Hurá, je tu první jarní víkend!

Zábava 22. března 2013

Možná to tak všude nevypadá, ale je to tak, jaro je tady! Otevírají se hrady, řeky, vinné sklípky... a taky ústřice. Tak neváhejte a vstupte.

Vsetín otevírá Bečvu

I starý Bečvoch už se nemůže dočkat jara, aby konečně mohl vyrazit na řeku! Jestli si myslíte, že řeč je o nějakém dědulovi, jste úplně vedle! Bečvoch je vládce všech vod a jako takový nemůže samozřejmě chybět na slavnostním otevírání vodácké sezony.

Světový den vody je svátkem všech vodáků a ti vsetínští otevřou řeku Bečvu. Mládež a rodiny s dětmi si dají dva kilometry, ostatní si splují tradičně celou trasu ze Vsetína až na Bystřičku dlouhou přibližně 11 km. Všichni budou pěkně okostýmovaní, takže přijďte, bude to jistě švanda!

Kdy a kde: v sobotu, Vsetín

bečva

Jaro je tu. Teď už zbývá jen to počasí!

foto:

Praha otevírá ústřice

Kdybyste to náhodou nevěděli, tak ústřice se otevírají speciálním tupým nožíkem s odolnou špičkou. Ten se zasune mezi skořápky a ústřice se jím vypáčí. Pak se opláchne a člověk, který ji otevírá, ji přidrží a ulitu otevře. V profesionálním provedení to možná vypadá jednoduše, ale opak je pravdou, je to fuška!

Právě ty profesionály můžete jít omrknout na Staroměstské náměstí. Kdo zvládne svůj kyblík se třiceti ústřicemi typu Belon „zlikvidovat“ nejrychleji, stane se mistrem ČR. Hodnotí se samozřejmě čas, který soutěžící budou potřebovat, aby se dostali k lahůdce zabarikádované v pevně zavřené skořápce.

Další body získají ale také za úpravu a čistotu pracovního místa. Podle těchto pravidel se soutěží i na velkých mezinárodních akcích a také na evropském nebo světovém šampionátu. Přijďte se podívat... a ochutnat!

Kdy a kde: v sobotu v 16 hodin, Praha, www.prakul.cz

ústřice

Chybí vám blízkost moře? Tak si běžte dát ústřice, budete se hned cítit, jako by pláž byla hned za rohem.

foto:

Velké Bílovice otevírají sklepy

Milovníci vinného moku, jásejte! Útulné sklípky plné lahvinek s lahodným obsahem po zimě konečně zase otevírají svou náruč. Ze sklepa do sklepa je největší vinařská akce u nás zaměřená na putování po sklepech a degustace v jednotlivých vinařstvích.

Spolek velkobílovických vinařů otevírá více než čtyřicítku sklepů! Pití a jídla bude dost, jakož i jiné zábavy. A navíc můžete vyhrát kolekci čtyřiceti špičkových vín v hodnotě 10.000 Kč!

Kdy a kde: v sobotu, Velké Bílovice, www.velkebilovice.com

bílovice

V Bílovicích se bude řádně koštovat.

foto:

Jiříkov otevírá brány hradu Sovinec

I hrady a zámky se po zimě opět probouzejí k životu. Například hrad Sovinec zahajuje sezonu netradičními prohlídkami hradních zákoutí s názvem BALADY ZBOJNICKÉ. Těšit se můžete na nefalšovanou vesnickou zabíjačku, a tedy spoustu vepřových dobrůtek.

Jednotlivé skupiny budou vycházet pod vedením kostýmovaného průvodce vždy ve stanovený čas, a abyste se při tom čekání nenudili, na nádvoří je pro vás připravena zábava všeho druhu.

Kdy a kde: v sobotu i v neděli, Jiříkov, www.sovinec.cz

hrad

Hrady otevírají svá zákoutí.

foto:

Cheb otevírá jaro

Chebský Františkánský klášter a jeho zahrady budou o víkendu znít dětským smíchem a štěbetáním. Vezměte své ratolesti a vydejte se s nimi zdolat naučné stezky a kvízy národního bohatství, užít si pohádkové městečko a radovánky s Playmobilem nebo objevit dračí doupě s pokladem.

Taky se můžete jít proběhnout – na orientační běh na krajince. Start je v devět ráno. Vedle samotného Vítání jara proběhne v Chebu také Špalíček fest. Akcí provede Michal Jančařík, mezi dalšími hosty se představí Yvetta Blanarovičová a od pěti odpoledne budou hrát např. Argema, Anna K., nebo Chinaski.

Kdy a kde: v sobotu, Cheb, www.parktriveze.cz

cheb

V Chebu si užijí nejen vaše děti.

foto: