Kamila Špráchalová: Za kila navíc pokuty nedostávám

Zábava 3. září 2013

Rozhovor s herečkou Kamilou Špráchalovou jsem domlouval v pizzerii. „Příště už si budu moct dát jenom čaj. To už budu zase za herečku a budu muset hubnout,“ povzdechla si. Když jsme pak v čajovně usedli ke stolu, připomněl jsem jí to.

Co si dáte? Hrozila jste, že budete muset hubnout...

Spíš jsem to myslela tak, že na začátku prázdnin jsem měla pivní období. A jelikož od září začínám opět točit a hrát, a musím se tudíž narvat do kostýmu, dám si asi jen vodu.

Jak se projevuje pivní období?

Že dám pět kousků denně. Fakt. To začnete při vaření oběda a pak pokračujete úplně bez problémů až do večera. Já pivo strašně zbožňuju. Je to má šílená neřest. A dělá mi problém se toho zbavit.

Nedávno jsem se dočetl, že po pivu neroste břicho.

Nevěřte tomu, to je blbost. Naopak po něm rozhodně nerostou prsa, to mám zase já několikaletou zkušenost.

Kdybyste byla fotbalistka, naženou vás na začátku sezony na váhu. Funguje to tak i v divadle?

V divadle ne, ale doma váhu mám. Samozřejmě jsem na ní už byla a pochopitelně jsem přibrala. Ale on úplně stačí kostým. Když ze sebe po představení servete sukni a máte kolem pasu vytlačený pásek, tak vám dojde, že byste se sebou měl začít něco dělat.

Dostáváte za kila navíc pokuty?

Ne.

Kamila Špráchalová 5

V Princezně za tři koruny po boku Michala Dlouhého.

foto:
Kamila Špráchalová 2

V doprovodů dvou ze tří mužů svého života.

foto:

A co když se do kostýmu nenarvete?

Tak se přešije. Pokud je váš vlastní, dovezete ho ke švadleně vy, pokud je divadelní, tak vám ho prostě rozšíří. Je fakt, že mezi herečkami jsem jedna z výjimek, protože jsem opravdu macatá. Většina kolegyň je skutečně štíhlá.

Berete si s sebou do práce svačinu?

Jistě. A mazala jsem i mužovi do práce. Sice se mu smáli, když vytáhl krabičky, ale co? Akorát teď si díky mé výživové poradkyni nenosím chleba se sýrem, ale krabičku zeleniny a ještě třeba jogurt. A dvě tyčinky – na dopoledne ovesnou, na odpoledne proteinovou. Víte, já jsem jedla pravidelně odjakživa. Jen jsem to neuměla poskládat.

O jídlo se staráte vy?

Já, ale musím říct, že jak byl můj muž dlouhou dobu s dětmi doma, tak se i po této stránce velmi zlepšil. Nemám problém poslat ho na nákup, vždycky přinese bezvadné věci. Navíc jsem zjistila, že zatímco já mu svou náklonnost prokazuju tím, že mu koupím salámy, které sama nepozřu, on zase mně přinese lososa, protože ví, že ho mám ráda. Jako vyznání něhy. Když zlobím, tak mi třeba měsíc nic nekoupí.

Takže to nemáte přes kytky?

Ne, ne, já to mám přes jídlo. Když máme něžné období, přinese mi uzeného lososa.

Potřebujete při nákupech seznam?

Mám odjakživa pamatováka podle rytmu. Takže když mám koupit do sedmi kousků, složím si básničku nebo jednoduchou písničku, když je toho víc, napíšu si seznam.

Kamila Špráchalová 3

S Nelou Boudovou v představení A do pyžam!

foto:
Kamila Špráchalová 4

Kačí a její rodina z úspěšného seriálu Cesty domů.

foto:

Dáte něco dohromady?

Mlíko, tvaroh, vajíčka – paprika a šunčička. Říkala jsem, že to není nic složitého.

Patříte mezi lidi, kterým, když ráno slyší z rádia notoricky známý popěvek, zůstane v hlavě?

Spíš mám pár osvědčených písniček, o kterých vím, že když si je zpívám, tak mě fakt nakopnou. Pomůžou mi nahodit motor. Spousta lidí mi v půl osmé na dabingu na Kavčích horách říká, jaká jsem úžasná, že mám takovou zpěvnou náladu. A já jim odpovídám, že jsou úplně na omylu. Že si právě nahazuju hlasivky i tu náladu.

V seriálu Cesty domů vám omezili roli „Kačí“. Jak moc je to pro vás problém?

Není, kdysi jsem úplně podobně skončila s natáčením Pojišťovny štěstí. Pro mě to byly tři hezké, velmi naplněné roky, poznala jsem spoustu bezvadných lidí. To, že pokračuju dál, je pro mě spíš velkou radostí, velký životní zlom to pro mě ale neznamená.

Děj hodně ovlivnil odchod hlavní postavy do vězení. Nehráli jste si s možností, že mohl docent Bernát dostat amnestii?

To sice mohl, ale když máte tři roky po sobě dvakrát týdně vymýšlet situace, zážitky nebo zápletky pro dejme tomu sedm až deset lidí, tak se během tří let vyčerpáte.

Vlasta 36/2013 2

Proč Kamile nevyšel nápad, aby se z její postavy v seriálu Cesty domů stala lesbička? Proč si myslí, že je její postava Kačí tak populární? A z jakého důvodu mají doma tři finanční účty? Přečtěte si v nové Vlastě 36/2013.