Chřest se sice opozdil, ale už tu každou chvíli bude

Zábava 29. dubna 2013

Letošní dlouhá zima posunula milovníkům chřestu pochutnání. Ne že by vadil mráz nahoře, ale hodně spodní vody z tajícího sněhu prý způsobilo, že je chřestům zima „od nožiček.“ No nevadí, už je stejně tady.

Koupit si ho budete moct na tržištích i v supermarketech, a nebojte se ho, opravdu není těžké ho doma připravit k jídlu. Ale kdybyste chtěli přijít k hotovému, máme tady ještě festival Chřestfest ze seriálu Festival chutí z portfolia Alakarte.cz.

Od 29. dubna do 19. května si tak můžete zase vychutnat speciální chřestové menu v nejlepších českých restauracích, a to od velmi přijatelné ceny 290 korun.

Milovala ho i Sissi

Kdybyste náhodou potřebovali další důvod, proč jíst chřest, kromě toho, že je dobrý, tak tady ho máte: obsahuje hodně vlákniny, málo kalorií, hodně vitaminů. Působí dobře na ledviny i močový měchýř, pomáhá játrům i žlučníku, srdci i krevnímu oběhu. Díky snadné stravitelnosti ho doporučují lékaři i pro nemocné s nějakými poruchami trávicího systému.

No a víte vůbec, že se chřest ve velkém pěstoval v Česku? No jo, a dokonce si na něm pochutnávala i velká dietářka císařovna Sissi. Dokládá to dopis, který nechala poslat roku 1877 ivančickému lékárníkovi Worrellovi – ten totiž nechal císařovně poslat chřest z vlastní zahrádky. „Její veličenstvo císařovna a královna mně ráčila uložit, abych vám tlumočil nejmilostivější dík Jejího Veličenstva za zaslaný výborný chřest sklizený z vaší vlastní kultury,“ napsal mu osobní sekretář císařovny.

chřest 1

Stačí popadnout chřest a jde se vařit!

zdroj: www.thinkstock.cz

Ivančické hodování

Proto se taky na letošních chřestových slavnostech, které se budou konat 17. až 19. května právě v Ivančicích, objeví Sissi osobně, tedy samozřejmě její herecká představitelka, která přijede i s doprovodem speciálním parním vlakem. Program najdete na www.slavnostichrestu.cz, mezi jiným tam stojí, že chřestová jídla bude připravovat osm restaurací – každá z nich něco jiného, aby se nabídka neopakovala.

Na neděli přijala pozvání známá kuchařka Hanka Michopulu, a ke chřestu se bude pít víno od patnácti moravských vinařů. Jenom škoda, že v samotných Ivančicích se dneska pěstuje chřest už jenom v malém množství na zahrádkách, takže na oslavy ho přivezou z blízkého Slovenska. Ale snad se blýská na lepší časy, už se prý zase seje.

Nestíháte Ivančice? Nevadí, určitě si vyberete z menu Alakarte, seznam 22 zúčastněných restaurací najdete na www.chrestfest.cz.

Na jaké dobroty se můžete na Chřestfestu těšit?

chřest 2

Recept s holandskou omáčkou je ověřená klasika.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kluk v akci

  • Jednou z restaurací, které budou nabízet chřestové menu, je restaurace pražského hotelu Chateau St. Havel, kde vaří Ondřej Slanina. „Chřest mám samozřejmě moc rád. Bylo by dobré, aby lidi věděli, jak pracné a náročné je jeho pěstování, a pochopili, proč je drahý. Každý den se musí řádky obejít, musí se přikrývat, sklízí se ručně – je v něm prostě spousta ruční práce. Sám jsem si sklízení vyzkoušel, je to dřina, a navíc je ta rostlina opravdu hodně křehká, takže se s ní musí náležitě zacházet.“
  • Do své restaurace jako menu Ondřej připravil salát s blanšírovaným zeleným chřestem a zastřeným vejcem a jako hlavní chod chřestové rizoto s medvědím česnekem a kousky pečených prsíček z kuřat z Bresse. Jako dezert zvolil jahodový cheesecake ze sýru Philadelphia, protože jahodová a chřestová sezona se skvěle doplňují.