Únor bílý, pole sílí. I vy se posilněte, začíná karneval!

Zábava 1. února 2013

Rozverné masky, křiklavé barvy, smích, hudba a tanec, to je karneval či masopust. Obojí značí jedno a to samé: vydovádějte se dosyta a nacpěte si břicha k prasknutí, brzy přijde půst! Dnes už se jídla vzdávat nemusíme, pořádně to roztočit ale můžete i tak.

Praha tančí v reji masek

Benátčané kdysi dováděli v karnevalových maskách celý měsíc, někdy dokonce i déle. Tak dlouhou dovolenou si dnes může sotva kdo dovolit, ale ono stačí i nějaké to odpoledne, případně víkend, tím spíš, že tenhle není poslední.

Pojďte se vrhnout do víru karnevalových radovánek a protančete se až do středověku! Tak daleko totiž sahají výpravné alegorické slavnosti pořádané na území Čech, jejichž slávu se už několik let pokouší vzkřísit pražský Bohemian Carnevale. Čekají vás slavnostní průvody, pouliční představení, koncerty, plesy, scénická představení, ale i tvůrčí dílny a kulinářské speciality.

V sobotu v půl třetí odpoledne proběhne na Staroměstském náměstí slavnostní otevření města karnevalu a soutěž masek Triumf. Karnevalová neděle bude patřit dětem. Krásné princezny, udatní rytíři, mystičtí drakové i vznešení andělé si dají dostaveníčko na nejkrásnějším dětském plese ve velkolepém paláci v centru staré Prahy. O zábavu nebude nouze. A na závěr všechny také pochopitelně čeká sladká odměna.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Praha, www.carnevale.cz

víkend 3

V Benátkách má karneval velkou tradici dodnes, my se ji snažíme obnovit. Ať žije romantika.

foto:

Jindřichův Hradec se vrací do věku páry

Máte-li chytré potomky, kterým se letos ve škole daří, vezměte je na výlet historickým parním vlakem. Budou-li totiž mít vaše ratolesti vysvědčení s vyznamenáním, pak pojedou zdarma. Sourozence, kterým se tolik nedařilo, samozřejmě doma nenechávejte! Jen jim budete muset koupit jízdenku.

Pojede se kouzelnou zimní krajinou z Jindřichova Hradce do železniční stanice Kunžak-Lomy. V čele vlakové soupravy bude supět originál parní mašina řady U 46.001 zvaná Resiţa z roku 1958. Zpáteční jízdenka pro dospělé stojí 200 Kč. Děti do tří let jedou zdarma a děti do patnácti let bez vyznamenání na vysvědčení to mají za polovic.

KDY A KDE: v sobotu, Jindřichův Hradec, www.jhmd.cz

víkend 5

Děti můžou dostat výlet vlakem za vysvědčení, rodiče za ty nervy s dětmi.

foto:

Uherské Hradiště peče patenty

Jestlipak víte, co to jsou lokše? Anebo patenty? Jestli vás napadly takové ty malé černé zapínací, tak jste vedle. A nejsou to ani takové ty listiny, do kterých si géniové a kutilové všeho druhu nechávají zapisovat svoje vychytávky.

Patenty, anebo také laty, jsou bramborové placky. Na Slovensku se jim říká lokše. Na stole našich babiček bývaly v zimě prakticky obden. První letošní tvořivý sobotní program ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti bude patřit právě jejich přípravě. A taky kyselici. Což je pro změnu polévka, všem dobře známá zelňačka.

Patenty z těsta, jehož základem jsou vařené brambory, se pekly nasucho na rozpálené plotně, mastily a natíraly se povidly a sypaly mletým mákem. Kyselé zelí, jako základní surovina pro kyselici, bylo v zimě důležitým zdrojem vitaminu C.

Kyselice se proto vařily na Slovácku i Valašsku v mnoha obměnách, jak podle lokální tradice, tak podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Kdo přijde zkusit jejich výrobu, dostane na závěr i receptář s vybranými zajímavými obměnami obou zmiňovaných pokrmů.

KDY A KDE: v sobotu, Uherské Hradiště, www.slovackemuzeum.cz

víkend 4

Tož kyselica néni zlá, né? Esli byste sa chtěli naučiť aji patenty, dondite do múzea.

foto:

Brtníky pochodují k ledopádům

„Jsou plné pohody, ty dálkové pochody, bez chleba a bez vody já k cíli dorazím,“ zpívá Ivan Mládek. Mučit žízní a hladem se samozřejmě nemusíte, ono zvládnout trasu k Brtnickým ledopádům bude náročné i tak.

Tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku se koná v Campu Valdek, kde je zajištěné ubytování a stravování účastníků. Pěší pochod k Brtnickým ledopádům nabízí čtyři okruhy, nejmenší z nich „Malý okruh ledopádů“ měří 14 km a převýšení na trase nepřesáhne 650 metrů. To ještě jde, ne?

Nejobtížnější z okruhů je ledopádový maraton s převýšením 1800 metrů. Odměnou za ušlé kilometry jsou otrlým sportovcům nádherně zbarvené ledopády, které na trase nelze minout.

Opravdovým klenotem Brtnických ledopádů je například osm metrů vysoký útvar Opona nebo Velký ledový sloup, v jehož blízkosti lidé vypadají jako trpaslíci. Led se barví do různých tónů od bílé přes žlutou až po hnědou. Tak zvažte, jestli vám ta krása přece jen nestojí za námahu! Snad to obleva nezkazí.

KDY A KDE: v sobotu, Brtníky, www.dalkovepochody.cz

víkend 2

Snad obleva nezničí cíl akce, krásné ledopády. Ale vyjít od televize se vyplatí tak jako tak.

foto:

Chotilsko má seznamku v pevnosti Boyard

Televizní soutěž Pevnost Boyard určitě znáte. Správně, ten skřet s vousem až na zem, to je ono! Jestli vás baví a k tomu jste sami a toužíte se s někým seznámit, hurá do bramborárny.

Tady (brambory už tu nejsou, leda občas nějaký ten padající soutěžící) vznikl vloni speciálně vytvořený prostor, který z populární soutěže čerpá. Hráči plní různé disciplíny, aby získali indicie a tím i poklad. Adrenalin a legrace nebudou chybět.

Sraz v 18.00, začíná se v 18.30. Samotná hra trvá dle schopností a nadšení lidí průměrně tři hodiny. My ale máme jedinečnou možnost a můžeme si zahrát klidně víckrát. Po skončení hry samozřejmě můžete, ale také nemusíte jít domů. Ale spíš byste měli zůstat a užít si party. Třeba právě tady narazíte na spřízněnou duši.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, www.prijdapotkej.cz

víkend 1

Tuhle pevnost v Česku nemáme, ale můžeme si na ni hrát. A třeba se tam s někým seznámit.

foto: