Počasí nepočasí, oblečte se a o víkendu vyrazte na vzduch

Zábava 8. března 2013

Možná bude, možná ne, slunce si teď rádo hraje na schovávanou, ale nenechte se odradit. Vezměte deštník a vyrazte na pochod nebo na zabijačku. Anebo do divadla.

Týnec nad Sázavou pochoduje přírodou

Můžete třeba omrknout, zda poslové jara skutečně už vyrážejí zpod sněhových příkrovů. S Klubem českých turistů na 2. ročníku turistického pochodu „S pohodou jarní přírodou“. Trasa vede z Týnce nad Sázavou do Jílového u Prahy a počet kilometrů můžete přizpůsobit svým schopnostem (případně nožkám vašich dětí nebo jejich váze v krosně).

Start je od 6:30 do 11 hodin. Právě pro rodiny je určena skutečně krásná trasa dlouhá jenom patnáct kilometrů. Tenhle výlet je navíc doslova za hubičku: děti do 15 let platí pětikorunu, ostatní dvacku a ještě na jeho závěru získáte „pohodový“ diplom. No neberte to za ty prachy!

Kdy a kde: v sobotu, Praha, www.kct.cz

týnec

Možná bude sněžit a jarní příroda ještě schovaná, ale to přece výlet nezkazí.

foto:

Přeštice strkají svět do lahve

Tak tohle nechápu - jak může někdo nacpat takovou spoustu titěrností do lahve skrz tak uzoulinké hrdlo. Pan Emanuel Hoda ze Strakonic má nejspíš svatou trpělivost a neskutečně šikovné prsty, když dokázal poskládat celkem 180 různých modelů v lahvích.

Faktem je, že tohle jen tak někdo neumí, proto je sbírka vystavená v Přešticích na Plzeňsku zapsaná v České knize rekordů. Uvidíte tu modely ze všech oblastí života: domácnost, sport, hudba, dopravní prostředky. A kromě toho i Paula, George, Johna a Ringa. Model skupiny Beatles pan Hoda skládal do pětilitrové lahve přes rok.

Kdy a kde: Přeštice, www.dumhistorie.cz

láhev

Ukažte tohle manželovi, pokud nemá "do čeho píchnout", a máte od něj na rok pokoj.

foto:

Velké Popovice pečou jelítka a jitrnice

Chcete zažít pravou staročeskou zabijačku jako vystřiženou z obrázků Josefa Lady? V pivovaru ve Velkých Popovicích můžete nejen okukovat, ale také ochutnávat - jelítka, jitrničky, guláš, tlačenku, prejt, škvarky, sulc, ovarová kolena i šunku od kosti na grilu.

Až vám prasečí dobrůtky polezou i z uší, můžete se pro změnu vrhnout na čerstvě napečené domácí štrúdly a koláče. A protože jsme v pivovaru, nemůže chybět velkopopovický Kozel.

A pak taky ukázky tradičních řemesel, z nichž některá budete moci zkusit na vlastní kůži a nechat si potom vaše výtvory. Každou půlhodinu se můžete vydat na prohlídku pivovaru, kde bude čekat i zdejší živý maskot - kozel Olda.

Kdy a kde: v sobotu, Velké Popovice, www.laduv-kraj.cz

hody

Na konci zimy se dělávaly zabijačky, jaké znáte z Ladových obrázků.

foto:

Mikulov vaří puding

Když se řekne puding, vybaví se mi žlutá pohupující se kostka přelitá sirupem, kterou nás pravidelně krmily školní jídelny. Ne že by nebyla dobrá, ale puding má nesčetně víc variací. O tom ví své paní Jitka Plesz z Mikulova, která se o své znalosti rozhodla podělit se zájemci na Workshopu pikantních i sladkých pudingů v mikulovské Eat Art Gallery.

Majitelka galerie nejenže tyto neobvyklé lehké dobroty učí vařit, ale také z nich sestavila celé menu, které tu můžete ochutnat. „Sladké i pikantní pudingy mohou lidé jíst jak studené, tak i teplé,“ říká a doporučuje je jíst právě teď před Velikonocemi. Paní Jitka vás naučí sladký rýžový nebo kaštanový puding, ale taky slaný špenátový, játrový a dokonce i rybí. Workshop se koná ještě příští víkend.

Kdy a kde: v sobotu i neděli, Mikulov, www.eatartgallery.eu

pudink

Pudink nemusí být jenom mléčný vanilkový. Nebojte se vyzkoušet novinky.

foto:

Praha hraje divadelní Vlny

Kdyby bylo přece jen moc hnusně, běžte se schovat do divadla. Tam neprší a k tomu se možná zasmějete, anebo si popláčete - koneckonců obojí odplavuje stres, a je tudíž zdravé.

V divadle Kampa dávají Vlny. Aby nedošlo k mýlce: nedělají vlny, ale hrají představení s tímto názvem. Hlavní postavou je žena, která v sobě objeví různé hlasy. A tak se objeví sedm žen. Každá má své jméno a svůj problém. Příběh každé z nich pojednává o vztahu mezi mužem a ženou, o smrti, o tom, jak milovat a hlavně jak kráčet na cestě svobody a skutečně prožít život takový, jaký je. V hlavní roli Nataša Burger.

Kdy a kde: v neděli, Praha, www.divadlokampa.cz

divadlo

Jít do divadla je vždycky dobrý nápad, tohle malé najdete v Praze na Kampě.

foto: