Voda má dnes svátek. Kde vám ji nalijí zadarmo?

Zábava 22. března 2013

22. březen je od roku 1993 pod záštitou OSN vážně svátkem vody. Samozřejmě jde především o vodu pro rozvojové země, v nichž miliony lidí nemají k čisté vodě vůbec přístup. To my řešíme jiný problém: abychom za vodu a lahve na ni neplatili zbytečně majlant.

Jestli vás taky rozčiluje, že si dáte v restauraci drahé jídlo a sklenice vody k němu vás stojí skoro jako další porce, najděte si restauraci jinou.

Takovou, jejíž majitelé vědí, že nalít zákazníkům čerstvou vodu z kohoutku se vyplatí jim i planetě. V Česku se dá bez problémů voda z kohoutku pít, a navíc nebudeme zatěžovat životní prostředí výrobou a přepravou zbytečných obalů. Víte, že na výrobu, přepravu a odstranění jedné malé plastové lahve je potřeba tolik energie, co stačí na vyprání pračky?

Voda zdarma se vyplatí všem

den vody

V Česku funguje už 1700 restaurací, kde si můžete dát vodu z kohoutku, jejich adresy najdete na www.zvodovodu.cz. A majitelé s tím mají dobré zkušenosti: „Vodu z kohoutku podáváme zákazníkům na uvítanou, aby se mohli občerstvit dříve, než si vyberou z nápojového lístku. Když se hosté po příchodu usadí ke stolu, číšník jim přinese džbánek s kohoutkovou vodou a citronem a s potřebným množstvím sklenic.

Podáním vody z kohoutku navazujeme na praxi v západních zemích, kde je zcela běžné zákazníkovi na požádání donést vodu z kohoutku. Bohužel v České republice nejsou na podobný přístup lidé zvyklí, a proto vodu nosíme rovnou. Chceme, aby se u nás lidé cítili příjemně, a věříme, že i voda ve skleněných džbáncích na tom může mít svůj podíl,“ říká třeba Martina Pokorná, vedoucí provozu v kavárně Jiná káva z Berouna.

A Lucie Tomášková, zakladatelka a provozovatelka teplické Zahrady, také říká: „Vodu z kohoutku podáváme proto, že sama si myslím, že je to opravdu ekologičtější. Naše restaurace je členem ekozemědělců a jiných organizací. Třídíme odpad a snažíme se co nejméně zatěžovat planetu. Zákazníci tuto službu hojně využívají a jsou spokojeni, místo platby za vodu si koupí raději domácí koláč či jinou dobrotu.“

Podívejte se do povodí

V Čechách a na Moravě lze Světový den vody oslavit různými způsoby. Během víkendu můžete třeba navštívit některé úpravny vody či čistírny odpadních vod:

Povodí Vltavy – závod Plzeň: program

Povodí Labe: program

Vodovody a kanalizace Vsetín: program

Do konce týdne probíhá taky ve vybraných kavárnách benefiční akce Voda pro Kamerun: litr za dvacku, dvacka za strom. Zakoupením vody z kohoutku hosté přispějí na výsadbu stromů v mlžném horském lese v africkém Kamerunu. Podívejte se na propagační spot: