Krásně francouzská Angličanka Kristin Scott Thomas

Zábava 16. června 2013

Křehká kráska se stopou smutku v očích si musela životní pohodu vybojovat.

Když v pěti letech přijdete o tátu, určitě není snadné se s tím vyrovnat. Byl pilotem britského Královského letectva a zahynul při letecké havárii. Maminka pak přivedla Kristin otčíma, dalšího pilota.

A nebudete tomu věřit, blesk uhodil dvakrát do jednoho místa. Po šesti letech klidného rodinného života se i táta dvě zabil v letadle. A nebyla to poslední zkouška, kterou si osud pro Kristin připravil.

Na útěku

Kristin chtěla kráčet ve stopách své matky, která studovala divadelní vědu. Ovšem nijak zvlášť ji to nechytlo. Místo toho, aby jednou o umění přednášela, rozhodla se, že bude hrát. Tvář s výraznými lícními kostmi a uhrančivě modré oči každého zaujaly, až na učitele herectví. „Herečka z tebe nebude!“ prohlásil.

Najednou jí bylo v rodné Anglii úzko a rozhodla se odjet na dva týdny do Francie. Zamilovala si tamější svobodu a jednoho přitažlivého domorodce, našla si práci jako au-pair. Po letech upřímně prohlásila: „Jsem víc Francouzka než Angličanka.“ Angličtí fanoušci jí to naštěstí odpustili.

Kristin Scott Thomas 12

Právě teď: Pokud máte chuť na drsný krimi příběh, které jsou právě v kurzu, film Jen Bůh odpouští nezklame. Kulisa drogového podsvětí v Bangkoku, bratr mstí smrt bratra pod dohledem neústupné matky.

foto:

Silná trojice

Ve Francii se Kristin cítila tak skvěle, že si znovu troufla vydat se za svým snem. Na pařížské umělecké škole ji nikdo neponižoval, dotáhla to až k promoci. A v pětadvaceti letech konečně mohla začít hrát. Dostala pár příležitostí v divadle i v televizi. Pak přišla zajímavá výzva.

Role v erotickém snímku mohla její kariéru rozjet, ale také zabrzdit. Na nabídku kontroverzního režiséra Romana Polanského nakonec kývla a vyplatilo se, Hořký měsíc dnes patří mezi kultovní filmy. Hrála po boku Hugha Granta, stejně jako v dalším velmi úspěšném filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb.

Ovšem když vyslovíte Kristinino jméno, určitě se vám vynoří film Anglický pacient. Role osudově zamilované aristokratky jí sedla a přinesla dokonce nominaci na Oscara. Film je pořádně romantický a pořádně dlouhý (162 minut!), ale donutí k slzám i jinak dost otrlé diváky. Tedy spíš divačky, na chlapy prý moc nefunguje.

Uklouznout může i dáma

Když se Kristin provdala za seriózního francouzského lékaře Françoise Olivennese, asi v něm hledala i kus otcovské opory, o kterou tak tragicky dvakrát přišla. „On je moje skála,“ svěřila se novinářům, když na veřejnost prosákly drby o jejích psychických problémech. Povila tři děti, dostávala menší role, víc se mohla předvést až s Robertem Redfordem v Zaříkávači koní nebo ve stylovém Gosford Parku.

Souběžně hrála v divadle v londýnském West Endu a tam se to stalo. Románek. Se zajíčkem. O čtrnáct let mladším hercem Tobiasem Menziesem. Dlouho to netrvalo, ale neututlalo se to. Následoval rozvod a ve 47 letech byla Kristin znovu „single“. Ale osaměle se necítila: „Když máte děti, nemůžete být sami. Ale cítím se víc nezávislá. Teď můžu být takovou matkou, jakou chci být, ženou i herečkou podle svých představ.“

Přátelé po čase seznámili Kristin s irským režisérem Stevem Barronem. Nedávno bulvár napsal, že se tajně zasnoubili, pak dokonce o svatbě ve velmi úzkém kruhu rodiny. Kristin to nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Kristin Scott Thomas 1

Podoba není náhodná: s dcerou Hannah a matkou Deborah

foto:
Kristin Scott Thomas 9

Manželství s Françoisem trvalo 18 let.

foto: