Roztočte to s knihami!

Zábava 19. září 2013

Je to už skoro deset let, kdy se Českem rozběhla nová „hra“. I po takové době je ale pořád populární a objevuje ji stále více lidí. Nazývá se Knihotoč.

Jak samotný název napovídá, točí se v ní knihy. Ne ovšem nějak nad hlavou, ale pěkně mezi zájemci o přečtení.

Princip je prostý – knihu, kterou už máte přečtenou a jste rozhodnuti ji „obětovat“ ve prospěch ostatních a nehodláte ji zařadit do své knihovny, označíte viditelně nálepkou Knihotoč, nahlásíte ji na internetových stránkách www.knihotoc.cz a pustíte ji na vandr. A to nejen po Česku.

S nálepkou na hřbetu

Jak? Prostě ji necháte na nějakém veřejně přístupném místě, třeba v kavárně nebo klidně ve vlaku, autobusu nebo metru. Můžete ji nechat i u některého z partnerů Knihotoče.

Jejich seznam i samotnou nálepku najdete opět na www.knihotoc.cz.

Tam ostatně najdete třeba i seznam kaváren, které s projektem spolupracují, a samozřejmě i seznam všech knih a „knihotočařů“.

knihotoč 2

Jo, tak tenhle "toč" se mi povedl!

zdroj: www.thinkstock.cz

Desatero proti zácpě

  • V Česku měl Knihotoč svou premiéru 16. února 2004 v Praze, rozjely ho Občanské sdružení pro iliteraturu.cz a Francouzský institut, podporu měl u mnoha vydavatelství. Po Praze se přidala Olomouc a následovalo Brno. No a postupně obsadil celou republiku.
  • Mezi podniky, kde se točí knihy, jsou nejčastěji zastoupené knihovny, čajovny a kavárny. Na seznamu partnerských podniků ale najdete i čekárnu u lékaře, kino nebo galerii. Nejčastěji se ale knihy točí ve vlacích.
  • Na Knihotoči je určitě skvělé, že kniha, kterou dočtete a nemíníte ji ponechat ve své knihovně, neskončí někde mezi odpadky, ale dostane se mezi spoustu dalších lidí. Je zajímavé sledovat, kde všude vaše kniha, kterou jste do Knihotoče pustili, putuje, kolika rukama prošla a která města navštívila.

Točte je i na dovolené

Celou „hru“ má pod palcem Občanské sdružení pro literaturu, které se inspirovalo nápadem Američana Rona Hornbakera, „táty“ populárního bookcrossingu (www.bookcrossing.com).

Putování knih se lidem zalíbilo a začalo se rychle šířit. V mnoha zemích už má proto svou domácí variantu.

Díky tomu se stává, že třeba na dovolené narazíte na zajímavou knihu například v angličtině, tak si ji vezmete a po přečtení ji v Česku zase pustíte do oběhu.

Hlídejte knize občanku

A když jsme u toho „tak si ji vezmete“ - jako má svá pravidla samotné vypouštění knih do světa, má je i jejich nalézání.

Když na nějakou „knihotočku“ narazíte a vezmete si ji, najděte ji na www.knihotoc.cz, klikněte na ni a otevře se vám její „osobní karta“.

Zapíšete nález, případně i poznámku a pohroužíte se do čtení. A co uděláte po poslední stránce? No pěkně knihu zavřete, pohladíte ji po hřbetu a pošlete na další pouť. A samozřejmě to nezapomenete napsat do jejího cestovního deníčku na internetu.

Vlasta 38/2013 2

Co si o tomto trendu myslí naše celebrity? Setkaly se už s něčím podobným, nebo je to pro ně úplná novinka? Přečtěte si v nové Vlastě 38/2013 s Ivou Kubelkovou na obálce.