Mimořádná šance pro labužníky: v Praze vaří tříhvězdičkový kuchař!

Zábava 21. února 2013

Pokud vás v jídle zajímá i jiné kritérium, než aby toho bylo hodně, zbystřete. Máte teď několik dní šanci ochutnat, jak vaří šéfkuchař se třemi michelinskými hvězdami, což je nejvyšší možné gastronomické ocenění.

V Praze už máme restaurace s jednou hvězdou, což je v tomto hodnocení kategorie velmi dobrá. Dvě hvězdy dostává od Michelina restaurace znamenitá, a tři už je skutečně mimořádná a unikátní.

Třeba v Hongkongu bylo společně s Macaem loni hodnoceno přes tři sta restaurací, a tři hvězdy dostalo jen pět nejlepších. Jednou z nich je restaurace L’Atelier de Joël Robuchon, kde pracuje fenomenální francouzský šéfkuchař Michel del Burgo. Právě ten bude několik dní vařit v pražském Kampa Parku, pro který připravil svoje osobní menu.

Vařila mi babička

Jeho příjezd je doslova gastronomická senzace, kterou si můžeme užít málokdy. Michel přitom působí velmi skromným dojmem a vzpomíná, že vařit se naučil od babičky.

„Vychovávala mě v domě na vesnici, kde vařila na kamnech. Tak jsme často měli dušené maso, samozřejmě z vlastního chovu nebo od sousedů. Ne proto, aby to bylo bio, ale protože tehdy ještě nebyly dnešní supermarkety, a i kdyby, babička by neměla na nákupy peníze,“ vypráví s úsměvem o dětství na francouzském venkově.

„Jedli jsme kachnu nebo kuře, pamatuju si na úžasného králíka na pivě nebo na švestkách. A vynikající meruňkový koláč, na jehož povrch babička po upečení dávala hustou smetanu od sousedů.“

michel

Michel del Burgo patří k několika málo kuchařům, kteří získali tři michelinské hvězdičky. Teď můžete jeho umění ochutnat v Praze.

foto:

Do restaurace pro radost

V jeho dnešním vaření se ale neodráží jen vzpomínky na babičku, ale cestování po celém světě. Kuchyně asijská, italská nebo španělská.

„Nebo někde objevím něco konkrétního, co potom upravím podle svého. Takhle jsem třeba našel inspiraci v nejlepší marocké restauraci v Paříži, kde mi strašně chutnalo jedno sladké jídlo. Ale protože jsem ho nechtěl tak sladké, recept jsem změnil.

Základem je krupice s medem, přidávám sušené ovoce, máslo, olivy… Když už pak jednou jídlo vymyslím, dál s ním obvykle neexperimentuji, i když vím, že jiní slavní kuchaři to třeba desetkrát zkoušejí jinak,“ usmívá se Michel.

Velmi dbá na co nejlepší suroviny a dochucení jídel. Trendem je samozřejmě zdravá kuchyně, takže třeba málo soli, ale chuť je stále základ: „Lidé přece chodí do restaurace pro radost, a ne aby se trápili.“

jídlo

U jídla je důležitá kvalita surovin a kvalita zpracování. Michel vybírá jen to nejlepší a rád vytváří nové kombinace.

foto:

Nemáte se za co stydět

V Praze byl už jednou, před pěti lety, a na českou kuchyni si vzpomíná jako na dobrou, lahodnou a hutnou. „Teď bohužel nemám čas nic ochutnávat, budu tady jen pár dní, a to budu intenzivně pracovat. Ale plánuji se sem rychle vrátit jako turista, protože Praha se před Paříží nemá za co stydět,“ chválí nadšeně město i lidi.

Pro Kampa Park připravil několik druhů degustačních menu za různé ceny: čtyřchodové menu bude stát 1695 korun, pětichodové 1995 korun. Pokud si hosté objednají šestichodové menu, zaplatí 2150 korun, sedmichodové menu pak přijde na 2 350 korun. Michel bude osobně vařit do soboty 23. února, další týden pak hlavní šéfkuchař Kampa Group Marek Raditsch a michelinské menu bude připravovat se svým týmem za nižší cenu.

Co Michel uvařil?

  • Jako předkrm hosté ochutnají ústřici "Gillardeau" s krémem z foie gras a uzenými kachními prsíčky.
  • Po ní se budou servírovat ravioli z královského kraba a bílé ředkve ochucené majonézou z limetových lístků a pomerančovým prachem.
  • Pokud si hosté vyberou plné sedmichodové menu, mohou se těšit na uzeného úhoře s teplými mandlovými brambůrkami, kaviárem a křenovým krémem nebo na foie gras podávané s rebarborovo-ibiškovým confitem, s křupavými jablky a jedlými květy.
  • Po nich bude následovat humr s karamelizovaným květákem, servírovaný s tamarindovou omáčkou a jako vrchol celého večera přijde na stůl jelení hřbet s confitem z červené řepy se zázvorem a třešňovo-teriyaki redukcí à la "Sangria".
  • A celou mistrovskou přehlídku završí některý z dezertů, například ravioli z mučenky se šumivým pomerančovým želé a sorbetem z asijského ovoce.

raviola

Michelovo menu je i pastvou pro oči. Co třeba ravioli z královského kraba s bílou ředkví?

ředkev