Navštivte Val di Fiemme, údolí zimních radovánek

Zábava 22. února 2014

Trentinské údolí Val di Fiemme je lyžujícím Čechům dobře známé. A to i vyznavačům bílé stopy – jezdí se tu 70 km dlouhý závod Marcialonga, při kterém našinci nikdy nechybí.

Hlavní zimní lákadlo je ale víc než 100 kilometrů sjezdovek. Ať už kroužíte carvingové oblouky na Alpe Cermis, středisku, které je součástí pohoří Lagorai, ve Ski centru Latemar spojujícím střediska Predazzo, Pampeago a Obereggen, nebo se vydáte na Passo Lavazè, při hezkém počasí máte nádherné výhledy na rozeklané štíty Dolomit.

Skipas platí i pro další, pár kilometrů cesty skibusem vzdálená střediska Ski area Alpe Lusia a Passo Rolle. Ve všech jmenovaných centrech si na své přijdou sportovci (například 7,5 km dlouhá Olimpia v Alpe Cermis rozhodně patří mezi ty nejhezčí lyžařské zážitky), ale je tu i řada sjezdovek vhodných pro rodinné lyžování. Alpe Lusia s širokými a dlouhými modrými tratěmi, do kterých se slunce opírá celý den a které končí na úpatí přírodního parku Paneveggio, je například pro děti a začátečníky ideální.

itálie

Lyžařský ráj to na pohled!

Nejen prkýnka

Lyžování ale není jediný program, který speciální rodinná karta Non solo sci & family Card nabízí. Ostatně i v rámci běžného skipasu je možné si jít zabruslit třeba na stadion v Cavalese nebo si tamtéž užít vodních radovánek v bazénu. S rodinnou kartou pod vedením instruktorů vyzkoušíte třeba i chůzi na sněžnicích, a když budete mít trochu štěstí, během cesty panenskou přírodou na horskou salaš potkáte sviště, kamzíky nebo možná i kozoroha. Program ovšem nabízí i „materiálnější“ zážitky.

Exkurzi a ochutnávky dobrot pro Val di Fiemme typických. Malým rodinným podnikům, ve kterých tu podle receptů tradovaných po generace vyrábějí slavný špek, vynikající sýry, med nebo pálenku grappu, tu říkají „laboratorio“. A opravdu laboratoř připomínají!

itálie

I místní si rádi pochutnají na grappě a dobrém víně.

Grappa léčí

Valle di Cembra je stranou lyžařských středisek. Mezi zalesněnými kopci sevřené údolí se po pár kilometrech cesty otevírá a poskytuje malebný pohled na příkře až k hranici lesa stoupající terásky vinic. „Jižní strana má slunce od sedmi ráno do devíti večer a společně s porfyrovým podložím tvoří ideální podmínky pro pěstování vína. I tak zprofanovaná odrůda se špatnou pověstí, jako je Müller Thurgau, má u nás, ve výšce 600 metrů nad mořem, vynikající chuť, původní svěžest a intenzivní květinovou vůni,“ rozplývá se dr. Mara Lona, která má na starost marketing producentů grappy i vína tohoto údolí.

Obojí totiž spolu souvisí. Čím kvalitnější víno je základem vinné pálenky – grappy, tím lépe. Mara nám ukazuje, jak v rodinné firmě Pilzer probíhá destilace, zchlazování, předvádí ventily, kterými Ivano, jeden ze dvou synů zakladatele Vincenza, ručně „ladí“ jako dirigent za pultíkem procesy v měděných kotlích. Po výkladu chutnáme grappu čistou, jemnou, která přes 43 % alkoholu v hrdle ani neškrábne, ale i tu s routou nebo kořenem hořce.

„Grappu v tomhle údolí za starých časů pálil snad každý. Naši pradědové ji brali jako lék a já myslím, že když ji umíte pít, to znamená, že to s počtem skleniček nepřeháníte, léčí mnohé neduhy i dnes,“ říká Mara. „Tak salute – na zdraví!“

itálie

Grappy najdete v Itálii nepřeberné množství druhů.