Jamie Oliver radí: Svůj kulinářský úspěch si vždycky "vyblejskněte"

Zábava 26. srpna 2013

Jídlo má jednu nevýhodu - i když je esteticky krásné, nemá dlouhého trvání a po hodinách námahy se můžete kochat (eventuálně chlubit kámoškám) leda tak plným žaludkem. A nebo si můžete své kulinářské skvosty vyfotit. Ale pozor, i kulinářská fotografie má svá pravidla.

Základem je rychlost. Podle Jamieho slov „máte na nejlepší snímek jen 45 sekund… pánem situace je jídlo samotné,“ a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy – vlhké těstoviny, křehké mušle a lehce vroucí rajčata...

Nechte prst na spoušti, zachyťte celé divadlo kolem vaření jídla, a vyprávějte tak příběh, při jehož následném shlédnutí se budou vaše chuťové pohárky jen třást.

Všechno je krásné

Při použití všestranného univerzálního fotoaparátu s širokým rozsahem zoomu a mnoha možnostmi nastavení snímání lze pořídit detail mušle a potom oddálit zoom a zachytit stočené špagety pod ní bez výměny objektivu. Kromě toho zbytečná komplikovanost ovládání fotoaparátu může ohrozit čerstvý vzhled fotografovaného jídla.

U každého snímku Jamie požaduje, aby fotograf zachytil, jak jídlo padá na talíř. Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, včetně nepořádku, který vzniká při krájení, sekání, strouhání a dělení ingrediencí při fotografování nebo filmování. Nastavením delšího času závěrky lze například zachytit moment rozmáčknutí stroužku česneku hranou nože nebo rozklepnutí vajíčka na pánev.

Kreativita oživí trend

Nástup nových trendů, jako jsou „chlapská jídla“, která podporují lidi v tom, aby zůstali doma a vytvořili vlastní interpretaci klasických rychlých jídel, jako jsou miniburgery, kebab nebo vydatné sendviče, ukazuje, že lidé jsou v kuchyni stále kreativnější.

Každá přísada má svou osobnost a tu je třeba na fotografii nechat vyniknout: z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané, a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, s kterými se vařilo. Pokrm je sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a na vaší fotografii.

fotografování jídla 1

Fotit jídlo není jen tak!

zdroj: www.thinkstock.cz

V zákulisí

Pozadí správné barvy dokáže umocnit jednorozměrný snímek jídla. Jamie a David doporučují použít neutrální barvy, jako jsou přírodní dřevo nebo matná ocel, aby vynikla struktura potravin.

David s sebou nosívá výběr barvených dřevěných desek a bavlněných látek, aby kdykoli mohl jídla nafotit v různých barevných kombinacích.

Nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla

  1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.
  2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
  3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.
  4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!
  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.
  6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.
  7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.
  8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.
  9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
  10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací!