Sezona výletů je v plném proudu, tady jsou nejlepší na tento víkend

Zábava 17. května 2013

Volné dny můžete věnovat gastronomickým hodům, nebo se naopak sportovně povyrazit. Začíná totiž sezona chřestu, hradů, zámků a cyklistických akcí.

Ivančice jedí chřest

Protože ho jedly po stovky let. Letos to bude bohužel chřest ze Slovenska, protože vlastního je tady málo, ale už se blízká na lepší časy, protože se už zase nový seje. Věděli jste vůbec, že se tady chřest pěstoval? No a jaký!

Dokonce si na něm pochutnávala i velká dietářka císařovna Sissi. Dokládá to dopis, který nechala poslat roku 1877 ivančickému lékárníkovi Worrellovi – ten totiž nechal císařovně poslat chřest z vlastní zahrádky.

„Její veličenstvo císařovna a královna mně ráčila uložit, abych vám tlumočil nejmilostivější dík Jejího Veličenstva za zaslaný výborný chřest sklizený z vaší vlastní kultury,“ napsal mu osobní sekretář císařovny.

Proto se taky na letošních slavnostech objeví Sissi osobně, tedy samozřejmě její herecká představitelka, která přijede speciálním parním vlakem. Chřestová jídla bude připravovat osm restaurací. Na neděli přijala pozvání kuchařka Hanka Michopulu, a ke chřestu se bude pít víno od patnácti moravských vinařů.

Kdy a kde: sobota i neděle, Ivančice, www.slavnostichrestu.cz

Tady máte jeden skvělý chřestový recept z loňského ročníku:

Velké Karlovice zas jdou padesátku

Máte dobré boty? Tak se nechte pozvat na tradiční pochod Letní karlovská padesátka aneb Pohodově za valašským frgálem. Taky byste měla mít dobré nohy, ale jestli si netroufáte na padesátku, dejte si klidně jenom desítku nebo jinou kratší trasu. Jedna z nich bude i pro malé děti nebo rodiny s kočárky.

Na označených stanovištích budete přidávat razítka na výkaz, který obdržíte na startu. Za plně orazítkovaný výkaz v cíli dostanete diplom a kus pravého valašského frgálu. Trasy jsou koncipovány jako okruh, takže kdykoli během cesty si můžou účastníci výlet prodloužit, nebo naopak zkrátit odbočením do cíle. Start je mezi 7. a 11. hodinou u hotelu Galik. Letos poprvé je možné absolvovat všechny trasy taky s pejsky!

Kdy a kde: sobota, Velké Karlovice, www.valachy.cz

víkend 2

Ve Velkých Karlovicích si můžete dát do těla na velké procházce, nebo si užít jen malou túru. Odměnou bude frgál.

foto:

Beskydy jedou na rozhlednu

Jestli bude zítra pěkně, jede se na kolech na rozhlednu Panorama v Chlebovicích. Start je na hrázi přehrady Olešná u mapy s cyklookruhy od 9 do 11 hodin. Akce je určená pro rodiny s dětmi do patnácti let, a po splnění různých úkolů se budou taky rozdávat ceny. Každé dítě, které dojde či dojede do jedné hodiny odpoledne až na rozhlednu Panorama, se může těšit na vstupenku do Včelařského naučného areálu v Chlebovicích.

Cestou na rozhlednu se můžete setkat také s novým značením a informačními tabulemi, které vám přiblíží historii a současnost rozhledny. Na plošině objevíte nové panoramatické mapy se zaznačenými výhledy na Frýdek-Místek a Beskydy. Hrací karty dostanete přímo zítra na startu.

Kdy a kde: sobota, Olešná, www.beskydy.com

víkend 4

Když bude pěkně, nenechte si ujít výlet na rozhlednu. Můžete vzít i děti, čekají je soutěže o ceny.

foto:

Radotín zkouší nová kola

Jestli kolo ještě nemáte a chtěla byste, nebo jestli máte starou plečku a chtělo by to nové, určitě vzhledem k cenám nevlítnete do prvního obchodu a nekoupíte první, co vám nabídnou. Poradit se s odborníky a taky si nové modely rovnou vyzkoušet můžete o víkendu v Radotíně u Prahy.

Budou tady zdarma celoodpružená kola několika kategorií. K dispozici bude několik desítek kol od značek Trek, Cannondale a Specialized. Můžete zkusit taky pohodovou společnou vyjížďku se závodním týmem, kde budou závodní jezdci připravení pomoci radou týkající se techniky jízdy nebo výběru vhodného vybavení.

Kdy a kde: sobota i neděle, Radotín, https://eshop.kola-radotin.cz/clanky/testovaci-vikendy/

víkend 5

Jestli si potřebujete koupit kolo, potřebujete k tomu dobou radu. Ta se vám určitě naskytne v Radotíně.

foto:

Březnice vzpomíná na císaře

V osobním životě neuvěřitelně skromný člověk, který prý měl míň šatů než jeho sloužící a denně vstával ve čtyři.. Taky neuvěřitelný pedant, co chtěl mít na všechno lejstro a všude minutové rozpisy.

Takový prý byl František Josef I., císař rakouský, král český a uherský, markrabě moravský. Jestli vás zajímá víc než šedesát let jeho panování, zajeďte se sem podívat na výstavu dobových tiskovin, obrazů, pohlednic a různého nábytku. Krom toho je zámek Březnice hezký, i kdyby výstavy nebylo.

Kdy a kde: sobota i neděle, Březnice, www.zamek-breznice.cz

víkend 1

Na zámku v Březnici se bude vzpomínat na panování šedesát let sloužícího císaře.

foto:

Tip navíc na středu: velký kočárkový sraz

Jestli máte v rodině člena, který se ještě vozí kočárkem, můžete se připojit k velkému happeningu „S kočárkem Prahou“, který upozorňuje na problémy, které přináší pohyb městem s tímto dopravním prostředkem. Loni přijelo 1120 kočárků!

Akce se bude konat za každého počasí a uvidíte tady zároveň hodně novinek pro maminky s dětmi. Dopravní podnik prý nasadí v den happeningu směrem na trase vedoucí do Podolí nízkopodlažní tramvaje, aby maminkám s kočárky ulehčil přepravu. Dorazit by měly také celebrity s dětmi, třeba Gábina Partyšová, Olga Menzelová nebo Hanka Kynychová.

Kdy a kde: středa, od 14 do 18 hodin, Praha - Žluté lázně, www.babyweb.cz

víkend 3

Přijdete ve středu se svým kočárkem podpořit kočárkový happening do Žlutých lázní?

foto: