U čeho se pobavíte tento týden: láska, láska a Daniel

Zábava 11. února 2013

Láska na celý život, ale i taková, se kterou si neví rady dcera muže zamilovaného do její vrstevnice. Láska atraktivní čtyřicátnice k sympatickému mladíčkovi a nakonec návrat mužného Jamese Bonda s jeho poněkud přelétavými a prchavými láskami – to je naše nabídka valentýnského týdne.

Do kina vyrazte na…

Láska

láska

Tenhle film vás bude pronásledovat ještě dlouho potom, co opustíte ztichlý kinosál. Ať vám je dvacet, nebo šedesát. Příběh velké lásky, která se zoufale snaží vzdorovat nemilosrdnému stárnutí, natočil renomovaný německý režisér Michael Haneke a patří k nejlepším snímkům filmové sezony. Manželé Georges (Jean-Louis Trintignant) a Anne (Emmanuelle Riva) jsou učitelé hudby. Jejich láska a pevné pouto, které se prohlubovaly roky společného života a vášní pro klasickou hudbu, jsou náhle vystaveny těžké zkoušce. Stáří si vybírá svou daň – Anne prodělá mozkovou mrtvici a její okolí se musí smířit s její proměnou. Nic není jako dřív ani pro jejich dceru Evu (Isabelle Huppert).

Přečtěte si…

O dcerách a milenkách

dcera

Hana Lasicová (1981) je dcerou známých slovenských herců Magdy Vášáryové a Milana Lasici. Vystudovala ekonomii na univerzitě ve Vídni a komparativní literaturu na pařížské Sorbonně. Nyní vychází po Pravdivém příběhu lži její druhý román O dcerách a milenkách. Otec hlavní hrdinky Irmy má novou přítelkyni, ale dcera jeho nadšení zdaleka nesdílí. Jednak je Maša příliš mladá a jednak pochází z bývalého Sovětského svazu. Proč si hezká mladá dívka vybrala právě jejího stárnoucího, plešatého otce? A tak se s přímo detektivním nasazením pustí Irma do pátrání po tom, kdo Maša je a o co jí vlastně jde. Autorka knížky napsané s humorným nadhledem popírá, že by předobrazem literární postavy byl její slavný otec Milan Lasica, ale mužů, kteří si k stáru začnou barvit vlasy a najdou si mladou milenku, prý po světě běhá spousta.

Podívejte se na televizi…

Sexy 40

(16.2., Nova, 20.20)

sexy 40

Zatímco výše zmíněný román líčí příběh stárnoucího muže a mladičké ženy, námět hollywoodského filmu je právě opačný. Starší žena a mladší muž. Sandy (Catherine Zeta-Jones) načíná čtvrtou dekádu života a ve svém velkoryse zařízeném předměstském paláci žije nudný život paničky v domácnosti, než ovšem náhodou zjistí, že je jí manžel nevěrný. Nezaváhá a vydává se i se dvěma malými dětmi vstříc rozvodu a náruči anonymního velkoměsta. Získá práci a také pronájem nad útulnou kavárničkou, kde pracuje i čtyřiadvacetiletý Aram (Justin Bartha), momentálně taky osamělý. Sandy a Aram se sblíží a nehledě na předsudky se z nich stanou milenci. Romantická komedie je dílem režiséra a scenáristy Barta Freundlicha.

Na DVD si pusťte…

Skyfall

skyfall

A pokud byste, milé dámy, měly už snad dost všech těch lásek bolestných, komických, dojemných, trapných i romantických, pusťte si nejnovější bondovku s drsným Danielem Craigem. Jeho legendární hrdina, agent 007, sice věrností ani stálostí milostného citu neoplývá, zato jeho pronikavý pohled a chlapské svaly vám připomenou, že mužské pokolení není k zahození. A nějaká ta eroticky milostná zápletka se ve filmu taky mihne. Úžasný je ale hlavní padouch s tváří Javiera Bardema.