtverec

Pokud vás zajímá, jestli má Heidi nějakou plastiku a čím to, že vypadá tak dobře, přečtěte si rozhovor s ní v nové Vlastě 2/2013.