Exotické missky: prý opadají a nic nevydrží

Zábava 8. března 2013

Ano, kdysi měly orchideje v Evropě právě tuhle pověst. Pěkné, ale co s tím, když hned zvadnou. Teď už jsou ale hýčkanými Miss, o čemž se můžete přesvědčit na právě zahájené výstavě v Botanické zahradě v pražské Troji, ve skleníku Fata Morgana.

Těžko říct, kdy první lidé vědomě obdivovali krásu těchto květin. Víme jenom, že první písemné zmínky o nich jsou z Číny a starší víc než náš letopočet.

Ve 12. století už pak Číňané psali knihy o jejich pěstování, a popsali asi čtyřicet druhů. Evropané se orchidejí dočkali až se zámořskými plavbami, ale právě z té doby pochází jejich původní špatná pověst.

První zmínka o orchideji dovezené do Evropy v květu pochází z roku 1698 z Holandska. Evropané ale nevěděli, co s těmi květinami, protože neznali jejich způsob života.

Zahradníci měli jen mlhavé představy o tropické přírodě, sázeli je do hlíny pro pokojové rostliny a pěstovali v nevětraných přetápěných sklenících. To se orchidejím nelíbilo, a tak přežívaly jen stěží. Takže se říkalo – jasně, moc pěkné, ale co s nimi, když se nedají udržet ani prodat.

Málem zájem nepřežily

Jakmile se ale zahradníci dobře vyptali námořníků, kde ty květy našli a jak rostly, věděli si s nimi rady. Použili pro ně lehčí substráty a dali je do teplých, ale větraných skleníků. A exotické krásky se dostaly do módy, dokonce tak, že to některé málem nepřežily.

Ceny byly tak vysoké, že na ně měli jenom velké zahrady a bohatí pěstitelé. A právě ceny byly příčinou toho, že na některých místech byly vypleněny. Nebo jejich trhači schválně zničili všechna známá naleziště, aby určité druhy mohli nabízet jenom oni. Neváhali zapálit celý les!

Najděte houby

Postupně se ale jejich sběr zkultivoval a hlavně botanici přišli na to, že semena klíčí pouze v prostředí, kde se nacházejí určité druhy hub, žijící s rostlinami v symbióze.

Později se podařily i výsevy v umělých podmínkách na agarové půdy, z nichž mohou klíčící rostliny získávat stejné látky, zejména cukry, jako jim v přírodě poskytují houby. Tak se mohly namnožit miliony orchidejí a ceny výrazně klesly. Ne že by nebyly drahé, ale už si je mohl – to bylo začátkem 20. století – dovolit ledaskdo.

orchidej
foto:

Zatmění není jenom jedno

  • Mezi nejoblíbenější druhy vhodné pro začátečníky patří Phalaenopsis, vhodná do domácích podmínek, stejně jako Paphiopedilum, Cattleya, a orchideje Dendrobium, Oncidium. Větší péči potřebují orchideje Cymbidium, Coelogyne, Epidendrum, a Pleione.
  • Orchideje, které si koupíte v supermarketech, jsou méně náročné než botanické druhy. Musí se hlídat množství vody, přímé slunce a případně škůdci. Jinak jsou možná méně náročné než některé běžné pokojovky.

To nejhezčí z výstavy

Orchideje rostou i tam, kde byste je nečekali. Vlastně všude, včetně Česka a oblastí za polárním kruhem. V Brazílii jich je 2500 druhů, v Kolumbii okolo 3000 druhů, v jihovýchodní Asii přes 7000 druhů, na Borneu a Guineji dalších 8000 druhů… A pořád se nacházejí nové a nové druhy.

Některé z nich si můžete prohlédnout na už osmé výstavě ve skleníku Fata Morgana. Ta představí i květinová aranžmá a chybět nebude ani tradiční prodej orchidejí v zásobním skleníku. Po celou dobu výstavy bude mimořádně prodloužena otevírací doba do 20 hodin a na víkendy je připraven program plný ukázek aranžování a zajímavých přednášek.

Jak velké okno zvolit

  • Výstava potrvá od 8. do 24. března v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Otevřeno úterý až neděle od 9 do 20 hodin.
  • Kromě zmíněných zajímavostí mohou návštěvníci obdivovat orchideje, které vysadily známé osobnosti. V době výstavy pokvete například orchidej, kterou zasadila v roce 2010 hraběnka Mathilda Nostitzová. Jedná se o orchidej Lycaste skinneri a nachází se v chlazené části skleníku.
  • Večerní provázení v rámci výstavy orchidejí vždy v pátek a v sobotu od 20 hodin, rezervace nutná na čísle 603 582 191.
  • Doprovodný program v chodbě skleníku zahrnuje třeba ukázky aranžování s orchidejemi, přednášky o cestách za orchidejemi nebo ukázky pěstování. Program najdete na www.botanicka.cz.

orchidej
foto:

Přijďte v noci

„Aranžmá ve skleníku jsme svěřili do rukou belgického aranžéra Benjamina Claessena, jehož firma aranžovala například Ples v Opeře. Dále prodloužíme oblíbené večerní prohlídky skleníku i po dobu výstavy a v neposlední řadě návštěvníkům představíme mystický druh orchideje jménem Vanda, který může žít pouze ze vzduchu a jeho květy mají v přírodě neobvyklou modrou barvu,“ říká ředitelka Botanické zahrady hl. m. Prahy Věra Bidlová.

„Navíc zvu na noční provázení. Málokdo z návštěvníků zažil noční náladu tropického skleníku, kdy zvláštní osvětlení nechává vyniknout struktury a tvary rostlin. Během noci intenzivněji voní některé druhy rostlin a prostor prostupuje tajemná atmosféra setmělého pralesa, naplněná kuňkáním drobných tropických žabek a zvukem tekoucí vody. Tropický les má nesdělitelné kouzlo, které máte šanci alespoň na chvíli poznat.“

orchidej

Orchidej Vanda má zvláštní barvu - modrou.

foto:
orchidej

Navíc dokáže žít jen ze vzduchu.

foto:

elektronické předplatné