Březen, za kamna vlezem? Ale houby, jděte na nějakou pěknou akci

Zábava 1. března 2013

Pořád se ještě lyžuje ostošest, ale taky už se pomalu začíná vítat jaro. Můžete na výstavu, na pouť nebo na běžky.

Praha to roztáčí s Matějem

V únoru měl svátek Matěj, patron stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. A tím pádem je tu Matějská pouť. V areálu Výstaviště Praha se to začne točit a houpat a drandit nahoru a dolů všemi směry, až se všem bude hlava točit kolem.

Celkem bude k dispozici 120 atrakcí, včetně těch nejdivočejších, jako je booster, katapult či kamikaze - obří padesátimetrové rameno s vrtulí, v němž se odvážlivci točí všemi směry. Tedy rozhodně nic pro mě.

Spíš mě zaujalo, že k Matějovi se lidé modlí i proto, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost - taky by se vám taková informace mohla třeba hodit. I s počasím má Matěj co do činění, existuje pořekadlo Svatý Matěj ledy láme. Tak doufejme, že to letos zvládne.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Praha, www.matejskapout.cz

víkend 2 brezen matejska

Synonymem pro "pouť" je "matějská". Jestli na to máte žaludek, nebojte se atrakcí. Nebo se můžete třeba dívat.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Zámek Loučeň zaplaví záporáci

Začátek března na zámku Loučeň patří tradičně maškarám – a tentokrát si tu nedali sraz žádní dobrotiví hej počkej, ale samí děsiví upíři, čarodějnice, bludičky a příšery všeho druhu. Takže vy, jež jste citlivé duše a dobráckého srdce, pozor, aby se vám v tomto hnízdě neřesti nepřihodilo něco nepěkného, neřku-li nebezpečného!

S kouzly se dostaví na ples černokněžník, zatančí i čertice. V závěru dojde na volbu Obludy a Příšeráka roku. Ples pořádá zámecká rodina upírů, která se tu původně měla zdržet jen v lednu, ale byl o ně takový zájem, že si svůj zimní zámecký pobyt protáhla. Ples zahájí ve 13.45 Hymnou všech strašidel, upírů a oblud.

KDY A KDE: v sobotu, Loučeň, www.zamekloucen.cz

víkend brezen 2 loucen

Na zámku v Loučeni se sejde hromada strašidel všeho věku. Čím děsuplnější, tím lepší.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Sokolov odkrývá tajemství kabelek

Dámské kabelky skrývají neuvěřitelné poklady. Upřímně řečeno, v té mojí bývá občas pěkný... chaos. Copak asi ukrývaly taštičky a psaníčka dívek a dam před sto lety? Pokud jste zvědaví, vypravte se do muzea v Sokolově, voní romantickou minulostí. Zabydlel se tu duch zamilovaných pánů a parádivých dam z první republiky.

Výstava "Kabelky a milostné dopisy" představuje dobové kabelky z období let 1900 až 1930. A taky milostné dopisy významných českých osobností, jako byl Vojta Náprstek, Vladislav Vančura, Gustav Mahler.

Každá kabelka má své kouzlo a příběh. Vše doplňují dobové předměty: slunečník, boty, šaty, kubistické kombiné, váhy, dokonce i síťovka a léky v původních krabičkách. Nuže, zpět do doby, kdy ještě nebyly mobily, a psalo se opravdovým perem na opravdový papír!

KDY A KDE: Sokolov, www.omks.cz

Podívejte se dopředu na některé krásné kousky!

Špindlerův Mlýn klouže v bílé stopě

Kdo maže, ten jede – v krkonošské běžecké stopě! 58. ročník tradičního závodu v běžeckém lyžování pro pětičlenná družstva i jednotlivce startuje ve Svatém Petru.

Krkonošská 70 je nejstarším závodem v běžeckém lyžování v České republice. Druhým rokem je součástí seriálu závodů Stopa pro život a druhým rokem je start umožněn i jednotlivcům na tratích 25 a 50 km. Pětičlenné hlídky mohou vybírat z délek 25, 50 a 70 km.

Místem startu i cíle je Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně, kde je připravený veškerý servis, vyhřívané stany, převlékárna, úschovna, půjčovna lyží, teplé jídlo i to mazání, jak na prkýnka, tak určitě i na promrzlá a žíznivá hrdla.

KDY A KDE: v sobotu, Špindlerův Mlýn, www.stopaprozivot.cz

víkend 2 brezen spindl

K návštěvě Špindlu nepotřebujete žádný zvláštní důvod, je tam vždycky hezky. Teď se ale pořádá slavný závod pro běžkaře, takže je to důvod oficiální.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Pardubice otevírají kapli s velkým Ká

Vilém z Pernštejna ji tu zřídil na konci 15. století. Posledních pětatřicet let byla ale zavřená, takže máte vskutku unikátní příležitost znovu odhalovat toto tajemství pardubického zámku. Vybavení interiéru kaple prošlo v minulém roce kompletním a náročným restaurováním.

Přesto, že se po dohodě s pardubickým děkanstvím nepočítá s vysvěcením prostoru pro církevní účely, neubírá to nic na jeho atraktivitě. Zámecká kaple se vedle o dvě století starších rytířských sálů s impozantními nástěnnými malbami stává dalším z uměleckých pokladů na pardubickém zámku. Nuže neváhejte a vstupte.

KDY A KDE: v sobotu, Pardubice, www.vcm.cz

víkend 2 brezen pardubice

Na pardubickém zámku byla kaple "odjakživa". Akorát že dlouho zavřená. Teď konečně máte šanci si ji prohlédnout.

foto:
zdroj: Vlasta.cz