Velikonoce jsou tady! I když má být zima, využijte je k výletům

Zábava 29. března 2013

To bych chtěla vidět, kde v tomhle mrazu seženete kopřivy do nádivky. Já to letos vzdám a spokojím se s mazancem a vajíčky. Ale přes očekávaný chlad se určitě pojedu podívat na něco zajímavého. 139498895

Rožnov nabízí dokonalé tradice

Jestli si na ně potrpíte, pak nenajdete lepší místo než nějaký skanzen. A ten nejskanzenovatější je samozřejmě v Rožnově. Bude tady jarmark s řemeslníky a vyhrávat budou krojované kapely, třeba cimbálovka Javořina a Soláň nebo Górole z Mostů u Jablunkova. Taky se bude vynášet Mařena, tady tak, jak to znáte, vařit jarní polévka (to nevím, z čeho, když nic neroste), a samozřejmě barvit vajíčka.

V pondělí bude „šmigrust“ s programem, holky, chraňte si pozadí! Chlapi si můžou uplést vlastní „tatary“ a dámy zakoupit velikonoční zboží. Během velikonočního víkendu bude otevřená i Jurkovičova rozhledna nad Valašskou dědinou.

Kdy a kde: sobota až pondělí, www.vmp.cz

víkend tipy  5

V Rožnově budou Velikonoce ze všech nejvelikonocovatější. Takže dámy, pozor na pozadí!

foto:

Loučeň si upraví lidové zvyky

Tradiční akce na krásném zámku bude letos trošku obměněná. I letos například utopí Loučeňští v zámeckém rybníce Moranu, ale nebude sama. Podle slezské varianty se bude vynášet taky Mařoch. Průvod se zpočátku rozdělí na dámskou a pánskou větev, aby se obě větve spojily v srdci zámeckého parku, kde začne hon dam na Mařocha. Pokud pronásledující dívky či ženy Mařocha doženou, samy si ho také utopí.

Další změna je v tom, že budou děti koledovat před muzikanty ze starých časů. A ti jim za koledu kromě sladkostí věnují taky písničku. V čele řehtačkového průvodu půjde kohout, o pořádnou zvukovou kulisu se postarají nově zakoupené trakařové hrkače. A nakonec, v půl páté, bude na nádvoří pomlázka naruby – dámy budou vyplácet pány. Hurá!

Kdy a kde: sobota, od 11 hodin, www.zamekloucen.cz

víkend tipy  3

V Loučeni si děti užijí velikonoční zábavu, i když bude poněkud obměněná. Ale určitě se nudit nebudou.

foto:

Kašperk ukáže, jak se žilo dřív

Jestli nemusíte mít program až úplně velikonoční, vydejte se na hrad Kašperk, kde je připraven kvůli očekávané zimě prohlídkový okruh Život na hradě. Zjistíte, jak se takový hrad vytápěl, jak si rytíři nechali vařit, čím svítili a kam chodili na záchod.

Navíc se tady budou konat představení dvou šašků, Jürgena a Francoise, s názvem „Šaškování s pomlázkou“ – jak vidíte, svátkům neujdete. Představení jsou tentokrát zaměřena na velikonoční zvyky, které zná jistě každý, ale v podání Jürgena a Francoise půjde o netradiční pojetí. Víkendový program doplní speciální interaktivní prohlídky pro děti „Staň se rytířem nebo dvorní dámou“.

Kdy a kde: sobota až pondělí, www.kasperk.cz

víkend tipy  2

Na Kašperku vás o svátcích čeká nejenom prohlídkový okruh, ale taky dva šašci. Teple se oblečte, bude zima.

foto:

Praha představuje autíčka

Tak tohle je úplně mimo kraslice, ale zase tahle výstava bude brzo končit, tak ať ji nepropásnete. Určitě udělá radost každému chlapovi v rodině, když ho vezmete na prohlídku. A pak vás rád za odměnu pozve na kafe se šlehačkou.

V Uměleckoprůmyslovém museu je totiž výstava angličáků Matchbox. Modely Matchbox jsou dílem významné anglické firmy Lesney a později jejích nových vlastníků - společností Universal International, Tyco a Mattel. Autíček je tady patnáct set a jsou hlavně z původní produkce Lesney.

Kde se vzaly Matchboxy? Původní myšlenka byla vytvořit auta tak malých rozměrů, aby se vešla do krabiček od sirek. Zároveň bylo v poválečné Anglii žádoucí vytvořit hračky, jejichž cena by byla úměrná možnostem kapesného i dětí z chudších vrstev. Modely jsou vesměs vyrobeny ze slitiny zinku s dalšími kovy, postupně se začal užívat i plast – nejprve na výrobu koleček, posléze i na ostatní části auta, které nejsou z kovu ani u běžných aut. Podobně rozsáhlá výstava nemá v Evropě obdoby, tak se nechte pozvat!

Kdy a kde: sobota až pondělí, www.upm.cz

víkend tipy  4

Na tuhle výstavu dostanete syna, manžela i dědu. A pozor, brzo už bude končit, tak to nezmeškejte.

foto:

Jilemnice připomíná Hanče a Vrbatu

No tohle není úplně veselá příhoda, zato zajímavá a pro děti jistě poučná. Letos uplynulo přesně sto let od závodu na padesát kilometrů, při kterém v Krkonoších tragicky zahynul náš tehdy nejúspěšnější sportovec Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata. Právě jim a taky počátkům českého lyžování je věnovaná výstava, kterou připravili v muzeu v Jilemnici.

Bohumil Hanč zemřel při závodě na Zlatém návrší na podchlazení a zástavu srdce jen pár set metrů od cíle. Václav Vrbata se závodu neúčastnil. V zuřící vánici ale půjčil svému příteli vlastní kabát, a to ho stálo život.

Jestli si chcete jejich osud připomenout, máte šanci už jenom do neděle, kdy výstava končí! Uvidíte třeba Hančova ocenění, která nasbíral, nebo původní lyže, na kterých závodil. Ale pokud jde o mne, nejvíc je mi líto jeho těhotné manželky, která ho prosila, aby nikam nejezdil...

Kdy a kde: sobota a neděle, www.kmjilemnice.cz

víkend tipy  1

Původní lyže lyžaře Hanče, a taky třeba různé ceny, které nasbíral, uvidíte v Jilemnici. Ale jenom do neděle.

foto: