U čeho se pobavíte tento týden: síla lásky a odvahy v kině i ve filmu

Zábava 11. března 2013

Podívejte se, proč dostala herečka Jennifer Lawrence Oscara za nejlepší hlavní roli ve filmu Terapie láskou. Připomeňte si dobrodružství pětice odvážných žen v okupované Francii. Nahlédněte s Michalem Suchánkem do zákulisí mediálního světa, jak se vyrábějí z nicek „hvězdy“, a nechte se dojmout sílou velké lásky v legendárním melodramatu Love Story.

Do kina vyrazte na...

Terapie láskou

terapie láskou

Z úspěšného románu se stal neméně úspěšný film, jehož hlavní herecká představitelka Jennifer Lawrence, celkem málo známá třiadvacetiletá rodačka z Kentucky, porazila všechny známé hvězdy a vyfoukla jim letošního Oscara. Příběh vypráví o učiteli dějepisu Patu Solatanovi (Bradley Cooper), který během krátkého času přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Poté, co se osm měsíců vzpamatovával z psychické krize v léčebně, vrací se domů a teprve tady začíná příběh Terapie láskou, skvělého filmu o tom, co všechno vyléčí cit. V rolích Patových rodičů, kteří se ze všech sil snaží synovi pomoci, se setkáme s Jacki Weaver a Robertem De Nirem. Dívku Tiffany, která hrdinovi zpočátku zkomplikuje život, ale nakonec přinese naději a štěstí, hraje právě Jennifer Lawrence.

Přečtěte si...

Síla odvahy

síla odvahy

Máte rádi napínavé dobrodružné příběhy, jejichž hrdinkami jsou ženy a které se dokonce ve skutečnosti staly? Pak sáhněte po knize Laurenta Vachauda, která popisuje příběh pětice odvážných žen, které se postavily ve válečném čase roku 1944 po bok mužů. Louise Desfontaines vstoupila do britského útvaru pro zvláštní operace řízeného samotným Churchillem a je jí svěřena první mise: má dopravit zpět do Británie britského geologa-agenta, který na normandské pláži upadl do německých rukou. Skupinu, kterou pro tento úkol sestaví, tvoří kabaretní tanečnice Suzy, chemička Gaëlle, prostitutka Jeanne, a když všechny seskočí padákem nad Normandií, připojí se k nim Italka Maria. Příběh má i svou filmovou podobu, kde hlavní role ztvárnily Sophie Marceau, Julie Depardieu či Marie Gillain.

Podívejte se na televizi...

Hvězdička

(ČT, 17.3., 20.00)

hvězdička

Není to tak dlouho, co se odhalila literární mystifikace, kdy se autor úspěšné knížky vydával za mladou Vietnamku, která ovšem vůbec neexistovala. Podobnou „lež“ použije čtyřicetiletý novinář (Michal Suchánek), který se kvůli jakémusi obchodnímu záměru začne na internetu vydávat za sedmnáctiletou. Návštěvnost intimního blogu této fiktivní autorky rychle stoupá, následuje kniha a najednou je třeba identitu autorky odhalit. Původně spásný nápad předhodit davu a lačným médiím mladou dívku se však časem ukazuje jako nejhorší řešení, které mohlo jejího stvořitele potkat. Falešná „hvězdička“ se vymkne kontrole. V televizním filmu režiséra Martina Dolenského hrají: Tereza Brodská, Martin Hofmann, Tereza Voříšková, Barbora Poláková.

Pusťte si na DVD...

Love Story

lovestory

Romantický příběh režiséra Arthura Hillera s Ali MacGraw a Ryanem O'Nealem v hlavních rolích se stal fenoménem 70. let. Jde o dojemný příběh lásky sarkastické Jennifer a odvážného a milujícího Olivera, kteří každý pocházejí z jiných poměrů. Romeo a Julie 20. století. Potkali se na univerzitě, bláznivě se do sebe zamilovali, ale osud jejich lásce nastražil mnoho pastí… Jednou z nestárnoucích kvalit filmu je i hudba Francise Laie.