Lázně, Večerníček, brusle, snídaně, azalky: nabídka na víkend je fakt pestrá

Zábava 10. května 2013

Můžete posnídat doma nebo s úplně cizími milými lidmi, nebo taky popít léčivých pramenů nebo se proběhnout u jezera. Záleží to jenom na vás.

Mariánky zahajují sezonu

A bude to zase ve velkém. Slaví se už dneska, ale v sobotu se začne slavnostním žehnáním pramenů, kterého se ujme J.M.P. Zdeněk Lobkowicz OPraem tepelský. No a pak už to bude samá zábava v programu, moderovaném herečkou Ivanou Jirešovou. Ještě prý toho v Mariánkách moc vyzkoušet nestačila, ale těší se, až sem s holčičkou zajedou na dovolenou. Kromě jiných tady vystoupí Miro Žbirka a v plném provozu bude rocková scéna Air Stage Arnika. Kdo vydrží do noci, dočká se ohňostroje.

V neděli potom pro jinou hudební náturu zahraje dechovka z místní „zušky“ nebo dechovka Daliborka a nakonec se můžete ještě stavit na divadlo Férie o Mariánských Lázních. No a ještě byste taky měla stihnout nějaké to pojídání oplatek, pití léčivých pramenů a lázeňské lenošení. Těšíte se?

Kdy a kde: sobota i neděle, Mariánské Lázně, www.marianskelazne.cz

víkend 3

Mariánské Lázně zahajují sezonu a bude to tam vypadat nějak takhle, akorát že v barvě.

foto:

Česko snídá fér

Jestli jste příznivkyní fair trade, tak to určitě víte, ale jestli s tím jen koketujete, třeba vás to poprvé zaujme: bude se zase konat společná snídaňová fair akce. Happening koordinuje organizace NaZemi a spočívá v tom, že ve stejný okamžik na mnoha místech spolu veřejně posnídají fanoušci fair trade a různé lokální produkty.

Lidé si mohou přinést kávu, čaj, kakao či džus, připravit si pomazánku nebo upéct buchtu z lokálních ingrediencí a zároveň fairtradeového kakaa a třtinového cukru. Většinou nechybí fairtradeové banány, sušenky, pochutiny z quinoy či rýže, domácí kváskový chléb, med od místního včelaře a podobně. Loni už to takhle dalo osmnáct set lidí v 57 městech, a to bylo fakt hnusně!

Snídaně pořádají místní skupinky aktivních lidí, ekologická střediska, knihovny, ale také samotná města, tak si to u vás zjistěte. Nebo prostě vezměte bábovku a pozvěte kamarády. V Praze můžete přijít třeba na Václavák, kde bude mít ochutnávkový stan na espreso nápoje se známkou fairtrade kavárna Starbucks. Když si navíc o víkendu v téhle síti koupíte fairtradeovou zrnkovou kávu, dostanete k tomu kávu zdarma.

Kdy a kde: sobota, ledaskde, www.ferovasnidane.cz

Lipno závodí kolem jezera

Můžete mít na nohách brusle nebo taky nemusíte, ale v každém případě jde o to, abyste obkroužila Lipenské jezero. Tedy ne celé, ono by to bylo docela dost kilometrů, ale pokud jste sportovkyně, tak tady máte opravdovou výzvu: nádhernou „půlmaratónskou“ trasu (21 kilometrů) vedoucí po obou březích Lipna (populární cyklostezka Frýdava - Přední Výtoň - Lipno nad Vltavou - Frymburk).

Pokud zas taková sportovkyně nejste, postavte se na start pohodové Hobby kategorie a vyzkoušejte si zhruba poloviční vzdálenost z Lipna nad Vltavou do Frymburku (in-line 8 km, běh 10 km). Vítězka v ženské kategorii vyhrává ubytování pro celou rodinu! Pro děti je připravený pohodový okruh na malebném náměstí ve Frymburku. Koná se za každého počasí, loni se prý ukázalo, že to jde, i když lije.

Kdy a kde: sobota, Lipno, https://lipnocentrum.cz/cs/lipankova-brusle.html

víkend 2

Běžet kolem Lipenského jezera budou nejenom děti. Můžete vyhrát víkendový pobyt.

foto:

Loučeň pozvala Večerníčka

Nemusíte mít zrovna malé děti, aby se vám hodila návštěva jednoho z nejhezčích českých zámků. Ale v tuhle sobotu se to docela hodí, protože na programu bude návštěva Večerníčka a jeho dalších pohádkových postaviček.

„Večerníček provází napříč všechny generace již padesát let a zbožňují ho nejen všechny děti,“ uvádí Kateřina Šrámková, hlavní organizátorka akce. „Zámek Loučeň je proslulý svým zámeckým parkem s labyrinty a bludišti, a právě zde budou na své návštěvníky čekat rozverní včelí medvídci Čmelda s Brumdou, neohrožený loupežník Rumcajs a spousta dalších postaviček. Maxipes Fík se ujme role zámeckého průvodce a samotný Večerníček bude dohlížet na zahradní hry.“

V zámeckém amfiteátru se navíc odehrají čtyři Krkonošské pohádky a je připraveno mnoho dalších zajímavostí jako škola létání s broučky, cukrářská a výtvarná dílna, kutilská dílna Pata a Mata, promítání večerníčků a bohatá nabídka pohoštění. Tak snad to déšť nezkazí.

Kdy a kde: sobota, Loučeň, www.zamekloucen.cz

víkend 1

Jestli potřebujete zabavit rodinu, odvezte ji na Loučeň. A vy se tam natáhněte pod strom a relaxujte.

foto:

Slatiňany pěstují azalky

Máte-li ráda kytky, jeďte na tamní zámek, protože jeho nádvoří zaplní výstava s názvem Rododendrony. Budou tady fotky a hlavně postupně vykvétající živé pěnišníky a azalky. Od nejmenších druhů a jejich kultivarů až po druhy a kultivary dorůstající do výšky několika metrů. „Nebudou mezi nimi chybět i některé z nádherných kultivarů proslulého německého šlechtitele Hanse Hachmanna,“ dodává Vítězslav Haupt, autor výstavy.

Výstava je prodejní, a tak si nějakou tu krasavici můžete odnést domů. A představte si, každičká ze stovek rostlin byla vypěstovaná v Česku!

Kdy a kde: sobota i neděle, Slatiňany, www.zamek-slatinany.cz

víkend 4

Azalky z celého Česka se přestěhovaly do Slatiňan. Výstava bude i prodejní, vezměte si peněženku.

foto: