Konec prázdnin není konec světa, užijte si parádní víkend

Zábava 30. srpna 2013

Ať už máte děti, co truchlí po létě, nebo si budete užívat sama, vyberte si třeba některou z těchto akcí.

Čejkovice voní bylinkami

Už tradiční Čejkovické bylinkové slavnosti představí tajemství bylinkových čajů a koření, ale navíc letos otevřou zahradu svaté Hildegardy. To je slavná německá abatyše, která kouzla přírodní léčby dobře znala, a v níž se Sonnentor inspiruje.

Můžete se těšit taky na biojarmark, odborné přednášky, ochutnávky, divadlo pro děti, jízdu na ponících nebo debatu s šéfkuchařem.

Kdy a kde: neděle, od 11 hodin, Čejkovice, www.sonnentor.cz

víkend 2

Do Čejkovic se sjedou milovníci zdravého a dobrého vaření a života.

foto:

Brno ukazuje architekturu

Už jen do úterka máte možnost se seznámit s tvorbou světového architekta, který navrhl nové budovy Světového obchodního centra v New Yorku. Jeho projekt se jmenuje Memory Foundations (Základy paměti) a jeho součástí je i Freedom Tower (Věž svobody), která je vysoká 1776 stop, což symbolizuje rok vyhlášení nezávislosti USA, a také památník obětem teroristického útoku na WTC 11. září 2001.

Daniel Libeskind přednášel na mnoha univerzitách po celém světě a je držitelem mnoha ocenění, včetně Hiroshima Art Prize, která je udělovaná umělcům, jejichž dílo podporuje porozumění a mír mezi národy, a do té doby nebyla nikdy udělena architektovi.

Kdy a kde: sobota i neděle, Brno, www.galeriearchitektury.cz

víkend 3

Jen do úterka máte možnost poznat dílo skvělého architekta, který navrhl mimo jiné Muzeum umění v Denveru.

foto:

Přívrat vaří guláš

Tuhle obec najdete u České Třebové a v sobotu podle vůně guláše. Letos se pořádá už třetí ročník Gulášfestu, tedy soutěže o nejchutnější guláš. Jeden z týmů povede dokonce hejtman Pardubického kraje, vařit se bude od deseti hodin přímo na návsi.

Kromě guláše se bude soutěžit taky o nejchutnější skládanou kynutou buchtu, uvidíte výrobu maďarských klobás a vaření polévky „Halászlé“. A taky ochutnáte loňský vítězný maďarský guláš. K tomu bude hrát dobrá muzika.

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, Přívrat

víkend 5

Přijďte ochutnávat guláše a tipnout, který zaujme odbornou porotu.

foto:

Praha plave a tančí

Dětem můžete poslední prázdninový víkend zpříjemnit třeba návštěvou aquaparku, v tom čestlicko-pražském se bude v sobotu od 14 hodin kromě plavání taky soutěžit o dětské dárky.

Ratolesti pak můžete vzít na nákup bačkůrek a sešitů do centra Chodov, protože tady se koná po oba dny od 10 do 18 hodin zábavný ekologický den s vystoupením dětských souborů, tanečních skupin a kouzelníka. Venku bude koloběžková minidráha, skákací hrad a podobně. V neděli se tady pro změnu bude tančit na střeše, protože se koná už 5. ročník zumba maratonu. Přijďte si to zdarma zkusit pod vedením zkušených instruktorů.

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha, www.aquapalace.cz, www.centrumchodov.cz

víkend 1

V Praze můžete děti před koncem prázdnin potěšit soutěžemi v aquaparku.

foto:

Rožnov mluví gruzínsky

Ve Valašském muzeu v přírodě tentokrát nepotkáte Valachy, leda jako diváky. Program se jmenuje „Z druhé strany Radhoště“ a začne ve 14 hodin v Dřevěném městečku. V komorním amfiteátru vystoupí dva soubory z Gruzie a taky z Indonésie!

Gruzínský národní soubor Kolkha II vás okouzlí velkolepými kostýmy, polyfonními zpěvy a bohatými hlasy zpěváků. A Indonésané jsou víc než exotičtí, v Dřevěném městečku se budou skvěle vyjímat.

Kdy a kde: neděle, Rožnov pod Radhoštěm, www.vmp.cz

víkend 4

Ve valašské vesničce výjimečně najdete Gruzínce a Indonésany.

foto: