Císařský průvod, Čapek, nebo letecké umění? O víkendu nebudete vědět, co dřív

Zábava 31. května 2013

Ještě sice nezačaly prázdniny, ale výběr toho, co můžete absolvovat sama nebo s rodinou, je opravdu velký. Stačí jen vědět, na co máte náladu.

Karlštejn čeká krále

Už od pátku večer se můžete zúčastnit velkolepého průvodu císaře Karla s manželkou a družinou na jejich hrad. V rolích císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se letos představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková. Jejich cesta povede večer ulicemi historického centra Prahy na Karlovo náměstí, a v sobotu v deset ráno se vyrazí z Chuchle přes Radotín do Dobřichovic. Odtud se půjde v neděli ráno až na Karlštejn.

Průvodu se každoročně účastní na tři sta dobrovolníků v dobových kostýmech. Přidat se může úplně každý, s kostýmem, nebo bez! Na louce pod Karlštejnem je v neděli připraven celodenní program. Královský průvod je inspirován středověkou tradicí.

Císař Karel IV. totiž nechával vždy týden po Velikonocích vystavovat korunovační klenoty a další svátostiny v kapli Božího těla na dnešním Karlově náměstí. Poté byly klenoty navráceny zpět na Karlštejn, kde byly po zbytek roku uloženy v kapli sv. Kříže. A právě návrat klenotů na nejslavnější český hrad je námětem této historické akce.

Kdy a kde: sobota i neděle, střední Čechy, https://www.kralovskypruvod.eu/

Víkend 2

Císař Karel s manželkou a průvodem se slavnostně přesunou z Prahy na Karlštejn. Vydejte se s nimi.

foto:

Pardubice létají vzduchem

Teda snad ne město, snad tam zas nevybouchne továrna na třaskaviny. Ale koná se slavná aviatická pouť, kde uvidíte spoustu věcí. Organizátoři jsou pyšní třeba na čtyřmotorový americký bombardér Boeing B-17G Flying Fortress, což je prý jediný létající exemplář v Evropě.

Budou tady taky historická vojenská vozidla nebo velké setkání vozidel hasičských. Kromě toho tady budou taky třeba vyhlídkové lety, koncert Čechomoru nebo akrobatická letecká čísla. Jestli máte v rodině jakékoli chlapy, tady je zabavíte na dlouho.

Kdy a kde: sobota i neděle, Pardubice, www.aviatickapout.cz

Víkend 3

Do Pardubic můžete vytáhnout muže všech generací. Oko jim zaslzí nad leteckými veterány i moderními stroji.

foto:

Velké Podlužice nalévají víno

Druhý letošní Festival otevřených sklepů otvírá novou společnou vinařskou velkoobec „Velké Podlužice“, a to konkrétně akcemi v Moravské Nové Vsi, Prušánkách, Hruškách a Poddvorově. Místní vinaři vás chtějí pozvat k sobě do sklípků, a tak si s nadsázkou vymysleli právě Velké Podlužice. Bude jich tady celkem čtyřiatřicet, a to hlavně malí a střední.

Třeba ve sklepní vesničce Nechory, čítající na tři stovky sklepů, bude mít otevřeno dvanáct místních vinařů. Ochutnávku speciálních vín nabídne v Moravské Nové Vsi Lubomír Glos, mimo jiné také otec odrůdy Cabernet Moravia. Cimbálovka bude vyhrávat během odpoledne ve sklepní uličce Výmol nebo taky v Hruškách.

Kdy a kde: sobota i neděle, Podluží, www.otevrenesklepy.cz

Víkend 4

Vinaři v Podluží vás chtějí pozvat a trochu opít. Počet skleniček si musíte hlídat sama.

foto:

Praha volí Miss Dance

A vy se můžete přijít podívat do obchodního centra Chodov. Můžou se zúčastnit všechny tanečnice konzervatoří, tanečních skupin a tanečních škol, ale taky amatérky se všemi tanečními styly, ať už je to latina, street, orient, step, balet, moderna, nebo třeba Tanečnice z Lúčnice.

O zábavu se postará taky porota, kde zasedne bývalý tanečník Richard „Geňa“ Genzer, odborník na ženskou krásu, režisér Filip Renč nebo třeba Leona Machálková. Vítězka získá kromě pobytu v New Yorku taky permanentky do nejlepších tanečních studií světa. Podívejte se na videu, jak to tam vypadá.

Kdy a kde: sobota a neděle, Praha, www.missdance.eu

Opočno ukazuje Čapka (Josefa)

To je ten, co byl spíš malíř. V Opočně na zámku můžete poprvé v Česku vidět třeba jeho oboustranný obraz Kontemplace (Dívka v hnědém šálu) z roku 1915 nebo jeho nejdražší obraz Děvče v růžových šatech.

Výstava pod souhrnným názvem Podoby ukazuje na šedesát jeho pláten, akvarelů, kreseb a grafik z období zhruba v letech 1913 až 1920. Děvče v růžových šatech bylo před šesti lety prodáno za dvanáct miliónů korun, což byl tehdy rekord na tuzemském trhu.

Kdy a kde: sobota i neděle, Opočno, www.zamek-opocno.cz

Víkend 1

Do Opočna zamiřte na výstavu méně slavného bratra Čapka a jeho nejdražší díla.

foto: