Nebojte se, jaro přijde! Tenhle víkend asi ne, ale i tak se můžete bavit

Zábava 5. dubna 2013

Můžete se zahřát během s ratolestmi v kočárku nebo na rytířských turnajích. I když při zápasech v aréně se asi moc nezahřejete, jelikož bojovat nebudete vy, nýbrž udatní páni rytíři na koních. Ale zas tu bude svařáček a horká medovina!

Česko běhá s kočárkem

Kdo tvrdí, že s malým dítětem se toho moc dělat nedá? Můžete klidně absolvovat i běžecký závod! Pravda, jen jednou za rok, neboť jindy by vás s kočárkem z vykolíkované trasy vykázali. Nicméně tento víkend je to jinak.

Maminky, tatínkové, babičky, strejdové, máte-li chuť a toužíte po pohybu, vyrazte na 2. ročník závodů ve sportovní chůzi s kočárkem. A nebojte se, zas taková fuška to nebude - závodit se bude na úseku zhruba 100 kroků, a to ve třech hlavních kategoriích - maminky, tatínkové, celá rodina. Pro ty větší ratolesti tu budou i nejrůznější soutěže.

Závody proběhnou celkem na šestadvaceti místech celé ČR, mezi nimiž jsou například Benešov, Brno, Klatovy, Litvínov, Louny, Praha, Ostrava, Rakovník, Teplice, Ústí nad Labem, Vimperk a Zábřeh. Startovné je 30 Kč za každou přihlášenou kategorii a výtěžek půjde na konto jedné vylosované neziskové organizace.

Kdy a kde: v neděli, celá ČR, www.strollering.cz

víkendové tipy 2

Celé Česko se vydá na charitativní závod v běhu s kočárkem. Jestli máte kočárek, směle do toho.

foto:

Tvarožná Lhota zachraňuje oskeruše

Jestli nevíte, co je oskeruše, pak se vydejte do Tvarožné Lhoty. Tady pořádají už 12. ročník Slavností oskeruší. Místní se totiž rozhodli, že krásný a vzácný strom jeřáb oskeruše, který je doma na Slovácku, nesmí upadnout v zapomnění, natož aby snad zmizel ze světa.

Slavnosti oskeruší jsou součástí projektu na záchranu a propagaci této vzácné dřeviny. Takže tu mají i oskeruší muzeum, stezku, malou pěstírnu a sušárnu. Budou se koštovat oskerušové a ovocné destiláty, juchat do rytmu veselé muziky, soutěžit o nejkrásnější oskeruši. Na své si přijdou i vaše bříška – k ochutnání budou laskominy z domácí zabijačky a produkty nejen z oskeruší. Nějaký pěkný stromek si budete moct i koupit a zasadit pak ve své zahradě.

A kdyby vás to zajímalo, tak zřejmě nejsilnější oskeruše ve střední Evropě (s výškou 20 m, obvodem 496 cm a odhadovaným stářím 400 až 500 let) roste v Modre na Slovensku.

Kdy a kde: v sobotu, Tvarožná Lhota

víkendové tipy 5

Oskeruše je vzácný strom, co roste jenom někde. Jestli o něm chcete vědět víc, máte jedinečnou příležitost právě o víkendu.

foto:

Kutná Hora se probouzí

Určitě znáte lidovku “Já jsem z Kutné Hory, z Kutné Hory, koudelníkův syn...” Tak přesně v duchu téhle písničky se ponese letošní Probouzení Kutné Hory s podtitulem „Kutná Hora hudební aneb já jsem z Kutné Hory“.

Program začne gotickými písněmi v 16.00 hodin v kapli Božího těla, hned vedle proslulého chrámu sv. Barbory. Z kaple se půjde na nádvoří Vlašského dvora, které bude znít hudbou renesanční. Arciděkanský chrám sv. Jakuba připomene bohatou varhanářskou a varhanickou tradici Kutné Hory a vše završí hudba baroka. Tím ovšem Probouzení nekončí.

Večer si můžete vybrat ze dvou koncertů současných kutnohorských hudebníků - v tradiční staročeské restauraci Dačický zahraje bluegrassová kapela Brzdaři a v refektáři kláštera řádu sv. Voršily skupina Bon Swing Bohumila Dvořáka.

Kdy a kde: v sobotu, Kutná Hora, www.guide.kh.cz

víkendové tipy 3

Bude sice zima, ale snad si hudebníci vezmou rukavice a v Kutné Hoře jim muzika bude ladit.

foto:

Brno otevírá studánky

Možná, když otevřeme studánky, přiláká to i sluníčko. Doufejme! Tradiční vítání jara pro rodiče s dětmi bude probíhat u Lipky Jezírko v Brně-Soběšicích. Pro nejmenší tu bude divadýlko, výtvarné dílny jsou otevřené pro kohokoli bez rozdílu věku.

Můžete si zkusit vyrobit a pak upálit Moranu (to druhé bude asi jednodušší), podívat se do útrob včelího úlu, a kdo se nebojí, může si sáhnout na hada. Nebojte se, nebude bez dozoru, bude tu herpetolog Petr Onderka a povypráví o svých zkušenostech s plazy, které shrnul v knize Z hadího království Bílých Karpat. Hadi se tu budou i opékat – ale jen ti z chlebového těsta!

Kdy a kde: v sobotu, Brno - Lipka

víkendové tipy 1

Vítání jara se může odehrát i za nepohody. Však se děti ani vy nějakého větru ani deště nezaleknete. Sněžit už snad v Brně nemá.

foto:

Dětenice pořádají rytířské turnaje

Nádherní koně, urostlí rytíři, vlající prapory a zástavy na vás opět čekají ve středověké vesničce. Těšte se na nelítostné souboje pěších i jízdních bojovníků, kaskadérské akce, nádherné kostýmy a čabraky. Zkrátka rytířský turnaj, jak má být.

Své umění předvádí rytířská skupina Ordo Kromen. Zimy se nebojte, zápasy na koních budou probíhat v kryté jízdárně. A kdyby to nestačilo, pro zahřátí tu bude i svařáček, horká medovina, svařené jablíčko a další horké nápoje.

Kdy a kde: v sobotu i neděli, Dětenice

víkendové tipy 4

Už začíná sezona rytířských turnajů! Můžete si vybrat nějaký v krytém kolbišti, jako mají Dětenice.

foto: