Tutoriál aneb naučte se všechno. Z videa na netu!

Zábava 27. května 2013

Určitě už jste se někdy vztekali nad nějakým návodem. Ať k sestavení skříně, naladění set-top boxu, nebo nastavení mobilu. A některé věci snad ani v písemné podobě popsat nejdou. Zřejmě i proto stále víc roste obdoba tzv. tutoriálů – názorných návodů, ukazujících celý postup.

Původně byl jejich revír čistě v oblasti počítačů – nainstalovali jste si nějaký program či hru, a když jste spustili právě tutoriál, začala ukázka vysvětlující podrobně krok za krokem na videu či obrázcích s doprovodným komentářem, co máte dělat.

Většinou se jednalo o ukázku nejdůležitějších částí programu, tedy ne o kompletní návod.

V mnohých firmách stejně řešili například instrukce pro zaměstnance, jak zacházet s podnikovými programy.

Vytvořit jednoduchý tutoriál totiž není zas tak složité – stačí mít software schopný zaznamenat dění na monitoru, k záznamu doplnit mluvený či psaný komentář a základní návod je hotový.

Miliony návodů

Kde není k dispozici možnost záznamu na video, stačí správný postup nafotit, snímky okomentovat a jakýsi „fototutoriál“ je hotový. Tak se z počítačového prostředí začal rychle šířit i do jiných oblastí.

V současné době existují videonávody snad na všechno – uvaření pokrmu, zavázání kravaty, složení origami… A s rozvojem internetu jsou i snadno dostupné. Když na www.youtube.com zadáte výraz „tutoriál“, vyskočí vám přes 70 milionů výsledků!

Jednoznačně vítězí účesy a zejména líčení. Desítky milionů videí od dětských přeměn do Barbie přes správné líčení na nejrůznější příležitosti po zakrývání různých nedokonalostí či líčení pro starší generace.

Z původně mužské oblasti počítačového programování se tak tutoriály staly doménou žen a krásy.

tutorial 1

Na YouTube jsou tutoriály hlavně o líčení. Vyzkoušejte třeba něco neobvyklého.

zdroj: www.thinkstock.cz

Natočte se

Nejlepší ženy v tomto oboru už zdaleka na YouTube neumisťují jen videa, ale v podstatě rozjely širokou poradenskou službu a i si slušně přivydělávají.

To ale opravdu jen ty nejlepší. Ono totiž nestačí dát doma kameru na stativ, sednout před ni a natočit, jak se líčíte do divadla.

Musíte mít vše připravené, aby výsledný dojem nepůsobil v konkurenci ostatních příliš amatérsky (což je, bohužel, hodně častý případ). Výhodou je, že při ukázce jakéhokoli líčení můžete mluvený komentář připojit k videu dodatečně.

Takže až se na některé tutoriály podíváte, můžete se rozhodnout, jestli si jen rozšíříte své zušlechťovací obzory, nebo dokonce nějakým návodem i sami přispějete. 

21/2013 2

Co si o tutoriálech na webu myslí naše celebrity? Vyhledávají je, řídí se jimi, nebo na ně prostě kašlou? Přečtěte si v nové Vlastě 21/2013 s Ivou Pazderkovou na obálce.