Konečně přišlo jaro, nechte se o víkendu pozvat na výlet

Zábava 19. dubna 2013

Nemusíte podnikat nic světoborného a lézt rovnou na Sněžku (tam ještě bude sníh), ale nechte se vylákat od televize mezi lidi a do přírody.

Libušín žije historií

Tak tohle prý je největší historický festival v Česku, a koná se už 22. ročník. To říkají organizátoři, a protože jsem tam nebyla ani jednou, nemám důvod nevěřit. Na co se můžete těšit?

Od pravého poledne do šesti večer na mezinárodní sportovní klání, inspirované rytířskými turnaji. Pak na ukázky výzbroje a taktiky středověkých vojáků, a taky dětskou bitvu v kulisách, kde se bude konat bitva veliká. K tomu šermířské turnaje, cvičení dravých ptáků a historické písně.

To zní skoro jako prázdninový program, že? Určitě se bude líbit nejenom dětem, které si navíc mohou vystřelit z kuše nebo z luku. A maminka si třeba koupí krásný šperk z kamene nebo středověký hrníček. Navíc se bude ochutnávat středověká kuchyně, třeba polévka z rybích šupin. Mňam?

Kdy a kde: v sobotu, Libušín, https://libusin.org/

Víkendové tipy 3

V Libušíně se sejdou mraky rytířů. Jestli hledáte toho na bílém koni, tady je slušná šance.

foto:

Brno slaví Den Země

Můžete ho oslavit samozřejmě i u vás na zahradě, ale v Brně to bude organizované. Supertip pro ty, kdo se zajímají o naše životní prostředí. Hlavním tématem letos bude Voda pro život, ale určitě se bude ochutnávat i víno, nebojte se.

Rozhodně nečekejte žádnou suchařinu, budou se tady hrát hry, ukazovat tradiční řemesla, hrát muzika i divadlo. Mlsné jazýčky si přijdou na své třeba ochutnávkou biopotravin nebo výrobků fair trade. Do přípravy programu se zapojilo víc než dvacet brněnských organizací. A vstupné je navíc dobrovolné.

Kdy a kde: v sobotu, Brno, pod Špilberkem

Víkendové tipy 2

Země bude slavit svůj Den, a vy si s ní připijte: třeba v Brně kvalitní vodou nebo dobrým vínem.

foto:

Zlín promítá turistické filmy

Jestli ráda cestujete a taky se ráda díváte na filmy o cestování, rychle do Zlína. Už ode dneška se tam totiž koná festival amatérských filmů a fotografií, jejichž cílem je propagace turistiky. Do přehlídky se přihlásili amatérští filmaři 24 filmů a 10 fotografií a hlavní program s vyhlášením výsledků bude v sobotu odpoledne ve Velkém kině.

Ale už od rána se v rámci festivalu můžete vydat třeba na krásnou procházku, z Vizovic přes rozhlednu Doubrava, a v neděli na túru po Baťově Zlíně včetně mrakodrapu. Jestli nestihnete tenhle víkend, klidně se tam vydejte i jindy, město i okolí za to stojí. Připomeňte si jeho slavný kousek na starém filmovém týdeníku.

Kdy a kde: sobota i neděle, Zlín, www.zlin.eu

Praha žije eko, bio a eso

Jestli vás zajímá zdravý životní styl, bioživot, ochrana přírody, energetické úspory, ale taky vlastní duševní rozvoj nebo trocha čarování, utíkejte na pražské Výstaviště. Všechna tahle témata se totiž spojila do jednoho velkého festivalu, který má jedinou nevýhodu – že tam asi bude strašně natřískáno.

No ale nezoufejte, určitě se pro vás nějaké místečko ještě najde, a vy budete moct ochutnat třeba skvělé biokoláčky, nakoupit si ekologickou kosmetiku, poradit se s kartářkou nebo psychologem, vyposlechnout si zajímavou přednášku nebo se najíst ve speciální festivalové zdravé restauraci.

Festivalový program zahrnuje více než 150 účinkujících a přes 300 hodin přednášek, seminářů, workshopů v deseti sálech. Přednášky, workshopy, výstavy, filmy, koncerty, ukázky zdravého vaření a cvičení, ochutnávky, odpočinkové zóny s kavárnami a čajovnami.

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha, www.festivalevolution.cz

Víkendové tipy 4

Pro milovnice zdravého jídla, pití i myšlení je určen program pražského veletrhu.

foto: