Víkend na krku: co dělat, když je pořád docela kosa a prší?

Zábava 12. dubna 2013

Nevzdávejte se a nepropadněte smutku. Jaro už fakt musí přijít. Můžete zůstat doma a čekat ho před televizí nebo se mrknout na nějakou pěknou akci.

Třeboň rozkvétá květinami (a maskami)

Fakt, i když jenom v interiérech. Ale díky bohu za to! Jaro totiž přichází na zámek v Třeboni spolu s výstavou květin amarylis. Letošní 7. ročník se zaměřil na karnevaly a maskování. Výstava květinových aranžmá trvá zrovna do téhle neděle. Tým zámeckých zahradníků vedených profesionálním floristou Slávkem Rabušicem se nechal inspirovat také masopustními maskami či egyptskou mytologií.

V zámecké galerii je taky výstava Maska. K nejzajímavějším exponátům patří autentické kostýmy ze sbírek zámků Žleby a Český Krumlov, které připomínají nejslavnější dobu zábavy na dvoře Ludvíka IV. Raritou je nejstarší kostým harlekýna ve střední Evropě z poloviny 18. století, který byl zapůjčen ze sbírek státního zámku Mnichovo Hradiště a veřejnosti je představován zcela poprvé.

Kdy a kde: sobota i neděle, Třeboň, www.zamek-trebon.eu

vákendové tipy 5

V Třeboni se můžete potěšit krásnými maskami a ještě krásnějšími květinami. Uvidíte opravdové unikáty.

foto:

Mikulovsko otvírá sklepy

Má pršet, a tak je nejlepší zalézt do sklípku. Kolem Mikulova se otvírají ty správné, s vínem. Co se tady pije? No to, co se tady pěstuje: na vápenitých půdách v okolí Pálavy vyzrává Ryzlink vlašský s nezaměnitelným charakterem, výbornou jakostí tu vynikají i Rulandské bílé a Chardonnay. V hlinitějších půdách Dunajovických vrchů se k Ryzlinku vlašskému přidává další odrůda typická pro Mikulovsko – Veltlínské zelené.

Přijďte srovnat poslední ročníky, vše jako vždy přímo ve sklepech z rukou vinařů. Nebude chybět delikátní gurmetské menu s místními víny, servírované nejlepšími kuchaři v místních restauracích i přímo ve sklepech. Mňam.

Kdy a kde: sobota i neděle, kolem Mikulova, www.partnerstvi-ops.cz

vákendové tipy 4

Na zdraví a na štěstí a na co chcete, si můžete připíjet vybranými víny kolem Mikulova. Dobré jídlo také zajištěno.

foto:

Čestlice soutěží na toboganu

Já se tedy podobným zábavám vyhýbám, radši si jdu do vířivky nebo jen tak plavu na hladině. Ale uznávám, že hromadu lidí jezdit na toboganu hodně baví. A tak se můžete zúčastnit jako aktérka nebo aspoň divačka 3. ročníku mistrovství republiky v jízdě právě na bazénovém toboganu.

Soutěží se ve čtyřech kategoriích: děti od 8 do 12 let, od 13 do 16 let a muži a ženy nad sedmnáct let. Kromě toho, že můžete vyhrát docela hodnotné ceny, se rozhodně pobavíte. Aspoň vevnitř v aquaparku budete věřit, že už nastalo teplé roční období.

Kdy a kde: sobota, Čestlice, www.aquapalace.cz

vákendové tipy 1

Hurá do plavek, i když je léto ještě daleko. Můžete se zúčastnit legrační soutěže a ledacos vyhrát.

foto:

Kačina láká na sladké

Malí i velcí návštěvníci jsou srdečně zváni na Cukrářskou pouť. Na nádvoří zámku vás čekají zvědaví pštrosi, k poslechu zahraje kapela na chůdách, znalci střelného prachu budou vyprávět o starých palných zbraních s ukázkami střelby.

A samozřejmě nebudou chybět sladkosti. K tomu pochopitelně prohlídky zámku s novými prohlídkovými trasami a jeho zázemí, ve kterém uvidíte cukrářské ukázky pekárny Beneš, která zároveň upeče chlebové podplamenice v zámecké peci.

Kromě sladkostí můžete ochutnat zvěřinový guláš, zvěřinové ragú, speciality z udírny i na rožni; ale kdybyste byla přece jen na sladké, tak na tržišti zakoupíte zákusky, koblížky, koláčky, cukrovou vatu, trdelník, med a výrobky z něj, marmelády, sušené ovoce, oříšky.

Kdy a kde: v neděli, Kačina, www.kacina.cz

vákendové tipy 2

Na zámku Kačina se koná Cukrářská pouť nejen pro mlsné jazýčky. Ti nemlsní se prostě potěší krásnými interiéry.

foto:

Praha si hraje s legem

Lego je fenomén, kterým vaše děti rozhodně vždycky potěšíte. Tentokrát si můžou zahrát se žhavou novinkou Chima. Ta je zavede do kouzelné říše kmenů zvířecích válečníků, kteří rozpoutali boj v touze podmanit si chi – magický zdroj energie dodávající zvířecím válečníkům a jejich vozidlům výjimečnou rychlost, sílu a moc.

Nic vám to neříká? No jestli máte děti ve školním věku, tak se jich na to optejte. Děti si můžou v rámci tréninku taky vyzkoušet speedor, což je superrychlé jednokolové vozidlo sloužící k pohybu po džungli. Navíc se hraje turnaj, a soutěží se o stavebnice i zájezd do Legolandu. Malí miláčci dostanou k dispozici kostičky Duplo.

Kdy a kde: sobota i neděle, Centrum Černý Most, www.centrumcernymost.cz

vákendové tipy 3

Vaše děti určitě vědí, o co se jedná. Nová hra od Lega je fenomén, a právě teď se s ní mohou dosyta pobavit.

foto: