Jestlipak víte, kde teď bydlí včelka Mája? No přece ve městě!

Zábava 18. září 2013

Taky myslíte, že úly musí stát na rozkvetlé louce nebo na lesním paloučku? Chyba lávky. Stejně jako lidé se i včely přestěhovaly do měst a chovat je na střeše je velký trend.

Když v Praze dojedete metrem nebo autem do nákupního centra na Chodově, máte kolem sebe samé moderní betonové domy. O kytku tam člověk nezavadí.

V několika patrech obchodů a restaurací si musíte klepat na čelo: tady a včelka Mája? Kam by asi tak létala pro pylové koláčky a květinkovou šťávu? Když se ale výtahem vyvezete na střechu, fakt tam tři úly jsou. A včely z nich vylétávají ostošest. Jsou tam od loňska a včel je v nich dvě stě tisíc.

Letos už bylo medobraní a přítomní včelaři vysvětlili, že s tím nedostatkem rostlin to není pravda – ze střechy totiž vidíte v doletové vzdálenosti Kunratický les. Loni daly místní včely asi dvě stě kilo medu, a to jim včelaři polovinu nechali a zbytek doplnili cukrovým roztokem.

Rozbor medu říká, že je velmi kvalitní, má v sobě málo vody, je nádherné zlatavé barvy a dobře chutná. To, že kolem nákupního centra vede dálnice, se prý opravdu do medu nepromítne.

Včely to nestresuje, do lesa si doletí a případné škodliviny dokážou odstranit. O to, aby prospívaly, se starají členové kroužku Vyšehradští včelaříci. A tím se stali součástí světového trendu.

včely 2

Včelí úl na střeše nákupního centra Chodov.

foto:

Slovo odborníka

  • Každý Čech sní podle ministerstva zemědělství ročně 0,7 kg medu. Spotřeba stoupá, ale klesá počet včelstev. Je jich u nás bohužel o třetinu méně než před patnácti lety. Český svaz včelařů má více než 46 tisíc členů, kteří chovají zhruba půl milionu včelstev. Pokud chcete začít včelařit, určitě vám poradí na www.vcelarstvi.cz.

Královské londýnské

Před dvěma lety kupříkladu začal velkou kampaň pro stěhování včel do měst londýnský starosta Boris Johnson. Chtěl Londýňany přesvědčit, jak důležité pro jejich existenci včely v roli opylovačů jsou, a proto je potřeba je chovat a také pěstovat rostliny a stromy, které je živí.

Kampaň se jmenovala Capital Bee (Včela z hlavního města) a nabádala, aby lidé kupovali med z místních zdrojů a nepoužívali pesticidy.

Do projektu se zapojilo mimo jiné slavné lahůdkářství Fortnum & Mason, které dodává dobroty i na královský dvůr. Na jeho střeše stojí čtyři speciálně vyrobené dubové úly. Dvě stě tisíc velšských včel žije v luxusních zámcích inspirovaných klasickými architektonickými styly.

Na to, jak se jim daří, se můžete kdykoliv podívat prostřednictvím kamer na webové stránce www.fortnumandmason.com/c-365-fortnums-bees-fortnum-andmason.aspx a také si tam zarezervovat vskutku královský medík. Prohlídky úlů s ochutnávkou medu a šampaňským jsou vyprodány na tři měsíce dopředu.

Bez včel jen čtyři roky

Kromě toho, že Albert Einstein vymyslel teorii relativity, vyjádřil se i ke včelám. Podle jeho propočtů by lidstvo bez nich přežilo jenom čtyři roky. Kromě toho, že vyrábějí med, bez kterého bychom se nakonec obešli, mají totiž zásadní opylovací funkci. Včely opylují 84 % rostlinných druhů na zemi, což v Evropě představuje 76 % celé produkce potravin. Bez včel by rychle zmizelo asi 20 000 rostlinných druhů. Jedna včela za svůj život vyprodukuje asi půlku až tři čtvrtiny lžičky medu, přičemž včely dělnice se dožívají 30 až 40 dnů, polovinu života zasvětí práci, druhou polovinu sbírání nektaru a pylu.

včely 3

Jak říká Einstein, bez včel bychom byli "nahraní"...

foto:

Zdravější než venkovanky

Včely jsou vybaveny velmi silným instinktem pro hledání pylu, takže se neztratí ani ve městech mezi domy, pokud tam tedy je aspoň nějaký kousek trávníku a pár stromů.

Hledají ho na zahrádkách, v parcích, v botanických zahradách, v předzahrádkách a na terasách. Včelstva vysílají průzkumnice, aby našly zdroje nektaru. Pomocí řady tanečků potom sdělí ostatním, jak daleko a jakým směrem je naleziště.

Francouzský svaz včelařů si dělal průzkum, jak na tom jsou městské Máji se zdravím, a došel k překvapivému závěru: včely chované ve městech jsou zdravější a produktivnější než ty z venkova! Důvodem by mohlo být to, že ve městě je méně pesticidů, je tam tepleji a více druhů rostlin pro opylení.

Do světového trendu se u nás letos zapojila třeba i českobudějovická radnice. Čtyři včelstva dodal vedoucí oddělení správy veřejné zeleně, ve volném čase včelař, který se o ně také bude na střeše radnice starat.

Už příští rok prý včelky dají až osmdesát kilo medu a ten bude jako vzácný dárek radnice rozdávat při zvláštních příležitostech. A když to všechno dobře půjde, budou se prý včelky stěhovat na další střechy domů, které jsou v majetku města.