Je vám zima? Nejhezčí vytápění je krb

Zábava 23. února 2013

Kdo by ho nechtěl… Praskající polínka a zářící oheň symbolizuje prastarou lidskou pohodu, i když už to dávno není v jeskyni, ale třeba v paneláku. Jestli přemýšlíte o živém ohni v bytě, máme pro vás pár informací.

Ale živý oheň nemusí být pouze splnění vašich romantických představ o vkusném doplnění interiéru. Krby a kamna toho nabízejí mnohem víc, mohou se dokonce stát hlavním zdrojem tepla ve vašem obydlí. Jak ale vybírat?

Pokud stavíte nový dům, je dobré se předem rozmyslet, zda budete chtít krb, který bude majestátní součástí vašeho obýváku, nebo chcete hlavně výkonná kamna. Tomu totiž musíte dům přizpůsobit. V případě, že si krb či kamna pořídíte „dodatečně“, nad umístěním nebudete dlouho přemýšlet – krb musíte postavit ke zdi, ve které se nachází komín.

Pokud váš dům komín nemá, musíte ho přistavět. Průměr kouřovodu kamen a komínu musí odpovídat. Další podmínkou je dostatečná výška komínu, ostatně na jeho dobrý tah má vliv i směr, rychlost a síla větru v okolí, nejlepší je probrat to s kominíkem. Ale nebojte, komín se dá vylepšit.

Nejhezčí benátské masky

  • Jestli si už pořídíte krb nebo kamna, je potřeba se o ně starat, hlavně je kontrolovat. Nejdůležitější je pravidelné odstraňování popela. Jakmile rošt není průchodný, je třeba ho vyčistit.
  • Velká údržba by se měla provádět jednou ročně. Bez obav se do ní můžete pustit sami, nejedná se o nic složitého. Výborným pomocníkem je speciální krbový vysavač, který existuje buď s vlastním motorem, nebo bez něj. Pokud si pořídíte jednodušší verzi bez motoru, napojíte ho na váš klasický vysavač – popel se tak bude sbírat do speciální sběrné nádoby a nezanesete si svůj vysavač. Povrch kamen stačí pouze otřít vlhkým hadrem. Čistěte vždy až úplně vychladlá kamna.
  • I sklo u krbových vložek a kamen si zaslouží pravidelnou údržbu, pokud se chcete kochat pohledem na živé plameny. Pokud sklo není výrazně znečištěné, můžete ho pouze mechanicky vyčistit novinami. Na zevrubnější údržbu je nutné použít speciální přípravky, kterých existuje nepřeberné množství. Sprej či gel nechte krátce působit a poté jej setřete papírovou utěrkou. U silně znečištěného skla nechte přípravek působit déle. Kouřivost, která toto znečištění způsobuje, závisí především na vlhkosti dřeva. Pokud totiž není dřevo dostatečně vyschlé, kouřivost se rapidně zvyšuje, stejně tak je tomu u smolnatého, tedy jehličnatého, dřeva.

„Není-li účinná výška vašeho komínu dostatečná, nemusíte zoufat. Můžete si totiž pořídit speciální ventilátory, které uměle zajišťují dobrý odtah komínů i s malou výškou,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI marketu v Praze-Štěrboholech.

Klasický krb: krása, ale hřeje málo

Krb od krbových kamen rozeznáte na první pohled – zatímco krb nabízí otevřený oheň, krbová kamna schovávají plameny za sklo. Kamna jsou logicky praktičtější, pokud nemáte Karlštejn. Jsou podstatně jednodušší na instalaci a navíc nejsou tak náročná na prostor.

Klasický krb s otevřeným ohněm je rozumné si pořídit, když se z něj chcete hlavně radovat a nemusí až tolik topit. Jestli chcete vytápět, pořiďte si kamna. Účinnost vytápění se udává v procentech a je vyjádřením schopnosti využití získané energie z kila dřeva. Zatímco krby dosahují hodnot 12 až 20 procent, u krbových kamen můžeme očekávat účinnost až 85 procent.

Krbová vložka: vylepší šance krbu

Pokud se ale přesto nechcete klasického krbu vzdát, pořiďte si do krbu krbovou vložku, která jeho účinnost výrazně zvyšuje (na 50 až 80 procent). Také zabezpečí oheň za skleněnými dvířky, takže jiskry a oharky vám nepropálí podlahu.

Existují dva druhy krbových vložek – dvouplášťové, které využívají nuceného oběhu teplého vzduchu, a jednoplášťové, které fungují na principu samovolné regulace vzduchu. Jednoplášťové vložky se déle zahřívají, ale zato zůstávají dlouho teplé.

Vložka se musí obestavět nebo obložit, takže to dá trochu práce. Ale zas vám můžou potom práci ušetřit. Existují automatické vložky, které mají zásobník, ze kterého je šnekovým podavačem palivo dodáváno do hořáku, a nemusíte tedy přikládat osobně.

kamna

Klasický krb vám toho bohužel moc nevytopí. Než teplo přinese spíš potěchu oku.

foto:
krbová vložka

Vložka zvýší účinnost vašeho krbu.

foto:

Krbová kamna: absolutní hitovka

Asi nejlepší volba, už proto, že se dají zabudovat skoro na počkání. Navíc nejsou náročná na prostor, ani na průměr komínu a mají vysokou výhřevnost. U krbových kamen sledujte výkon, který se běžně pohybuje mezi 1 až 18 kW.

Rozhodující je, kolik kubických metrů si přejete vyhřát. Obecně se můžete řídit vodítkem, že 1 kW výkonu kamen stačí k vytopení 20 krychlových metrů prostoru. Krbová kamna navíc spotřebují poměrně málo paliva.

A jestli chcete kachlová kamna jako u babičky, tak to je taky jednoduché, pořídíte si krbová a necháte je kachli obložit.

Služka a Neapolan

Tak si nejdřív zodpovězte poctivě na tyhle otázky:

  • Jaké jsou vaše představy o funkci krbu či krbových kamen? Hledáte hlavní zdroj tepla, nebo spíše dekorativní prvek, kterým se bude občas přitápět?
  • Odpovídá velikost místnosti krbu, který jsme si vybrali? Máte-li obývák o pár metrech čtverečních, majestátní otevřený krb asi nebude to pravé.
  • Do jaké stavby krb či kamna chcete umístit?
  • Jak má krb nebo kamna vypadat?

kamna

Dobrou variantou jsou krbová kamna. V současnosti je to hit!

foto:

elektronické předplatné