Král růžového říká: Ten Karel věděl, co k nám přivézt

Zábava 21. května 2013

Karlem je samozřejmě míněn král Karel IV., a král růžového je vinař Jiří Hort. Přes staletí tak děkuje karlštejnskému vladaři za to, že „přivez révu z Burgund sem.“ A to Pinot Noir.

Pinot Noir je stará francouzská odrůda, skutečně z Burgundska. Asi ji tady pěstovali už Římané, a postupně se dostala do Porýní a k Bodamskému jezeru. Tam ji nechal převézt jiný Karel – ten Veliký. Taky je zajímavé, že Pinot Noir je jedna za tří odrůd povolených k výrobě šampaňského.

K nám ji opravdu dal přivézt Karel IV., a říká se, že první sazenice věnoval majitelům viničních hor v Mělníce za pomoc v boji proti lapkům. Jeden z mělnických měšťanů pak povolal vinaře i s rodinami z Burgundska, aby zavedli pěstování odrůdy v Mělníku tak, jak se pěstovala u nich doma. Na jedné z mělnických vinic byl do kamene opěrné terasy vytesán nápis Chambertin 1348, tedy letopočet a místo, odkud byla réva do Čech dovezena.

Nejlepší bude od srpna

„Král Karel věděl dobře, čemu se tady bude dařit,“ pochvaluje si Jiří Hort (www.vinohort.cz) tuhle odrůdu, z níž se navíc dá udělat dobrý sekt, klaret, rosé i mošt. Z ročníku 2012 taky připravil právě růžové: „U něj je mezi jinými růžovými nejlépe poznat původní odrůda hroznů. Nejlepší chuť bude mít tak od poloviny srpna,“ slibuje.

Má to nějakou nevýhodu?

Růžové víno nebo rosé je víno barvou od oranžových odstínů (lososová, meruňková, koroptví oko) až po růžové nebo růžovo-fialové odstíny. Pravé rosé se vyrábí z modrých hroznů metodou krátkého nakvášení rmutu nebo bez nakvášení. Vinařský zákon nevylučuje také technologie, které používají v různých fázích výroby surovinu určenou pro výrobu bílého vína.

Jeho Pinot Noir, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, rosé 2012, suché, jak zní jeho oficiální označení, voní i chutná po lesních jahodách a medu. Hodí se k rybám a lehkým dezertům, ale můžete si ho i uložit nejméně na dva roky do vinotéky (stojí 236 korun).

Kdybyste měli štěstí, možná ještě seženete růžový Merlot Hort 2012, ale asi už nebude. „Loni se ho totiž urodilo strašně málo,“ lituje vinař, který má tuhle odrůdu osobně taky rád, a tak si vyrobených 470 lahví asi dobře schová.

růžové 1

Z "růžovek" si můžete od Horta vybrat Pinot Noir...

foto:
růžové 2

... a Zweigeltrebe.

foto:

Pití pro letní odpoledne

Nejoblíbenější odrůdou rosé je ale u nás zřejmě Zweigeltrebe, která chutná po jahodách a třešních, ale taky po krémovém jogurtu. Asi budete mít pocit, že jíte dezert, když si ho budete vychutnávat, hodí se taky báječně k letním jídlům, jako jsou zeleninové saláty nebo mořské plody. Takže když budete zvát na večeři zároveň milovníky sladkých a suchých vín, můžete zvolit tohle rosé, protože uspokojí oboje (218 korun).

Z růžových můžete mít ještě taky Svatovavřinecké nebo slavnou Francesku – zní sice italsky, ale je to taky moravský Hort, samozřejmě původně odrůda Frankovka, konkrétně obec Velké Bílovice, trať Přední hora. Ta je velmi světlounká a lehounká, s chutí třešní, ideální pro horké letní odpoledne na zahradě – tedy pokud letos někdy horké letní odpoledne nastane (218 korun).

Hosté Karla IV. si víno užívat uměli, aspoň podle ztvárnění v úžasné komedii Noc na Karlštejně: