O víkendu se můžete propadnout v čase nebo si užít hudbu, záleží jen na vás

Zábava 21. června 2013

Ještě že už máme velkou vodu za sebou, tedy aspoň většina z nás, a můžeme myslet na příjemné věci. Léto je konečně tady a s ním i letní akce.

Malá Skála pořádá festival

Nový, jednodenní, rodinný, multižánrový. Začíná se ve dvě odpoledne, na programu bude Richard Müller, Jaroslav Uhlíř, Anna K, Walda Gang, Pískomil se vrací, Rybičky 48… Už chápete, co jsme mysleli slovem „multižánrový“?

Vybrat by si měl skutečně každý, a protože je festival zamýšlený jako rodinný, tak tady bude program i pro děti, malování na obličej, skákací hrad, rychlostní modely autíček, pro celé rodiny neckyáda na Jizeře, čtyřkolky či lukostřelba.

Kdy a kde: sobota, Malá Skála, www.maloskalskanoc.cz

víkend 3

Na festival Malá Skála dorazí i slovenská hudební hvězda Richard Müller.

foto:

Kutná Hora žije v gotice

Už po dvaadvacáté se koná slavnost Královské stříbření v prostorách parků pod Vlašským dvorem. Připomínat se budou slavné, šest set let staré tradice královského horního města. Osnovu tvoří příběh návštěvy krále Václava IV. v Kutné Hoře a program jeho pobytu v tomto městě, tedy slavnostní příjezd, ceremoniel vítání, zábava, ale i náplň práce českého panovníka v jeho oblíbeném horním městě.

Duchovní atmosféru dotváří nedělní slavnostní „stříbrná mše“ v chrámu sv. Panny Barbory. Slavnost se odehrává jako neopakovatelná premiéra velkého pouličního divadla, v němž přebírají své role vedle profesionálních umělců i desítky amatérských dobrovolníků. Také vy si můžete obléknout historický kostým a zahrát si roli kutnohorských měšťanů či šlechticů.

Kdy a kde: sobota i neděle, Kutná Hora, www.stribreni.cz

víkend 2

Kutná Hora ožije gotickými slavnostmi, můžete se taky převléct do kostýmu.

foto:

Český Krumlov přivolá pány z Růže

Jestli se vám nechce do Kutné Hory, minulost můžete zažít i v Krumlově. Tady se pro změnu konají tradiční Slavnosti pětilisté růže.

V renesančním duchu, probuzeném halasem rytířských turnajů, historických řemeslných trhů a středověké hudby, se odehraje i vrchol slavností - velkolepý historický kostýmovaný průvod, v němž nechybí rytíři na koních a především slavné osobnosti, spjaté s dávnou historií města. Tradice současných slavností vychází ještě z doby c. k. mocnářství.

Kdy a kde: sobota i neděle, Český Krumlov, www.ckrumlov.cz

víkend 4

Do Českého Krumlova se přijeďte podívat na oslavy v duchu erbů plných růží.

foto:

Lužná jezdí na páru

Koná se tady totiž velké mezinárodní setkání parních lokomotiv, které pamatují ještě rakousko-uherskou monarchii. Jedinečné stroje tak přijedou i z Rakouska, Polska a Slovinska. Akce se koná v našem největším železničním muzeu a vláčky jsou samozřejmě určeny k ježdění, jízdní řád i cenu jízdenek najdete na uvedené webové stránce, jízdenky se prodávají přímo u průvodčích. Jak to asi bude vypadat, uvidíte na videu z podobné akce:

Kdy a kde: sobota i neděle, Lužná u Rakovníka, www.cd.cz

Praha bude znít hudbou

200 hudebních projektů z 21 zemí, 10 scén na 4 ostrovech (Slovanský, Dětský, Střelecký, Kampa), 1 pontonový ostrov a několik vedlejších hudebních a nehudebních scén na Janáčkově nábřeží, Mostě Legií, na Kampě a dalších místech, 27 klubů a 2 afterparty - to bude letošní festival United Islands. Ještě že už klesla povodňová voda, festival má být oslavou světové hudby a zvláště afrických rytmů.

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha, https://unitedislands.cz/

víkend 1

V Praze bude kolem Vltavy místo šplouchání slyšet muzika.

foto: