Dnes začínají voňavé orgie v holandském Keukenhofu

Zábava 21. března 2013

Každoročně je to největší událost roku, a to nejen pro Nizozemce, kde gigantický park stojí, ale pro celou Evropu. Keukenhof, to jsou totiž miliony rostlin poskládaných do překrásných uměleckých děl.

Od 21. března do 20. května připraví zahradníci Keukenhofu neskutečný zážitek pro vaše oči i nos, ale především pro vaše vymrzlé tělo i zkřehlou duši. Největší květinový park světa leží u městečka Lisse, zhruba třicet kilometrů od Amsterdamu.

Zničehonic se po vystoupení z autobusu ocitnete uprostřed nekonečných polí – ovšem ne s obilím, ale s tulipány, krokusy, hyacinty, narcisy, liliemi, které právě teď rozkvétají na neuvěřitelných dvaařiceti hektarech.

Ovšem jinak se zde počítá v milionech: vaše smysly se popasou na více než sedmi milionech květů, mezi nimiž hrají prim – no hádejte – tulipány! Těch je tady vysázeno čtyři a půl milionu. Tuto téměř nadpozemskou krásu má přitom na svědomí pouhých sedmadvacet špičkových zahradníků.

„Krása těchto květin trvá často jen několik dnů, maximálně několik týdnů. Proto máme speciální metodu, se kterou udržíme Keukenhof v květu až dva měsíce: cibuloviny sázíme do země ve třech vrstvách vždy podle období jejich rozkvétání,“ poukazuje na jednu z nejvíce fascinujících věcí v tomto největším parku světa jeden ze zahradníků.

„Jakmile jedny kytky odkvetou, začínají kvést další, pozdější. Zároveň tak jednotlivé kompozice několikrát změní svou tvář,“ dodává.

výhled

Ano, i takových výhledů si můžete v Holandsku užít.

zdroj: www.thinkstock.cz

Nejhezčí je na konci dubna

Mýty o nepřilnavých pánvích

  • Keukenhof byla původně bylinková zahrádka ("keuken" znamená v holandštině kuchyně) holandské hraběnky Jacoby van Beyeren (1401 až 1436). V roce 1840 pak zahradničtí architekti, otec a syn Zocherové (mimochodem, právě ti navrhli věhlasný Vondelpark v Amsterdamu), dali základní podobu současného parku, kterému se dnes obdivuje celý svět.
  • Vstupné je následující: dospělí 15 euro na den, děti od 4 do 11 let 7,50 euro, parkování jednoho auta 6 euro.
  • Můžete jet autobusem přímo z Česka, respektive Prahy, Brna nebo Plzně. Od 1. dubna se jezdí přímo před bránu parku, a to čtyřikrát týdně. Speciální zpáteční jízdenka od Eurolines stojí 2 200 Kč (oproti běžné ceně do Holandska 3 150 Kč).

Tímto pohádkovým místem procházíte po stezkách (celkem můžete ujít až 15 kilometrů), kolem nichž se objevují tváře známých osobností z tulipánů nebo třeba auta z hyacintů. Kvetou tady ale také keře, nad vámi se tyčí vzrostlé staleté stromy a společně s důmyslným systémem vodních kanálů a jezírek je to zákoutí jako stvořené pro umělce.

Však tady také malíři a sochaři pravidelně pořádají výstavy a ve čtyřech krytých pavilonech na vás čekají další naprosto úchvatné expozice, tentokrát pro změnu azalek nebo chryzantém. Nejlepší doba, kdy sem vyrazit, je poslední týden v dubnu, protože máte největší záruku, že bude dobré počasí, a především, že tulipány budou skutečně všude (Keukenhof je v největším květu od 22. do 30. dubna).

Park můžete projet i na kole

Že vás předchozí text moc nenadchl, protože si raději dáte trochu do těla, než abyste čichala ke kytkám? Pak vězte, že ani vy se tady rozhodně nudit nebudete. Je totiž ideální projet park na kole, je tak rozlehlý, že pokud si tady pronajmete bicykl, vaše nohy budou mít co dělat.

Dopřát si můžete také zhruba třičtvrtěhodinový výlet speciálními loďkami, které vás provezou od keukenhofského mlýna po okolí. Do lodí, poháněných elektrickým motorem šetrným k životnímu prostředí, se pohodlně vejde zhruba dvacet lidí.

Jde o upravená plavidla ideální pro mělké vody, která používají zdejší zahrádkáři a pěstitelé pro různé druhy prací. No ale vy nemusíte pracovat, jen se tak radovat.

Květinové Holandsko 6

V mělkých vodách vás svezou speciální loďkou.

foto:

elektronické předplatné