Byli jsme na zvědech v Událostech. Víme, jak se dělají

Zábava 16. května 2013

Češi prostě milují zprávy! Jak jinak si vysvětlit, že hlavní zpravodajské relace končí na prvních místech sledovanosti. A právě proto jsme se vypravili do televize zjistit, jak vlastně vznikají.

Je pět hodin odpoledne. Sraz máme před budovou zpravodajství České televize. Novinář, nenovinář, i my musíme předložit občanku, abychom se dovnitř vůbec dostali. Pro bezpečnost se tady dělá maximum.

Hurá do newsroomu!

Takhle jsem si vždycky představoval, že úřadoval král Artuš se svou družinou. Pravda, stůl v newsroomu není ideálně kulatý, ale zato u něj sedí všichni, kdo do večerních Událostí mají co mluvit.

Reportéři sem nosí jednotlivé příspěvky, které vedoucí vydání zařazuje do programu. Připravují se texty pro moderátory zpráv, další doplňují jednotlivá studia štítky, jimž se občas říká náprsenky. To je ta jmenovka, na níž se dozvíte, že pan Řezník je odborníkem na koninu v hovězím mase.

Nejpodivněji vypadají moderátorky. S očima zabořenýma do monitoru hýbají expresním tempem rty. Čtou si připravený text, aby ho dostaly, jak se tady říká, přímo do pusy.

Není nic horšího, než když moderátorka vidí poprvé text až na čtecím zařízení ve vysílacím studiu. Sem tam se některá z nich zvedne a zamíří k tréninkové dotykové obrazovce. Má možnost si donekonečna zkoušet, co se stane, když ťukne prstem.

Mimochodem na první poradu se všichni sejdou už ve dvě odpoledne. Řeší se tu i tzv. „předávky“ čili věty, které si na začátku Událostí vymění „rosnička“ s moderátorem zpráv a na konci moderátoři se sporťáky. Prý je to kolikrát docela legrace.

Události 6

Takto vypadá čtecí zařízení.

foto:
Události 2

Poslední zkouška Anety Savarové.

foto:

Zakázaný výtah

Do začátku vysílání je něco přes hodinu, když společně opouštíme newsroom a výtahem míříme do třetího podzemního podlaží. I když společně není přesné. Moderátoři zpráv a další klíčové postavy vysílání mají v den vysílání jízdu výtahem přísně zakázanou.

Co kdyby se někde zasekli?! A tak musí tři dámy a jeden pán běhat pěkně po svých. Dolů už ale dorazí v pracovním oblečení. Kostýmky, šaty, případně obleky tvoří sety, které se obměňují i podle toho, jaké „tam venku“ je právě počasí. S příchodem tepla vypadají moderátoři hned letněji. Slavnostní garderoba na ně čeká třeba o Vánocích.

V podzemí je, i přes neustále puštěnou klimatizaci, nedýchatelno. Studio, odkud se vysílají Události, je natřené zelenou barvou, aby působilo virtuálně.

Místo, do kterého ukazuje Aneta Savarová, dostalo od místních název „bažina“. I proto, že to, co se v bažině objeví, moderátorka nevidí. Ale to už se blíží sedmá a musíme jít pryč. Události musí začít na vteřinu přesně.

Události 4

V režii je tma (a hrozné horko).

foto:
Události 5

Ve střižně je pořád rušno.

foto: