Máte plné zuby české politiky? Utečte na konec prázdnin do italských Dolomit

Zábava 18. srpna 2013

Jestli vás Česko rozčiluje, stihnete ještě na chvíli vypadnout, než dětem skončí prázdniny. Máme tipy na sever Itálie, kde bude zaručeně hezky.

V srpnu se tady ještě sbírají brusinky a borůvky a už zrají raná jablka. Jezera jsou teplá na koupání a louky voní horskými bylinkami. Vůbec nejteplejší alpské jezero najdete právě v Jižním Tyrolsku.

Je to Kaltern/Caldaro (to první slovo je německy, druhé italsky) a kromě příjemného koupání nabízí také lanové centrum, vhodné i pro děti. Je tu dvanáct cest různé obtížnosti a jízda dolů po čtyřiadvaceti skluzavkách nebo v zavěšení na laně (www.kaltern.com).

Na túru po čarodějnicích

Vydejte se s dětmi taky na túru, například po čarodějnické stezce „Hexenquellen“ v Seiser Almu/Alpe di Siusi. Ta začíná a končí ve vesničce Tirler in Saltria, měří dva kilometry, chodí se po ní naboso a její absolvování vám zabere 1,5 hodiny. Děti tady poznávají přírodu všemi smysly a na mnoha zastávkách je informačními tabulemi provází čarodějnice Curandina se svou moudrou sovou Emmou. Dojít se dá až k sirným léčivým pramenům.

Osm kilometrů dlouhou soutěsku Bletterbach, kterou najdete na seznamu UNESCO, často nazývají jihotyrolským Grand Canyonem. Vstoupit do ní můžete z horské vesnice Aldein/Aldino jižně od Bolzana/Bozenu. S dětmi se můžete vydat na zdejší Geo stezku proti proudu času do historie naší planety, po stopách dinosaurů a nejrůznějších zkamenělin. Pravidelně tu pořádají i prohlídky o místních tradicích a zvycích (www.bletterbach.info).

tyrolsko 3
tyrolsko 4

Pro sportovní rodiny

Máte doma malé cyklisty? Vydejte se na některou z méně náročných cyklostezek. Jedna z nich se jmenuje Pustertal/Val Pusteria. Začíná v Mühlbachu/ Rio di Pusteria a končí v Innichenu/San Candido. Je dlouhá 61 kilometrů a překonává 400metrové převýšení. Rodinám s dětmi lze doporučit i stezku Etschradweg vedoucí údolím Etschtal/Val d'Adige. Ta nadchne nejenom děti, ale i rodiče – gurmety. Začíná u jezera Reschen/Resia a míří do Merana (to je 115 kilometrů), odkud pokračuje do Bolzana.

Také Eisacktalskou cyklostezku zvládnou rodiny s dětmi. Vede z průsmyku Brenner/Brennero do Bolzana a protíná Brixen/Bressanone, kde můžete v rámci prázdninové výuky navštívit exilový dům K. H. Borovského.

Děti mezi pěti a dvanácti lety mohou vyrazit na rafty. Rafting Club Activ pro ně organizuje na řece Rienz/Rienza v údolí Pustertal dvanáctikilometrový splav. Kratší, sedmikilometrová varianta, nabízí sjet řeku Ahr/Aurino. Akce se konají každý den, lodě startují v Franzensfeste nebo v Sand in Taufers/Campo Tures (www.rafting-club-activ.com).

tyrolsko 1
tyrolsko 2

Jak si vybrat bydlení

  • Podle toho, kolik vás jede a kolik vám je. Když máte malinké děti, zkuste specializované hotely (www.familienhotels.com). Dovolená na statcích Red Rooster zase nabízí třeba podívanou na to, jak se dojí kráva nebo jak se vaří marmeláda (www.redrooster.it).
  • Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na webových stránkách: www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko