Čtení a filmy pro tento týden: jiná Sněhurka, jiná láska a jiná tajemství

Zábava 18. února 2013

Pokud vás zláká v programu kin premiérová Sněhurka: Jiný příběh, rozhodně nečekejte pohádku. Vírou ve šťastné konce je prodchnutý poutavý román Terapie láskou, o nebezpečí malých „nevinných“ lží vypráví cyklus filmů, který právě začíná vysílat Česká televize. A dobrou retro detektivku Ve stínu se skvělým Ivanem Trojanem v hlavní roli si můžete pustit na DVD.

Do kina vyrazte na…

Sněhurka: Jiný příběh

sněhurka

Nebudete-li se chtít mlátit smíchy nad obhroublými vtípky premiérové komedie Zdeňka Trošky Babovřesky, můžete zkusit podívanou zcela jiného ražení – španělské drama Sněhurka: Jiný příběh. Zavádí nás do roku 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. Léta běží a k bezmocnému, leč stále bohatému muži se jako pijavice přisaje zlá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Malou Carmen vychovává babička, ale po její smrti se musí vrátit k otci a maceše. Ta dívku nejprve odsoudí k životu ve sklepení a posléze i k smrti. Carmen však přežije a je v divočině zachráněna partou trpaslíků, shodou okolností také zápasníků s býky. Sněhurka vydávající se za matadora se v aréně sama proslaví, ale zákeřná macecha ještě neřekla poslední slovo.

Přečtěte si…

Terapie láskou

terapie láskou

Knihu amerického autora Martthewa Quicka označili recenzenti prestižních The New York Times za „krásnou a mimořádně kvalitní knihu“, která je „křehká, citlivá, zábavná a pravdivá“. Jejím hrdinou je Pat Peoples, který se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, být laskavý k lidem a život vás odmění, vždyť tak je to ve všech dobrých filmech… Souběžně s románem se dostává do našich kin stejnojmenný film nominovaný na několik Oscarů, s Jennifer Lawrence, Bradleym Cooperem, Robertem De Nirem a Julií Stiles v hlavních rolích.

Podívejte se na televizi…

Nevinné lži: Pod hladinou

(ČT1, 24.2., 20.00)

pod hladinou

Nový cyklus televizních filmů čerpajících náměty z našeho současného života, který Česká televize nazvala Nevinné lži, začíná snímkem Pod hladinou režisérky Alice Nellis. Jeho téma je trochu podobné tomu, které režisérka zpracovala ve filmu Mamas & Papas – tedy rodičovství. Hrdinka příběhu Eva (Anna Geislerová) ovšem sama neví, zda matkou chce být, či ne. Není si jistá, je-li schopná dítě s láskou vychovávat, zatímco kolem její sestry Blanky (hraje ji sestra Ani Ester Geislerová) se motá potomků několik. Eva se se svými rozporuplnými pocity svěřuje psychologům tak dlouho, až se s jedním z nich, Davidem (Roman Luknár), rodinným kamarádem, vyspí. A zatímco její manžel Jakub po dítěti touží, Eva jen předstírá, že se o početí snaží, ale tajně polyká antikoncepci. Když se jednou všechno provalí, jejich vztah se beznadějně rozpadne.

Na DVD si pusťte…

Ve stínu

ve stínu

Dobová kriminálka režiséra Davida Ondříčka a scenáristy Marka Epsteina se odehrává v někdejším Československu 50. let minulého století. Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetřuje krádež v klenotnictví. Z běžného vloupání se ale v důsledku zákulisních intrik tajné policie začíná stávat spletitá a rafinovaně manipulovaná politická kauza. Z nařízení Státní bezpečnosti přebírá Haklovo vyšetřování major Zenke (Sebastian Koch), policejní specialista z NDR, pod jehož vedením se vyšetřování ubírá zcela jiným směrem, než Haklovi napovídá instinkt zkušeného kriminalisty. Čest mu nedá, a tak pokračuje ve vyšetřování na vlastní pěst. Tím však vystaví smrtelnému nebezpečí nejen sebe, ale i manželku (Soňa Norisová) a malého syna. V dalších rolích napínavé podívané s přesným vykreslením dobové atmosféry uvidíme Jiřího Štěpničku, Marka Taclíka a Martina Myšičku.