Princezna Diana se vrací - na plátna kin

Zábava 23. října 2013

V den, kdy zemřela, se zastavil svět. Miliony lidí propukly v pláč a slzy tekly proudem ještě dlouho po jejím pohřbu. Je to už šestnáct let. Lidé se však nepřestávají ptát, co prožívala Diana v posledním období života. Teď konečně dostanou odpověď.

Zbožňovali ji lidé po celém světě. Byla jim natolik blízká, že ji nazývali princeznou lidských srdcí. Lady Dianu, princeznu z Walesu, znali všichni. Jen málokdo však znal skutečnou Dianu Spencer, tu, která prožívala stejná trápení a radosti jako každá jiná žena.

KDO BYLA DIANA SPENCER?

Film Diana s napětím očekával celý svět, především samozřejmě Velká Británie. Vždyť děj se odehrává v nepříliš vzdálené minulosti a mnoho postav ztvárněných ve filmu je stále naživu. „Při natáčení tohoto příběhu jsme museli být velmi obezřetní.

Víme, že náš film bude pod drobnohledem. Snažili jsme se z příběhu, který jsme se rozhodli vyprávět, vytvořit to nejlepší, co bylo v našich silách,“ tvrdí autoři.

Není to klasický životopis. Princeznu Dianu ukazuje během posledních dvou let života, kdy opustila královskou rodinu a tíživý život v Buckinghamském paláci.

Byly to roky naplněné nejen neúnavnou charitativní prací, ale i novou chutí do života a milostným vztahem, v jaký už nedoufala - pro mnohé nejspíš překvapivým. Stejně jako vynalézavé triky a převleky, kterými se Dianě dařilo obelstít dotěrné paparazzi i svou ochranku.

Jádrem filmu je milostný příběh, který doposud tušil jen málokdo. Celý svět sledoval její vztah s obchodníkem Dodi Al-Fayedem, s nímž v roce 1997 v Paříži zahynula při tragické havárii.

Jejím životem se však prolnuly dvě lásky, dva osudoví muži. Pákistánský kardiochirurg Hasnat Khan, se kterým chodila po rozvodu s princem Charlesem, se však zalekl médií a tlaku, který by ovlivnil celý jejich život...

„Příběh Diany a doktora Khana se nám zdál pro pochopení posledních dvou let jejího života klíčovým,“ říká producent Robert Bernstein. Tvůrci filmu si však nebyli jistí, zda mohou přistoupit k natáčení, dokud neskončí vyšetřování Dianiny smrti. Při vyšetřování Khan vztah s Dianou oficiálně potvrdil. „Sdělil o něm hodně podrobností.

To nás utvrdilo v názoru, že tato etapa jejího života skutečně existovala,“ vysvětluje Bernstein. „Usoudili jsme, že ji můžeme rozvinout a natočit film založený na faktech.“

Podle režiséra filmu Olivera Hirschbiegela je to krásný milostný příběh: „Je důležité, aby lidé věděli, že jejich láska byla neuvěřitelně upřímná a opravdová. Je to jako pohádka, obyčejný muž z odlišné kultury se zamiluje do nejslavnější ženy světa.“

diana 1

Ztvárnit ikonu není jen tak, Naomi Watts o tom ví své.

foto:
diana 3

Místem jejího posledního odpočinku je Althorp Park v Northamptonshire na ostrůvku uprostřed jezera The Oval. Cestu sem lemuje 36 dubů, tolik let jí bylo, když zemřela. Místo stráží čtyři černé labutě.

foto:

DIANA A NAOMI

Nelehká úloha převtělit se do zbožňované ikony připadla herečce Naomi Watts. „Ráda hraju ženy, které jsou vzdorovité, plné protikladů. Ale Diana toho měla v sobě víc. Někdy byla silná a jindy uměla být prostě jen šťastná, hihňat se, flirtovat, zlobit. A především oplývala obrovskou moudrostí,“ prohlásila.

Rolí Diany se prý nechala úplně pohltit, pečlivě studovala její pohyby, hlas i pohledy, aby byla co nejautentičtější. „Rozhodně jsem se na tuhle roli připravovala víc než na kteroukoli jinou,“ přiznala herečka.

Tvůrci slibují, že film co nejvíce odpovídá realitě. Měli k dispozici nepřeberné množství archivních záběrů, rozhovorů, které Diana poskytla, ale i dopisů, které napsala. Scenárista filmu Stephen Jeffreys se dokonce s princeznou osobně setkal. „Při rozhovoru s ní jsem si uvědomil, že obraz hloupé nány, který o ní vytvořila média, je chybný. Byla pohotová, důvtipná a inteligentní.

Byla pro mne inspirací. Vracel jsem se k jejímu milému hlasu pokaždé, když jsem přemýšlel, co by mohla říkat,“ vzpomíná na své dojmy.