Ethan Hawke, slavný herec, co se ale slávě vyhýbá

Zábava 22. září 2013

Vybral si kariéru, která dělá z lidí hvězdy. On sám však po tom netoužil. Jako herec popularitě neunikl, ale nakládá s ní po svém.

Na ulici v New Yorku, kde žije třicet let, byste si ho asi nevšimli. Kšiltovka naražená do čela, šedá mikina s kapucí a obnošené manšestráky. Nesnaží se tím maskovat před fanoušky, prostě má rád pohodlí. Pytlovité kalhoty jsou noční můrou jeho stylistů.

„Určitě se modlí, abych je nenosil mezi lidi,“ směje se Ethan. Občas si ho lidé všimnou, ale jeho proměnlivá tvář mate. „Často si mě s někým pletou, nejvíc se Stephenem Dorffem. Ten musí mít fanoušků! Lidi ho opravdu milujou,“ žertuje o kolegovi, na kterého si možná vzpomenete jako na upíra Deacona Frosta ze slavného snímku Blade.

Dítě lásky

Ethan se narodil z velké studentské lásky, matce bylo pouhých sedmnáct, otci jen o rok víc. Když byly klukovi tři, rodiče se rozešli a pro něj nastal kočovný život.

S mámou putovali po Americe, usadili se až s jejím novým manželem, když Ethanovi bylo deset. Pilně se pustil do učení a šlo mu to, jenže brzy ho jako magnet přitáhlo herectví. Už ve třinácti si vyzkoušel, jak se stojí na divadelních prknech. O rok později umluvil matku, aby ho pustila na casting.

Ulovil si jednu z rolí ve sci-fi filmu Badatelé. Trhák to nebyl, ale Ethan získal pověst talentovaného mládence, kterou potvrdil o pár let později ve filmu Společnost mrtvých básníků. Mohl okukovat herecké fígly zkušeného kolegy Robina Williamse a sám také pořádně zazářit. Snímek si připsal titul kasovní trhák a do té kasičky nasypal 235 milionů dolarů.

Ethan Hawke 2

OČISTA: Působivost filmu zvyšuje to, že by k něčemu podobnému mohlo v budoucnu dojít

foto:
Ethan Hawke 1

TRAINING DAY: Po boku Denzela Washingtona se v roce 2001 ocitl jen krůček od filmového Oscara

foto:

Komerci si nechte

„Nikdy jsem nechtěl být slavný,“ kroutí Ethan hlavou. Na komerční nabídky říkal ne. Trochu překvapil, když kývl na roli v adaptaci slavné knížky Jacka Londona Bílý tesák. Možná i proto, že také snil o kariéře spisovatele. Psal souběžně s natáčením druhého filmu, pro změnu romantického příběhu Před úsvitem.

Podílel se na tvorbě scénáře a dialogů s režisérem Richardem Linklaterem a rok nato vyšel i jeho první román The Hottest State. Děj se točil kolem horkého milostného příběhu herce a zpěvačky. Kritika ho ztrhala, ale vydavatel mu zklamání osladil honorářem 400 tisíc dolarů.

Práce s bonusem

Mezi padesáti filmy, které Ethan natočil, vyniká třeba sci-fi Gattaca. Při natáčení se zakoukal do Umy Thurman. Představte si, že na první žádost o ruku mu řekla NE! Naštěstí se nedal odradit a svatba byla.

Krásný pár se rozmnožil o dva potomky. Jenže po šesti letech šokovali rozkolem. Sice se šeptalo, že Uma má slabost pro režiséra Quentina Tarantina a Ethan se příliš věnuje modelce Jen Perzow, ale jejich přátelé věřili, že se nějak domluví, už kvůli dětem. Domluvili se na přátelském rozchodu.

Ethan Hawke 6

Krásný pár s Umou, jenže oba byli příliš přitažliví i pro jiné

foto:
Ethan Hawke 4

Herec má čtyři děti, tři holky a kluka. Nejstarší dceři je patnáct, nejmladší budou dva roky.

foto:

Rande s chůvou

Ethan po prvním neúspěchu nezatrpknul a za čtyři roky kupoval další zásnubní prstýnek. Tentokrát pro Ryan Shawhughes, chůvu svých dětí ještě z doby, kdy byl ženatý s Umou... Mají spolu také dvě děti. Čtyřnásobný táta to bere vážně, říká: „Je to jediná role, ve které bych nechtěl selhat.“

Super rok

K letošním 43. narozeninám (bude slavit 6. listopadu) si Ethan už dopředu nadělil hned tři filmové trháky. Nejdřív nalákal do kina divačky na romantiku Před půlnocí, což je vlastně třetí pokračování filmu Před úsvitem.

Není to úplná harlekýnka, ale zajímavý pohled na vztah lidí, kteří už jsou nějaký ten rok spolu. Mnohem víc to Ethan rozbalil ve filmu Očista, což je thriller s prvky hororu a sci-fi. Děj se točí kolem zajímavého nápadu, jak by to asi na světě vypadalo, kdyby bylo jednou za rok 12 hodin, kdy můžete beztrestně páchat zločiny? Situace si vyžádá proměnu z obyčejného taťuldy v akčního ochránce rodiny.

A jestli nechcete trávit bez Ethana ani podzim, v září na plátna zamíří snímek Getaway, kde už řádně rozcvičený herec bude zachraňovat unesenou manželku.

Ethan Hawke 5

PŘED PŮLNOCÍ: Pokračování filmu z roku 1995 s Julií Delpy, kterou Ethan považuje za výbornou herečku

foto: